Hlavní obsah

Předvolební skandál na Slovensku. Reportér se zeptal premiéra na sexuální orientaci

Právo, ivi
Bratislava

Šéfredaktorka týdeníku Plus 7 dní Katarína Šelestiaková odchází z čela redakce a výpověď zvažují i další redaktoři. Na zásah vydavatele byla totiž z rozhovoru s premiérem Petrem Pellegrinim (Směr-sociální demokracie) vyškrtnuta otázka týkající se sexuální orientace předsedy vlády.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský předseda vlády Peter Pellegrini

Článek

Na vzpouru v redakci týdeníku upozornil ve středu Denník N. Týdeník od roku 2014 vydává společnost Penta. Závěrečná otázka rozhovoru s Pellegrinim se týkala satirické webové stránky Zomri.sk, která si často utahuje z toho, že premiér je jen loutkou v rukou předsedy Směru Roberta Fica, a také z jeho sexuální orientace.

Na zmíněnou otázku reportéra týdeníku Pellegrini řekl: „To jsou věci, nad které se musíte rovněž povznést, protože lidé jsou kreativní a dovedou dělat humor různého typu. To je zcela v pořádku. Viděl jsem to už na různé osoby a je to součást toho celého,“ řekl předseda vlády. Na podotázku, zda je to pravda, reagoval Pellegrini slovem ne.

Pellegrini se podle Denníku N vzápětí snažil, aby rozhovor nevyšel vůbec. Rozhovor v novém vydání týdeníku nakonec je, ale bez závěrečné otázky.

Telefonáty šéfredaktorce

Pellegrini v rozhovoru působil, jako by mu otázky nevadily. Podle Denníku N se však reportér ještě ani nestačil vrátit z úřadu vlády zpět do redakce a Šelestiaková už měla telefonáty, co to mělo znamenat.

„Lídr strany, která prostřednictvím čelních představitelů bojuje proti LGBT a zjevně se vymezuje ve vztahu k sexuálním menšinám, by měl zvládnout otázky týkající se jeho orientace. Pokud není na konfrontaci s takovou otázkou připraven a následně propadne panice, je to jen důkaz, že jsme trefili hřebík na hlavičku,“ napsala odcházející šéfredaktorka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám