Spirituál kvintet se po šedesátileté kariéře loučí, poslední koncert odehraje skupina na konci dubna

Skupina Spirituál kvintet, která čtrnácti jarními koncerty v pražské Lucerně uzavře svou šedesátiletou hudební kariéru, zahraje naposledy 26. dubna. První z rozlučkových, téměř tříhodinových, koncertů se uskuteční 1. března. Kapela s obtížemi sestavuje program vystoupení, protože vzhledem k množství jejich písní budou muset některé z těch, na které by rádi upozornili, vynechat, řekl zakládající člen Spirituál kvintetu Jiří Tichota.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakládací člen Spirituál kvintetu Jiří Tichota. Skupina po šedesátileté kariéře končí.

Zakládající člen Spirituál kvintetu Jiří Tichota | Foto: Tomáš Binter | Zdroj: ČTK

„Samozřejmě jsme do Lucerny vybírali písničky, které s námi budou zpívat lidé. Od loňského léta, kdy jsme začali dávat najevo, že se blíží konec Spirituál kvintetu, jsme měli vyprodané koncerty. Na nich jsme si ověřili, že nás dojímá, když se do zpěvu zapojí celý sál,“ uvedl Tichota.

Vychází album, které Ivan Král nahrál těsně před smrtí. Poslechněte si demo písně Stormy Nights

Číst článek

Dramaturgie koncertů v Lucerně bude přibližně stejná. Jaká bude poslední ze zahraných písní v historii Spirituál kvintetu, není podle Tichoty jisté. „Pravděpodobně to bude skladba Jednou budem dál, kterou dáváme jako přídavek v případech, kdy už lidé opravdu nechtějí přestat tleskat,“ přiznal.

Třiaosmdesátiletý hudebník si není jistý, jakou desku kapely označit jako poslední. Jeho manželka Zdenka Tichotová na konci loňského roku vydala album Zpívání se Spirituál kvintetem. Na závěrečných vystoupeních v Praze ještě představí záznam letního koncertu souboru Hradišťan se Spirituál kvintetem a Dagmar Peckovou a knihu o Spirituál kvintetu s vloženým CD s různými raritními i posledními nahrávkami kapely.

„Na poslední chvíli toho vychází více, je těžké něco z toho označit za poslední nahrávku,“ podotkl Tichota.

Za svou pravdou stát

Nejstarší československá folková skupina Spirituál kvintet byla založena v roce 1960 jako mužské kvarteto. Vedle Tichoty stáli u jeho zrodu basista Ivo Mácha, tenor Miroslav Keller a baryton Miloslav Kastelovič.

Kde se minulý svět střetává s moderním. Státní opera se po tříleté rekonstrukci znovu otevírá

Číst článek

„Neměli jsme žádné kariérní sny, bavilo nás hrát a zpívat si něco jiného, než jsme mohli v té době slyšet od jiných, a na svá vystoupení jsme se proto sami opravdu těšili. To, že na ně brzy začali chodit i jiní mladí lidé, jsme považovali za nevídané štěstí. Že tohle štěstí nás má navíc provázet dalších 60 let jsme samozřejmě netušili tenkrát a překvapuje nás to i dnes všechny,“ řekl.

Skupina, po roce 1989 zprofesionalizovaná, měla tisíce vystoupení a prodala statisíce desek. Její koncerty bývaly vyprodané už za komunistické totality, kdy na nich zněly písně jako Až se k nám právo vrátí nebo Za svou pravdou stát. „Kapela, na kterou nikdo nechodí, nemůže hrát 60 let. Ale to, že na nás lidé chodili, je velký dar od posluchačů pro nás a my se jim budeme snažit poděkovat zpíváním,“ uvedl Tichota.

Současnou sestavu Spirituál kvintetu vedle něho tvoří Veronika Součková (zpěv, perkuse), Zdenka Tichotová (zpěv, perkuse), Dušan Vančura (zpěv, kontrabas), Jiří Cerha (zpěv, perkuse), Jiří Holoubek (zpěv, kytara) a Pavel Peroutka (zpěv, kontrabas).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme