Indický politik použil v kampani video upravené umělou inteligencí. K voličům promluvil různými jazyky

Videa upravená pomocí umělé inteligence našla v poslední době využití zejména ve spojení s pornografií. Technologie, známá z takzvaných deepfake, se ale zřejmě poprvé uplatnila v rámci předvolební kampaně. Jak upozornil americký server Vice, voliči v indickém Dillí si díky tomu mohli na internetu vyslechnout představitele vládní Indické lidové strany i v jazycích, které vůbec neovládá.

Dillí Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na videu v angličtině Manoj Tiwari upozorňuje na plané sliby politických soupeřů. Ale video není autentické

Na videu v angličtině Manoj Tiwari upozorňuje na plané sliby politických soupeřů. Ale video není autentické | Zdroj: Reprofoto Youtube

Video obsahuje krátké poselství Manoje Tiwariho, poslance vládní strany BJP před místními volbami v Dillí. V originálním záběru sedí politik za stolem v kanceláři se zelenými stěnami a pronáší monolog.  

Jak upozornil server Vice, na internetu ale koluje několik takových videí v jiných jazycích včetně dialogu hindštiny a angličtiny s jiným vyzněním.

Na videu v angličtině Tiwari upozorňuje na plané sliby politických soupeřů. Ale video není autentické - při pečlivějším pohledu si lze povšimnout podivné mimiky a delších pauz a ze srovnání s originálem také vyplývá, že jde o jiný hlas.

Představitel dillíské stranické buňky Neelkant Bakshi, který má na starost sociální média, serveru Vice řekl, že cílem kampaně bylo dostat zprávu i k voličům, kteří mluví jiným jazykem.

Podle Bakshiho se video v různých podobách dostalo skoro do 6000 skupin na komunikační platformě WhatsApp v Dillí a okolí a odhadovaný dosah je 15 milionů lidí.

Riziko dezinformací

Podle vyjádření firmy, která video vyrobila, je namluvili najatí herci a speciální algoritmus pak vložil slova do úst známému politikovi.

Ten ale teoreticky vůbec nemusí znát problémy, o nichž na videu jako digitální avatar mluví v jazyce, který ve skutečnosti neovládá. Do budoucna je navíc možné zvládnout i počítačovou imitaci hlasu a vytvořit tak sdělení, které daný člověk ve skutečnosti nikdy neřekl.

Technologické firmy jako Facebook nebo Twitter v poslední době řeší, jak podobná falešná videa rozpoznávat. Otázku řeší i některé státy.

Například Kalifornie loni postavila mimo zákon šíření deepfake a zmanipulovaných videí politiků 60 dnů před volbami, aby pomohla ochránit voliče před dezinformacemi.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme