Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Konec manželství Borise Johnsona. Jako první britský premiér se rozvede ve funkci

Britský premiér Boris Johnson ochutnává whisky při návštěvě palírny nedaleko Elginu ve Skotsku. foto: Reuters

LONDÝN/PRAHA - Marina Wheelerová a Boris Johnson se konečně rozvádí. Manželé se po dlouhodobých neshodách rozešli před dvěma lety, ale až toto úterý dal soud Wheelerové povolení podat žádost o rozvod. Tento krok více než rok blokovalo vyjednávání právníků o majetkovém vyrovnání.
  17:32

„Johnson ani Wheelerová nebyli u soukromého slyšení soudu, které trvalo přibližně deset minut. Oba zastupovali jen právníci,“ napsal deník The Guardian. Poté, co se obě strany konečně dohodly na rozdělení majetku, dala soudkyně Sarah Gibbonsová povolení k žádosti o rozvod.

PR guru Symondsová. Osudová žena, která zkrotila Borise Johnsona i jeho vlasy

Premiér Boris Johnson se tak stane prvním předsedou vlády v novodobé historii, který se rozvede ve funkci. Tato situace se stala naposledy v roce 1769, kdy se za pomoci rozhodnutí parlamentu rozváděl vévoda z Graftonu.

Soudkyně povolila novinářům, aby naslouchali při řešení případu Wheelerová vs. Johnson, ale zakázala zveřejnění jakýkoliv detailů o majetku manželského páru, který má spolu čtyři děti.

Pětapadesátiletý Johnson od minulého roku žije v Downing Street s jednatřicetiletou marketingovou poradkyní Carrie Symondsovou. Wheelerová s Johnsonem oznámili svůj rozchod v září roku 2018 a již tehdy se spekulovalo, že politik měl milenku.

Wheelerová a Johnson byli přáteli z dětství a oba navštěvovali Evropskou školu v Bruselu. Přesto se stala až druhou ženou současného premiéra. Johnson se poprvé oženil v roce 1987 s Allegrou Mostyn-Owenovou a jejich svazek trval do roku 1993, kdy se politik oženil s Wheelerovou.

V roce 2004 byl Johnson Konzervativní stranou vytlačen z předních lavic parlamentu, kvůli údajnému vztahu s novinářkou Petronellou Wyattovou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!