Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babiš znovu slibuje: Rýsují se tvrdé tresty pro tyrany? Novelu „pohřbilo“ i ANO

Video se připravuje ...
Autor: for, Jaroslav Šimáček - 
19. února 2020
15:52

Premiér Andrej Babiš (ANO) se mnohokrát dušoval, že pomůže zvířatům a bezostyšným tyranům zpřísní tresty. V prosinci ale poslanci, ve velkém množství z ANO, ruku na novelu trestního zákoníku nezvedli. Volání němých tváří nicméně vyslyšel Senát, který původní návrh o šesti letech vězení pro tyrany poslal poslancům zpátky. Na Babiše tlačí i čtenáři Blesku, kteří se jej v pořadu Ptám se, pane premiére dotazovali, zdali se za zvýšení trestů konečně postaví. Premiér prý má zvířata rád, musí ale ctít demokracii.  „Poslanci neskočí z okna, když jim to nařídím,“ řekl. Čtenáři se také Babiše ptali na eutanazii. K ní má předseda vlády jasný názor. 

Jeden z dotazů našich čtenářů na premiéra Andreje Babiše (ANO) mířil na „šnečí“ tempo, kterým se do legislativy dostávají tvrdší tresty pro tyrany zvířat. Čtenářka Blesku Jarmila se premiéra Babiše otázala, kdy se s tresty pohne kupředu. „Kdo se má na ty otřesné záběry z množíren dále koukat,“ zmínila. 

„Já souhlasím,“ reagoval ihned Babiš. Omluvil se ale, že o zablokování trestů ještě se svými poslanci nemluvil. Babiš přitom opakovaně sliboval, že s tyrany zvířat zatočí a bude bojovat za to, aby prošel původní návrh novely trestního zákona - tedy že za mimořádně kruté a opakující se zacházení se zvířetem vyfasuje tyran až šest let vězení. 

Návrh ale poslanci smetli ze stolu. Podle Dominika Feriho (TOP09) velkým přičiněním Jaroslava Faltýnka, šéfa hnutí ANO. Údajně obcházel poslance, aby ruku pro návrh nezvedli.

Proti se při debatách postavil i Marek Výborný (KDU-ČSL), který nechápal, proč by za týrání zvířat měl být podobný trest, jako za zabití novorozeněte. Advokát Robert Plicka argumentoval, že 6 let hrozí jen v případě mimořádně krutého zacházení a jde o maximální sazbu. U zabití dítěte je 6 let sazbou minimální. 

Za Tlapkami stojí i Senát. Babiš má zvířata rád

Naštěstí se i přičiněním Blesk Tlapek za němé tváře postavil i Senát. Senátoři nakonec schválili pozměňovací návrh, který zpřísňuje tresty. Tedy aby tyran za trýznění většího počtu zvířat mohl dostat až 6 let namísto současných 5 let anebo aby si provozovatelé psích koncentráků ve formě mezinárodní organizované skupiny šli sednout až na 10 let.

Novela teď poputuje zpátky do Sněmovny. A pokud ta senátní verzi přijme, budou moci slušní pejskaři i všichni milovníci zvířat slavit.Prezident republiky Miloš Zeman (75) totiž avizoval, že cokoliv, co ukončí pověst Česka jako centrální množírny Evropy, rád „podškrábne“. Klíčové hlasování proběhne v březnu. 

Množírny budou mít útrum, zvířata v nich žijí mnohdy v příšerných podmínkách Množírny budou mít útrum, zvířata v nich žijí mnohdy v příšerných podmínkách | Blesk:Kateřina Lang

„Já mám zvířata strašně rád. Sám dám návrh zákona, aby nebyly exotická zvířata v cirkusech. Aby tam nežila a nemnožila se. Paní by ale měla vědět, že jsme demokratické hnutí. Nefunguje to tak, že poslancům řeknu, ať skočí z okna a oni skočí,“ dodal ještě k tématu Babiš. Premiér zopakoval, že trvá na tom, aby byli tyrani potrestáni. „Otázkou nyní je, v jakém rozsahu,“ doplnil. 

Babiš: Eutanazii říkám ne, já bych se se smrtí nesmířil

Řeč padla i na připravovaný zákon o eutanazii. Poslankyně Věra Procházková (ANO) připravuje zákon už od minulého roku. Blesk Zprávám to prozradila v emotivním rozhovoru. 

Babiš je ale proti a zákon vnímá jako iniciativu Procházkové, nikoliv samotného hnutí ANO. „Ne. To by musela souhlasit rodina, známý, pacient. Každý člověk je jiný. Já bych stále doufal, že se stane zázrak. Já bych se s tím nechtěl smířit. Nikdy. Že nějaký doktor řekne, že můj blízký zemře? Dělal bych vše proto, aby se to nestalo. Já bych chtěl věřit, že bude Bůh spravedlivý,“ odpověděl předseda vlády na otázku, jestli je pro zavedení. 

O připravovaném zákonu by se podle Procházkové mohlo ve Sněmovně hlasovat už v letošním roce. Zakotveno by v něm mělo být především to, kdo a jak si o eutanazii může říci. Šanci na asistovanou sebevraždu by neměly mít děti a podmínkou bude, že je člověk dlouhodobě nemocný bez šance na zlepšení a musí si o ní říci sám. Vše bude pak zhodnoceno komisí lékařů a expertů.

Už nyní vyvolává zákon rozporuplné reakce, a to především ze strany některých lékařů. „Z mého pohledu jako právníka jakákoliv účast a podílení se na tom okamžiku dělá z lékaře kata. To je prostě jednoznačný. Pokud budu hájit individuální právo na sebevraždu, tak to má dnes každý a nemusíme to upravovat zákonem,“ vyjádřil se k tématu pro Blesk Zprávy také doktor práv a ředitel hospicu Tomáš Kordač.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

verka1 ( 19. února 2020 19:22 )

Tresty pro tyrany? Vždyť jsou ale problém je u soudu! Padají nízké tresty nebo jenom přestupek.

sorgedoktor ( 19. února 2020 19:03 )

No jo...Kdyz manzel trpi jako zvire, jak se ro bude soudir..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa