Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Premiér Babiš kývl na jednání o úplném zákazu klecových chovů slepic

  13:00aktualizováno  15:12
Premiér Andrej Babiš bude jednat se spolkem Obránci zvířat o zákazu klecových chovů slepic. „Budu to chtít řešit, budu se o to zajímat, stejně jako vždy, když jde o týrání zvířat,“ sdělil iDNES.cz Babiš. Reagoval tak na video, jimž ho aktivisté vyzvali, ať přesvědčí ANO, aby zákaz neblokovalo.

„V noci jsem skoro nespal, protože jsem odpovídal na asi tisícovku mailů, které se mě na to téma ptaly. Komu jsem stihl, odpověděl jsem, že ano,“ uvedl Babiš. „Já si rád pozvu předsedu spolku Obraz Marka Voršilku, abych znal jeho pohled na věc,“ uvedl pro iDNES.cz předseda vlády.

Spolek Obraz (Obránci zvířat) umístil na Youtube video, ve kterém varuje, že poslanci hnutí ANO chtějí zákaz klecových chovů slepic zaříznout. „A tak se zdá, že slepice budou v malých klecích živořit dál. Jeden člověk to ještě může změnit. Oslovte s námi přímo Andreje Babiše,“ uvedli Obránci zvířat ve videu.

„Vyzvěme ho, aby pomohl svým poslancům pochopit, že v silném Česku pro klecové chovy slepic není místo. A že když to dokázali Rakušané a Němci, dokážeme to i my,“ říkají Obránci zvířat ve spotu, který umístili na Youtube.

Poslanci ANO ve výborech zákaz klecových chovů odmítli

Poslanci vládního ANO totiž ve středu při jednání zemědělského výboru i výboru pro životní prostředí zablokovali přijetí klíčového pozměňovacího návrhu k novele zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Skupina poslanců napříč stranami, ČSSD, Pirátské strany, TOP 09 i SPD, chtěla do vládního návrhu přidat zákaz klecových chovů od roku 2027. Šéfce výboru pro životní prostředí Daně Balcarové, by se zamlouval zákaz klecových chovů již od roku 2025. „Konečné usnesení o novele zákona bylo vyblokováno hnutím ANO a všechny schválené pozměňovací návrhy na výboru byly smeteny pod stůl,“ komentoval výsledek jednání výboru pro životní prostředí na Facebooku poslanec za Piráty Jan Pošvář.

„Zákaz klecových chovů slepic byl zatím jen ve výboru, takže máme čas,“ sdělil iDNES.cz premiér Babiš.

Při kulatém stolu k možnému zákazu klecových chovů ve Sněmovně přitom zaznělo, že vejce z klecových chovů nechtějí už v roce 2025 nabízet řetězce Tesco, Globus, Albert, Lidl, Kaufland, Penny Market, Billa, Makro a COOP. „Mimo retailové řetězce se nákup vajec z klecových chovů zavázala ukončit i celá řada významných producentů potravin, jako Mondeléz, Nestlé, Mars, Danone, Unilever, Subway či Mr. Baker,“ řekl Ondřej Částek, ředitel, Institut pro udržitelnost podnikání Masarykovy univerzity.

Náklady po případném zákazu klecových chovů slepic podle něj budou 3,1 až 4,6 miliardy korun. „Celkové zvýšení nákladů na jedno vejce by mělo být v pásmu 20 až 40 haléřů,“ uvedl Částek.

Členka zemědělského výboru za ANO Margita Balaštíková, která se také kulatého stolu o zákazu klecového chovu slepic účastnila, míní, že zákaz má smysl, jen když bude v celé Evropské unii a současně se bude týkat dovozu ze třetích zemí. „Musím mít morální zodpovědnost k lidem, které zastupuji – a to jsou naši zemědělci, chovatelé a potravináři,“ řekl ČT24 Balaštíková.

Zvedlo by to ceny vajec v obchodech, řekl ministr Toman

Podobný názor jako poslankyně Babišova hnutí má ministr zemědělství Miroslav Toman za ČSSD. „Pokud by mělo dojít k zákazu klecových chovů, pak v celé Evropské unii, jinak budou naši zemědělci vystaveni konkurenci dovozů z těch zemí Unie, které se příliš pohodou zvířat nezabývají, a hlavně ze třetích zemí, kde se unijní normy na pohodu zvířat nedodržují vůbec,“ uvedl Toman.

Kdyby zákaz klecových chovů začal platit pouze v Česku, domácí chovatelé by podle něj museli zavřít chovy a po státu by požadovali miliardové kompenzace. „Počítejte s náhradami 5 a 8 miliard korun, má na to náš stát?“ ptal se při jednání kulatého stolu šéf Agrární komory Zdeněk Jandejsek.

Ukončení obohacených klecových chovů by podle ministerstva zemědělství zvedlo ceny vajec v obchodech. A to více, než o dvacet až čtyřicet haléřů, o nichž hovořil Částek z Masarykovy univerzity. „V některých evropských zemích, kde se již v běžných obchodech vejce z klecových chovů neprodávají, je cena za jedno vejce kolem 40 eurocentů, tedy zhruba 10 korun,“ uvedlo ministerstvo zemědělství.

„Bavíme se ovšem jen o vejcích v obchodech, mnohem větší množství vajec se dnes spotřebuje ve výrobě. Vejce jsou v každém pečivu, majonézách. A tam, kde se již na pultech vejce z klecových chovů neprodávají, se do výroby ve velkém vozí z klecových chovů z jiných zemí. Ptám se potom, čeho bychom zákazem klecových chovů dosáhli? Odmítám pokrytectví, pojďme si otevřeně říct veškeré dopady možného zákazu klecových chovů,“ vyzval ve čtvrtek ministr Toman.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...