Hlavní obsah

Objevilo se druhé diskreditační video na Kisku. Exprezident tvrdí, že je za tím Směr

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po týdnu se na Slovensku objevilo další video pořízené skrytou kamerou, které se týká kupování pozemků bývalým prezidentem Andrejem Kiskou. Exprezident to označil za špinavou antikampaň, která bude mít asi pokračování, protože 29. února se na Slovensku konají parlamentní volby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Exprezident Slovenské republiky Andrej Kiska

Článek

Nejnovější video zachytává schůzku Kisky s podnikatelem Michalem Šuligou, který před zhruba 20 lety Kiskovi zprostředkoval koupi pozemku, o který exprezident v soudním sporu předloni přišel. Byť do nahrávky ze samotné schůzky někdo doplnil popisky o tom, že Kiska ve věci nabytí pozemků lhal, z videa to nevyplývá.

Kiska prohrál spor o pozemek, načež soudce vyzval prezidenta k demisi a k emigraci

Evropa

Kiska schůzku se Šuligou potvrdil. Nahrávka, podle které oba hovořili o nějaké smlouvě a o politice, byla podle něj ale upravena. Kiska řekl, že rozhovor tajně nahrála Šuligova společnice, která na schůzce také byla.

Kiska tvrdí, že za antikampaní stojí poslanec slovenského parlamentu za nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie, v jejímž čele stojí expremiér Robert Fico. Jméno poslance ale Kiska neuvedl, prozradí ho prý až na policii.

Na Slovensku koluje video, které má diskreditovat exprezidenta Kisku

Evropa

„Fico se bojí, Fico mě nenávidí a udělá vše proto, aby mě pošpinil. Jsme týden před volbami a snaha o špinavou kampaň bude pokračovat,“ řekl Kiska na mimořádné tiskové konferenci.

Bývalý prezident a předseda strany Za lidi připomněl, že podobné antikampani musel čelit před pěti lety, kdy kandidoval na post hlavy státu. „Proti mé osobě byly zveřejněny miliony letáků, že jsem scientolog. Byly billboardy placené stranou Směr, že jsem lichvář,“ připomněl.

Slovenské volby: Matovič se dotahuje na Ficův Směr, ten ale útočí na Kisku

Evropa

Na prvním videu zveřejněném minulý týden dva muži mluví o tom, že Kiska v minulosti vědomě kupoval pozemky, o nichž věděl, že jsou kradené. Exprezident označil video za zinscenované „ve stylu Kočnera, který Fica nazýval šéf“ a podal trestní oznámení za křivé obvinění a pomluvu.

Kiska porazil v prezidentských volbách v roce 2014 právě Fica. Ve funkci hlavy státu se s tehdejším premiérem Ficem pravidelně dostával do sporu.

Předvolební skandál na Slovensku. Reportér se zeptal premiéra na sexuální orientaci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám