Trump si za šéfa tajných služeb vybral velvyslance USA v Berlíně, dle kritiků je Grenell nekompetentní

Americký prezident Donald Trump si do funkce úřadujícího šéfa tajných služeb (DNI) vybral současného velvyslance Spojených států v Německu Richarda Grenella. Šéf Bílého domu o tom informoval na twitteru. Grenell ve funkci nahradí Josepha Maguira. Sám později sdělil, že Trump v nejbližší době jmenuje do funkce někoho nastálo a že to nebude on.

"Rick mimořádně dobře reprezentoval naši zemi a já se těším na spolupráci s ním," napsal Trump. Grenell patří k jeho oddaným spojencům, kteří se loajalitou vůči němu nijak netají. V neděli se tento diplomat na twitteru podělil o informaci, že mu zrovna telefonoval prezident.

Dnes sdělil, že Trump nemá v úmyslu jmenovat ho do funkce nastálo. "Prezident brzo oznámí kandidáta (ne mne)," uvedl Grenell na twitteru.

....for the wonderful job he has done, and we look forward to working with him closely, perhaps in another capacity within the Administration!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 20, 2020

Funkce šéfa DNI vznikla po teroristických útocích 11. září 2001. Úřad dohlíží na 17 amerických civilních a vojenských zpravodajských agentur včetně CIA. Maguire od loňského srpna také působil jen coby úřadující šéf tohoto úřadu, protože ho ve funkci nepotvrdil Senát. Proto v ní podle amerického listu The New York Times mohl zůstat jen do 12. března. Podle agentury AP není zatím jasné, zda se vrátí do protiteroristické ústředny, kterou vedl před nástupem do DNI.

Grenell je americkým velvyslancem v Berlíně od roku 2018. Za někdejšího republikánského prezidenta George Bushe mladšího pracoval jako mluvčí amerického zastoupení při OSN.

Jeho výběr do funkce šéfa amerických tajných služeb brzy vyvolal kritické reakce. Mark Warner, demokratický senátor z výboru pro zpravodajské služby, poukázal na to, že Trump na tento post posílá "člověka bez jakékoliv zkušenosti ze zpravodajských služeb". Ty si podle něho v době velkých bezpečnostních výzev zaslouží ve svém čele stabilitu a někoho zkušeného.

"Toto by vás mělo vystrašit. Jedná se o nestoudnou politizaci zpravodajských služeb a jde o osobu, která je pro důležitou bezpečnostní roli zcela nekompetentní," poznamenala na twitteru analytička Susan Hennesseyová z washingtonského ústavu Brookings Institution.

Joseph Maguire se do čela amerických zpravodajských služeb postavil v den, kdy z něho odešel Dan Coats, který měl napjaté vztahy s prezidentem Trumpem. Funkci v DNI tehdy složila i Coatsova náměstkyně Sue Gordonová.

Související

Více souvisejících

Donald Trump DNI (americké tajné služby) Richard Grenell (diplomat) Prezident USA USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico je doma, potvrdila banskobystrická nemocnice

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

včera

USA povolily Ukrajině používat jejich zbraně k útokům v Rusku

Spojené státy udělily Ukrajině povolení využít jimi dodané zbraně k útokům na území Ruska, avšak výlučně v blízkosti města Charkov, uvedl ve čtvrtek nejmenovaný zdroj z USA. Podle agentury Reuters jde o zvrat v postoji amerického prezidenta Joea Bidena, který dosud rozhodně odmítal umožnit Ukrajině využívat americké zbraně k úderům na území Ruska.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy