Znovuzrození hrdinů DC: Batman 2 – Já jsem sebevražda; Tom King, Mikel Janin, Mitch Gerads, Hugo Petrus

Článek od: Marek - 20.02.2020

Někdy je pro úspěch třeba porušit vlastní zásady a uzavřít dočasné příměří s těmi z druhé strany barikády. Své o tom ví Amanda Wallerová se Sebevražedným oddílem, u níž se tentokrát inspiroval i sám pán stínů, Batman.
Autoři se v Já jsem sebevražda rozhodli napsat příběh o závislosti, traumatu, sebeobětování, přátelství, lítosti a lásce. To již na první pohled vypadá jako přeslazený patetický doják. Jak se s ním tedy popasovali?
Příběh nás hned na začátku vhodí do ložnice Bruce Waynea. Ne snad, že by si užíval páteční večer či sobotní ráno, ale snaží se v ní vyléčit Gotham Girl, jež trpí silnými psychickými potížemi. A nerad si musí přiznat, že jediným řešením je Psycho Pirate, zloduch, jenž má nepřekonatelné znalosti lidské mysli.
Nepříjemnost situace však spočívá v aktuálním místě bydliště tohoto padoucha. Ve své pevnosti si jej drží Bane, jenž překvapivě zmobilizoval své schopnosti sebeovládání a skončil s Venomem, vysoce návykovou látkou dodávající božskou sílu. Jako terapii proti abstinenčním příznakům a traumatům z doby, kdy byl jako dítě sedmnáct let vězněn a týrán, se rozhodl využít Pirata jako osobního kouče a dostat se z nekonečné smyčky. A zrovna v takovémto blahodárném procesu si Bats usmyslí sebrat mu jedinou naději na zlepšení mentálního zdraví. Vážně začínám pochybovat o tom, kdo by jej chtěl teď označit za hrdinu.
Takže máme knihu plnou padouchů a sebestředných maniaků, jež se liší pouze směrem a mírou vyšinutí. Celek pak lze rozdělit na dvě roviny na tu, kdy se psycho–tým snaží unést doktora Piráta a tu, která odhaluje podrobnosti o jednotlivých postavách. Představí se tu opravdu zajímavá a málo vídaná společnost – Ventriloquist, Bronze Tiger, Jewelee, Punch – pokud některé neznáte, není se za co stydět. Dlouhá cesta spletitými chodbami pevnosti poskytla autorům dostatečně velký prostor pro povídání si a vysvětlování. Díky slabé zápletce, zmiňované první rovině, se nabízí myšlenka, že byla skutečně zamýšlena pouze jako pozadí pro představení těchto postav, s nimiž se třeba bude více pracovat v budoucnu. Ostatně, jedná se teprve o druhý díl Batmanovy linky Znovuzrození.
Ale málem bych zapomněl na toho nejhoršího zločince ze všech, jehož se Batman rozhodne naverbovat. 237 potvrzených vražd vedlo k trestu smrti pro Catwoman, pro níž je pomoc Netopýrovi jediný způsob, jak zmírnit svůj trest na doživotní odnětí svobody v Blackgate.
Zmiňovaný nezajímavý vizuální příběh je protnut sérií navazujících myšlenkových pochodů a rozhovorů, jež tvoří jádro knihy. Tady je opravdu třeba pečlivě pročítat bubliny, které u jiných děl mohou často sloužit hlavně k vyjádření křiku a ruchu. Akčnosti je dán prostor pouze grafický, to podstatné se skrývá mezi řádky, které vysvětlují možné variace pojmu sebevražda, ke které se někteří protagonisté opravdu odhodlali.
Na první pohled by se díky přímočaré lince "najdi a unes" mohlo zdát, že Já jsem sebevražda je velmi slabý kousek, ale byť se nejedná o Vojnu a mír 2, stále má čtenářům co nabídnout k rozšíření povědomí o mentálním rozpoložení postav.

KOMIKS: Znovuzrození hrdinů DC: Batman 2 – Já jsem sebevražda; Tom King, Mikel Janin, Mitch Gerads, Hugo Petrus
Nakladatel:
Crew
Překlad: Petr Zenkl
Redakce: Changer the Elder
Rok vydání: 2018
Počet stran: 168
Rozměr: 168 x 258 mm
Provedení: paperback
Cena: 299 Kč

Přidat komentář