Liberální frakce je rozdělenější než kdy dříve. ANO má podle hlasování blíže k lidovcům

@ European Parliament 2019

Server VoteWatch zanalyzoval současné rozložení sil uvnitř europarlamentních frakcí a narýsoval i pravděpodobný budoucí vývoj. Konkrétně liberální politická skupina Renew Europe, kde je i české hnutí ANO, sice posílila, ale zároveň se fragmentovala

Jedním z vítězů loňských voleb do Evropského parlamentu byli i evropští liberálové sdružení ve frakci Renew Europe (RE, dříve ALDE). Vzhledem k oslabení dříve dominantních lidovců (EPP) a socialistů (S&D) se stali „jazýčkem na vahách“ mnoha dosavadních hlasováních a za poslední půlrok se většinou ocitli na vítězné straně.

Posílení členské základny však podle analýzy serveru VoteWatch zároveň znamenalo větší fragmentaci uvnitř frakce a rozdíly v názorech na různé agendy se prohloubily. Přesto se RE prý vždy dokáže nějakým způsobem dohodnout, a proto je zatím tak úspěšná.

„Politická frakce Renew Europe sdružuje poslance z více než 20 zemí. V takto velké politické skupině, která se opírá o myšlenky liberalismu, není překvapivé, když v dílčích tématech nepanuje mezi jednotlivými poslanci nad všemi detaily naprostá shoda. Jsem přesvědčená o tom, že podobně to funguje ve všech frakcích v Evropském parlamentu,“ reagovala jedna z českých zástupkyň v Renew Europe Martina Dlabajová (za ANO).

Přehled českých europoslanců: Martina Dlabajová

Martina Dlabajová úspěšně kandidovala v roce 2014 za hnutí ANO, které se v EP řadí k frakci ALDE. Je místopředsedkyní výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) a členkou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL). Europoslankyně obhájila svůj mandát i v roce 2019.

Z úst některých českých europoslanců často zaznívá označení frakce jako „Macronovci“, protože lídrem největšího poslaneckého klubu uvnitř skupiny je právě strana En Marche! francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. VoteWatch poukazuje na to, že francouzská partaj od začátku fungování nově složeného Parlamentu zatím stála spíše na straně „poražených“ uvnitř frakce, brexit na konci ledna však všechno mění. Nejenže skupinu opustil šestnáctičlenný poslanecký klub britských Liberálních demokratů, En Marche! navíc dodatečně získalo dva mandáty a celkový počet Francouzů uvnitř frakce se tak vyšplhal na 23. Do budoucna tak mohou dominovat.

Podle výzkumu VoteWatch francouzští liberálové velice často (89 %) hlasují v souladu se socialisty. Dá se tedy očekávat, že frakci potáhnou více doleva, a to na úkor pravicověji smýšlejících kolegů.

VoteWatch: Čeští poslanci tvořili druhou nejvlivnější skupinu v europarlamentu

Čeští europoslanci se v nyní končícím složení europarlamentu neztratili. Nezávislý bruselský server VoteWatch.eu, který dlouhodobě sleduje a analyzuje evropské politické dění, dnes zveřejnil svůj pohled na práci končícího europarlamentu.

Česká stopa v rozdělené frakci

Opak En Marche! představuje v rámci liberální frakce české hnutí ANO, které reprezentuje šestice europoslanců včetně místopředsedkyně Parlamentu Dity Charanzové. Vládní strana tedy v rámci liberálů zastává poměrně významné postavení. „Nejenže jsou pozice Čechů vzdálené od těch u S&D (shoda pouze 66 %), ale Babišova delegace zároveň hlasovala častěji v souladu s EPP než se svou vlastní frakcí Renew Europe. Strana se postupně vzdalovala svým evropským partnerům už před EU volbami, nedávné změny ve skupině však zdá se příkopy mezi nimi ještě prohloubily,“ píše se v analýze.

ANO podle VoteWatch zastává pravicovější pohled na řadu témat, jako je životní prostředí, kde stojí proti rapidnímu zvyšování klimatických cílů do roku 2030. Jinak než většina stran ve frakci se dívá i na migraci. „Postoje a hlasování na evropské úrovni odrážejí i domácí politiku. Ta popsaná změna není z mého pohledu až tak velkou změnou a například postoj k migraci je v případě ANO relativně konzistentní, to samé se dá říci o environmentálních otázkách. Co se změnilo od roku 2013, respektive 2014, je důraz kladený na obě zmíněná témata a též personální složení reprezentace ANO v EP,“ poznamenal politolog Vlastimil Havlík z Fakulty sociálních studií MU v Brně.

Ani Martina Dlabajová nepovažuje odklon ANO od zbytku frakce za dramatický. „V případě konkrétních témat v čele s energetikou, migrační politikou nebo životním prostředí bývá dokonce běžnou praxí, že poslanci při hlasování více zohledňují zájmy svých zemí. Ostatně poslanci Evropského parlamentu jsou voleni ve volbách a mají zodpovědnost vůči svým voličům,“ podotkla europoslankyně. Nutno ovšem zmínit, že VoteWatch nepopisoval soulad liberálních stran pouze ve zmíněných agendách, ale v hlasováních obecně.

ANO chce "obnovit Evropu", SPD bude u Salviniho. S kým zasednou Češi v europarlamentu

Příští úterý bude poprvé jednat Evropský parlament v novém složení. Česko v něm bude v příštích pěti letech zastupovat opět 21 poslanců, kteří se na základě svých národních stran rozdělí do parlamentních frakcí.

Kam s ANO?

Přestože se ANO v kontextu evropské politiky hlásí k liberálům, podle Havlíka je otázkou, zda vůbec někdy mělo jednoznačně liberální evropský program. „Spíše se dalo mluvit o liberálnějších evropských poslancích jako pánové Telička nebo Ježek (s hnutím po neshodách přestali spolupracovat, pozn. red.),“ poznamenal. I tak volební program z roku 2014, který připravili právě Pavel TeličkaPetrem Ježkem (oba nyní hnutí Hlas), podle něj obsahoval pozice, které jsou typické spíše pro mezivládní pojetí evropské integrace, tedy například velmi silný důraz na prosazování národních zájmů, který se později ještě prohloubil. Další věcí je pak i výše zmíněný odraz domácích postojů ANO v evropské politice.

Obecné programové ukotvení strany podle Havlíka není příliš zřetelné a ANO se dlouhodobě vyhýbá jasnému vymezení z hlediska stranické rodiny nebo politického směřování. „Místo toho se snaží témata prezentovat tzv. valenčním způsobem – nutnost vymýtit korupci, zajistit fungující ekonomiku a dobrou životní úroveň bez koherentního programu ve smyslu pravice nebo levice, který se snaží nahrazovat poukazováním na kompetenci předsedy strany,“ popsal strategii strany Havlík. Zřetelný je naopak dle jeho slov silný anti-establishmentový diskurz, tedy kritika etablovaných politických stran.

Pokud si tedy ANO podle europarlamentního hlasování „rozumí“ více s lidovci, nabízí se otázka, jestli by nedokázalo najít pochopení a prosadit své postoje lépe jinde. Ideově je však hnutí podle Havlíka velmi daleko od EPP nebo krajně levicové a euroskeptických frakcí, a nemá v nich přirozené partnery. „Liberální frakce se dlouhodobě vyznačuje poměrně velkou pestrostí a v případě některých aktérů jakousi ideovou neurčitostí,“ dodal politolog. Zdá se tedy, že Renew Europe je pro ANO přece jen nejvhodnější „základnou“.

S tím podle svých vyjádření souhlasí i europoslanec Ondřej Kovařík, další zástupce ANO v EP, podle kterého je liberální frakce optimální půdou. „Klasickým smýšlením jsme lehce napravo od středu, a bývalá frakce ALDE i současná Obnova Evropy nám jsou jednoznačně blízké v pro nás důležitých oblastech, jako jsou jednotný trh nebo mezinárodní obchod,“ řekl v loňském rozhovoru pro EURACTIV.cz. „V politické skupině máme samozřejmě i zástupce západní progresivní liberální větve, se kterými si ne vždy rozumíme, ale jsme schopni najít společnou řeč v základních věcech,“ doplnil.

Ondřej Kovařík: Sdílím pragmatismus pana premiéra. Liberální frakce je pro nás optimální půda

Za patnáct let v Unii je Česká republika plnohodnotný člen a měla by se chovat sebevědomě, říká v rozhovoru pro EURACTIV.cz europoslanec Ondřej Kovařík. Česká debata o EU podle něj není dostatečně věcná.

Kalendář