Tvorba výkresové dokumentace v softwaru SchémataCAD

Typografie
  • Nejmenší Malé Střední Velké Největší
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Tvorba výkresové dokumentace je jednou z potřebných činností elektrotechnika, ať projektanta nebo i revizního technika. Software SchémataCAD, pro kreslení elektro schémat a výkresů, není žádným nováčkem na trhu.

Je vyvíjen a zdokonalován již od roku 1995. Vysoký počet uživatelů (přes 2500) také jistě ukazuje na velkou oblíbenost softwaru.

Navíc možnosti softwaru SchémataCAD přesahují oblast elektro schémat, Software je vhodný i pro univerzální technické kreslení, například často je software používaný pro kreslení výkresů technických zařízení budov TZB – voda, topení, plyn, měření, řízení, regulace.
Není potřeba se rozepisovat o jednotlivých funkcích softwaru. Ostatně, takový ten základ mají grafické softwary obdobný. Ale co činí software dobře použitelným v praxi, je řada příjemných drobností, které se projeví až při vlastní práci se softwarem.

Přehledné a jednoduché ovládání

Filozofie softwaru SchémataCAD je v intuitivním ovládání, bez potřeby listování v manuálu či nutnosti zaškolení. Jiné složitější softwary sice můžou disponovat nepřebernými možnostmi a volbami, které ale zřejmě málokdo plně dokáže využívat. Oproti tomu SchémataCAD nabízí ucelenou a přehlednou řadu potřebných a přitom jasně pochopitelných a na sebe logicky navazujících funkcí, ve kterých se uživatel snadno zorientuje. Například je snadné vybírat značky z knihoven, vkládat je do výkresu, propojovat automatickými spoji a tak postupně tvořit výkres.

cad2018 1

Bez omezení a skrytých poplatků

V softwaru SchémataCAD je možné kreslit jak jednoduché výkresy, tak i rozsáhlé projekty. Není tu riziko, že by uživatel při práci narazil na nějaké limity nebo omezení, například v množství prvků, počtu stránek, či velikosti výkresu. Naopak, v ceně softwaru SchémataCAD jsou mnohé funkce, které bývají jinde za příplatek. Příkladem takovéto oblíbené funkce je vektorizace bitmapy - rozložení naskenovaného obrázku na jednotlivé samostatně upravitelné prvky.
Cena za software je jen jedna, a to za kompletní verzi se všemi funkcemi. Navíc firma ELMER svým zákazníkům garantuje aktualizace po dobu dvou let zdarma. A i následně si uživatel formou předplatného může zajistit aktualizace na další roky.

Spolupráce autora s uživateli

U softwaru SchémataCAD nejsou mezistupně mezi autorem a koncovými uživateli. Proto software může být zdokonalován v těsné součinnosti s požadavky uživatelů. V případě dotazů či připomínek se lze jednoduše obrátit přímo na autora. Nebývá to běžné, aby autor, výrobce a prodejce softwaru byl jediný společný subjekt, ale právě toto je z pohledu uživatele určitě výhoda.

Načítání výkresů DWG/DXF

Řada uživatelů softwaru SchémataCAD zakresluje rozvody do stavebních podkladů, vytvořených v jiných CAD softwarech. Funkce načítání výkresových formátů DWG/DXF (včetně nejnovější verze 2018) je často používána a je velmi propracována. Jsou načteny veškeré detaily, zachovány jsou typy písem, šrafy a zejména styly čar, včetně komplexních čar (např. čáry s vlnovkami), tak důležitých pro kreslení inženýrských sítí. Novinkou je načítání i trojrozměrných 3D výkresů s možností natáčení v prostoru.

Výkresy s sebou do mobilu

Skoro každý telefon či tablet běží na systému Android a právě tam všude lze nainstalovat SchémataCAD prohlížeč, který je samozřejmě zdarma. Jako bonus umí i otevírat výkresy DWG a DXF výkresy z libovolných CAD softwarů. Na tabletu je možné výkres pohodlně prohlížet v terénu, třeba na stavbě. Pomocí dotykové obrazovky lze výkres posouvat, přibližovat, otáčet v prostoru, vypínat vrstvy a odečítat vzdálenosti. Uživatel nyní může mít své výkresy kdykoliv a kdekoliv s sebou.

cad2018 2

Přenositelnost a nezávislost

Pro plnohodnotnou práci se softwarem není potřeba instalovat žádný jiný software, stačí jen běžný počítač s MS WINDOWS. Právě tato nenáročnost dovoluje přímo spouštět software z dodávaného licenčního USB flashdisku. Uživatel tak může SchémataCAD (včetně všech dat a výkresů) střídavě používat na více počítačích.

Software pro revizní techniky

Dále je nabízen software EL-Revize, který využívá přes 2800 revizních techniků elektro, od živnostníků až po pracoviště údržby. EL-Revize je rozšířen i na Slovensku, neboť je dodáván ve společné česko - slovenské verzi.
Obsahuje široký výběr předpřipravených formulářů (více než 50 typů) pro všechny druhy revizí. Orientaci a hledání v elektrotechnických normách usnadňuje software EL-Revize pomocí obsažených citací z důležitých článků norem ČSN a STN. Rozsáhlý seznam typických závad (s odůvodněním dle normy) umožňuje snadné vložení odůvodnění závady přímo do textu revizní zprávy.
Součástí softwaru jsou i funkce pro evidenci spotřebičů a ručního nářadí. Software dopočítá a sleduje termíny kontrol a revizí podle norem ČSN a STN.

ELMER software s.r.o.
Pavlická 123/4, 155 21 Praha 5
Tel.:(+420) 603 413 864
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.elmer.cz

Bezplatný odběr časopisu

Chcete odebírat časopis ElektroPrůmysl.cz zdarma? Napište Vaše jméno a e-mail, poté klikněte na tlačítko odebírat.

Časopis vychází 1x měsíčně.

Aktuální číslo časopisu

ElektroPrumysl

ElektroPrůmysl.cz, duben 2024

Číslo je zaměřené na kvalitu elektrické energie, energetiku, elektromobilitu a alternativní zdroje energie.

Zajímavé odkazy

Inspekční minikamera s bezdrátovým přenosem obrazu První inspekční minikameru na světě, která využívá k přenosu obrazu vestavěný wi-fi hotspot pro pohodlné a bezpečné inspekce i těch nejnepřístupnějších míst.
Nový design vypínačů a zásuvek si elektrikáři hned oblíbili! Zaujal je novými matnými barvami, plochým tvarem a také dobrou cenou. Třešničkou na dortu je ovládání mobilem.
Schneider Electric | Vezměme to prakticky! EcoStruxure Power Design – NOVINKY | Nejširší nabídka 3f UPS na trhu |Spínací, jistící a ochranné přístroje | VN rozváděče bez plynu SF6 | EcoStruxure for eMobility – nabíjecí stanice | Jak jednoduše vybrat správný 3f zdroj UPS
Vyhrajte termokamery Hikmicro nebo multimetry Fluke! Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte grafický multimetr Fluke 289 nebo špičkovou termokameru Hikmicro B20. Vstupenku na Amper 2024 obdrží každý.

Najdete nás na Facebooku