Nominační tipy Žebříku (III.): Nejlepší skladby napsali Mirai či Voxel, s videoklipy mohou vyhrát Monkey Business i Tomáš Klus

Vydáno 20.02.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Vyhlášení ankety Žebřík se nezadržitelně blíží. Rozhodovat se mimo jiné bude také o nejlepší skladbě a videoklipu roku. Hned dvě nominace v těchto kategoriích získali Mirai s písní Hometown, o vítězství budou bojovat také Voxel. Vojta Dyk či Anna Julie Slováčková. Nominovaní jsou i Mydy, Vypsaná fiXa, Tomáš Klus s manželkou Tamarou, Giudi a Monkey Business.

Nominační tipy Žebříku (III.): Nejlepší skladby napsali Mirai či Voxel, s videoklipy mohou vyhrát Monkey Business i Tomáš Klus Nominační tipy Žebříku (III.): Nejlepší skladby napsali Mirai či Voxel, s videoklipy mohou vyhrát Monkey Business i Tomáš Klus


SKLADBA

Hometown - Mirai

Mirai zpívají ve svém rádiovém hitu o důležitosti domova. K jejímu napsání měl frontmana inspirovat výhled z balkonu jeho příbytku ve Frýdku-Místku, z nějž se dívá na beskydské kopce. Song se nachází na druhém albu kapely, kterému dala název Arigató.

KOMPLETNÍ NOMINACE ŽEBŘÍKU

 


Milion výmluv – Voxel

Voxel započal v minulém roce novou kapitolu svého hudebního života. Poprvé se totiž objevil na pódiích s kapelou. S ní také vydal desku nazvanou Nanovo, jejímž prvním singlem se stala píseň Milion výmluv. V ní zpěvák vzpomíná na jedno ze svých složitějších období, kdy to vypadalo, že se s ním jeho manželka rozejde. Nakonec ale pro písničkáře vše dobře dopadlo.

Voxel interview: Když k tomu přistupujete zodpovědně, začne kolem kapely proudit správná energie

 


Mr. Beat - D.Y.K. (Vojta Dyk)

Do výběru nejlepších skladeb loňského roku se dostal také roztančený song Vojty Dyka - Mr. Beat. Pojednává o lidech, kteří mají růžové klapky na očích a všechna dramata odehrávající se kolem nich je míjejí. Na písni, potažmo celém albu D.Y.K., spolupracoval zpěvák se zahraničními muzikanty v New Yorku.

RECENZE: Vojtěch Dyk swinguje pro všechny generace

 


Nepopsaná - Anna Julie Slováčková & Aura

Anna Julie Slováčková momentálně neprochází nejjednodušším obdobím. Z obtížné zdravotní situace však alespoň částečně uniká do světa hudby a ve skladbě Nepopsaná právě o svých potížích zpívá. Na jejím napsání spolupracovala s Patricií Fuxovou, která je tváří dívčí formace Vesna. O produkci písničky se postaral Igor Ochlepovský.

 


Numbers – Mydy

Nové album skupiny Mydy reflektuje současný svět, který je plný technologií. O něm kapela vypráví i v titulní skladbě Numbers, v níž frontmanka Žofie Dařbujánová zpívá o ztrátě hlubšího významu všech čísel. Celkově loňská deska představuje novou éru kapely. Značí ji také zkrácení názvu o slůvko "Rabycad".

VIDEO: Mydy Rabycad mají nový videoklip. Zvou jím na velkolepou show ve Foru Karlín

 


VIDEOKLIP

Hometown - Mirai

Kromě kategorie skladeb se skupina Mirai pokusí na Žebříku zabodovat i s videoklipem k písni Hometown. Snímek režíroval Ondřej Kudyn, který diváky zavádí na místa, kde jsou muzikanti doma. Hlavní roli si vedle členů kapely zahráli také další lidé pocházející z Beskyd, například mladá gymnastka či umělecký řezbář.

Nominační tipy Žebříku (I.): Marek Ztracený a Barbora Poláková obhajují prvenství, vyhrát mohou i Tomáš Klus nebo Ewa Farna


Krabička - Vypsaná fiXa

Originální klip si na své konto minulý rok připsala Vypsaná fiXa. Ta video k songu Krabička natočila na jediný záběr. "Má úloha spočívala v tom, že jsem v průběhu klipu pobíhal v klubu sem a tam, musel se dostat do sklepa a pak se zase vrátit nahoru. To se týkalo každého, kdo se natáčení zúčastnil. Nesměla se stát jediná chyba a vše bylo propočítané na centimetry a vteřiny," prozradil frontman Márdi.

Nominační tipy Žebříku (II.): Skupinou roku mohou být Monkey Business i Vypsaná Fixa, nejlepší alba nahráli Mydy nebo Dymytry

 


My - Tomáš Klus & Tamara Klusová

Tomáš Klus s manželkou Tamarou vydali v loňském roce velmi osobní skladbu My, v níž se především zpěvák vyznává ze svých chyb ve vztahu. Video k songu vzniklo zcela spontánně při nahrávání písně ve studiu, záběry poskládal dohromady Milan Dvořák.

VIDEO: Tomáš Klus má kontroverzní videoklip. Hraje tam sexuálního predátora

 


Tribe - Giudi

Klip k písni Tribe zpěvačky Giudi vypráví o jedinečnosti každého z nás a rozkvětu vnitřní osobnosti. I proto je video plné tance, za kterým stojí JAD Dance Company a další tanečníci. "Chtěla jsem podpořit i queer prostředí, proto jsem se spojila s New Aliens Agency, kteří zastupují netradiční a všestranné umělce, nebojí se jít s kůží na trh a posouvat hranice. Tribe je tvůj kmen, rodina, a to nejen pokrevní," říká interpretkaO režii se postaral Tomáš Bláha.

 


Worst Lover Ever - Monkey Business

Ve videu ke skladbě Worst Lover Ever se Monkey Business pořádně odvázali. Matěj Ruppert v něm vystupuje jako Hitler, jeho milenku Evu Braun si zahrála Aňa Geislerová a nacistické uniformy si vyzkoušeli další čeští hudebníci. Německý diktátor je v klipu ztvárněn jako naprostý podpantoflák, kterého jeho milá podvede se židem. Toho si zahrál syn pražského rabína Karla Sidona Daniel.

Monkey Business dorazili s Přísliby východního funku i do Brna. V klubu Fléda rozpoutali energickou show

Text: Andrea Štipčáková

Témata: Mirai, Voxel, DYK, Anna Julie Slováčková, Aura, Mydy, Vypsaná fiXa, Tomáš Klus, Tamara Klusová, Giudi, Monkey Business

zavřít