Hlavní obsah

Matematika z lidské stránky zazněla v přednesu prózy na oblastním kole Wolkrova Prostějova

Novinky, Stanislava Dvořáková

Klubcentrum v Ústí nad Orlicí zajistilo ve středu 19. února v místním Kulturním domě konání oblastního kola festivalu poezie Wolkrův Prostějov 2020.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jedenáct soutěžících usilovalo o nominaci do krajského kola v Pardubicích.

Článek

Festival poezie Wolkrův Prostějov je setkáním recitátorů z České republiky s vyhodnocením nejlepších interpretů literárních textů včetně vzájemné inspirace, výměny názorů a zkušeností.

Získání možnosti účasti předcházejí nominační oblastní kola do krajské postupové přehlídky. Požadován je přednes textu z poezie nebo prózy české či světové literatury formou uceleného textu, úryvku či montáže s délkou interpretace do 7 minut.

Oblastního kola v Ústí nad Orlicí se účastnilo jedenáct soutěžících ve dvou kategoriích, a to osm v I. kategorii do 18 let a tři ve II. kategorii od 18 do 21 let. Zastoupeno bylo 6 škol regionu, a to z Ústí nad Orlicí třemi studentkami SŠUP a dvěma z gymnázia, dvěma z Letohradského soukromého gymnázia, dvěma ze Žamberka ze ZUŠ Petra Ebena a po jedné soutěžící z gymnázia ve Vysokém Mýtě a gymnázia v Lanškrouně.

Z přednesených textů to byly zejména úryvky z díla českých spisovatelů. Zkušená Martina Lehká, studentka gymnázia v Ústí nad Orlicí, čtyřnásobná účastnice celostátního festivalu uměleckého přednesu v Prostějově, úryvkem z díla Stephena Leacocka v překladu Františka Vrby A, B a C aneb Matematika z lidské stránky dokázala, že i neoblíbená matematika má v literatuře své místo.

Předseda odborné poroty Josef Vrána, herec VČD Pardubice, spolu s dalšími členy Vítem Rolečkem, hercem Národního Moravskoslezského divadla, a Petrem Koubou, redaktorem, režisérem a rozhlasovým moderátorem, vyhodnotili jednotlivá vystoupení a vyhlásili sedm nominací do krajské postupové přehlídky 11. března v Pardubicích.

V I. kategorii diplom s postupem do Pardubic získali Adéla Hovádková a Jakub Nápravník z Letohradského soukromého gymnázia, Hana Dolečková ze ZUŠ Petra Ebena v Žamberku a Kateřina Čepičková z gymnázia ve Vysokém Mýtě.

V II. kategorii nominaci získaly všechny účastnice, a to Martina Lehká a Veronika Malínková z gymnázia v Ústí nad Orlicí a Mariana Matějčíková ze ZUŠ Petra Ebena v Žamberku.

Na závěr předseda poroty Josef Vrána zejména ocenil přístup mladé generace k poezii a všichni členové poroty pak rozebrali s jednotlivými účastníky připomínky k jejich přednesu.

Spokojeni s úrovní projevu, zvládnutí českého jazyka a literatury a tím i reprezentace školy mohly být i zástupkyně doprovodu svých studentů Mgr. Dana Formánková z Letohradského soukromého gymnázia i RNDr. Lenka Janyšová z gymnázia v Ústí nad Orlicí, jejichž všichni soutěžící navíc postoupili na přehlídku do Pardubic.

Přínosem bylo také opětovné zapojení do soutěže Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí zásluhou nových studentek 1. ročníku, kdy i slovní vyjádření je vizitkou uměleckého poslání školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám