Ovlivňování svědků kolem Zadeha? Verdikt přezkoumá Nejvyšší soud

Nejvyšší soud přezkoumá rozsudek v kauze ovlivňování svědků kolem podnikatele íránského původu Shahrama Abdullaha Zadeha. Odsouzení postupně doručují svá dovolání k Městskému soudu v Brně, který následně všechny podněty předá spolu se spisem nejvyšší instanci k rozhodnutí, zjistila ČTK z databáze InfoSoud.

Městský soud podle své mluvčí Petry Hovorkové postupně obdržel dovolání Jana Šebka, Záviše Löffelmanna a Evy Halamkové. Celkem je odsouzených šest, mezi nimi také Zadeh, který si má odpykat osm let ve vězení a který zatím dovolání nepodal.

Podle pravomocného verdiktu se Zadeh snažil přimět svědky v rozsáhlé kauze daňových úniků, kde je hlavním obžalovaným, k nepravdivé výpovědi. Odvolací Krajský soud v Brně jej potrestal za křivé obvinění, nadržování a podplácení, stejně jako prvoinstanční městský soud.

Podle krajského soudu ale šlo o organizovanou skupinu, u všech obžalovaných včetně Zadeha tedy použil přísnější sazbu. Zadehovi zvýšil trest ze 3,5 roku vězení na osm let. Do vězení poslal nepodmíněně také další čtyři obžalované, původně dostali podmínky.

Halamková si má odpykat šest let a čtyři měsíce, advokát Löffelmann 5,5 roku. Martinu Veselému Krajský soud v Brně uložil souhrnný trest sedm let vězení. Bývalý policista Šebek si vyslechl šestiletý souhrnný trest. S trestem dva roky s podmínečným odkladem na čtyři roky vyvázl advokát Ondřej Kučera, který byl spolupracujícím obviněným.

Zadeh už dříve označil trestní řízení za komedii a soud za brněnskou justiční mafii. Obžalobu označil za nesmysl.

Související

Soudy, ilustrační fotografie.

Brněnský soud schválil Zadehovi dohodu v daňové kauze na devět let vězení

Až napodruhé dnes Krajský soud v Brně schválil dohodu o vině a trestu, kterou podnikatel Shahram Zadeh uzavřel se žalobcem v kauze miliardových daňových úniků. Za přiznání si Zadeh vyjednal trest devět let vězení a peněžitý trest 17,5 mil. Kč. Dohodou mezi Zadehem a žalobcem se soud zabýval už v první polovině října, tehdejší návrh kvůli chybám v dohodě neschválil. Rozsudek soud vyhlašoval přes hodinu a půl, je pravomocný.

Více souvisejících

Shahram Abdullah Zadeh Nejvyšší soud Brno

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Muž nepřežil napadení v pražském autoservisu, na místě je policie

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy