Jablonecká nemocnice má nový pavilon, pacientům se zkrátí čekání na operace

  16:20
V jablonecké nemocnici vyrostl za takřka 165 milionů korun pavilon intenzivní medicíny. Nemocnice tím také reaguje na vyšší počet operací, na které už pacienti nebudou muset tak dlouho čekat.

Pavilon intenzivní medicíny v jablonecké nemocnici | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Stavba spolykala téměř 1 800 kubíků betonu, přes 203 tun oceli, takřka 50 tisíc metrů elektrických kabelů, ale i 311 čtverečních metrů koberců. Špičkově vybavený pavilon intenzivní medicíny je nejdražším projektem v novodobé historii města, který radnice platila pouze ze svého rozpočtu.

V pětipodlažní budově se na jednom místě propojilo oddělení anesteziologie a resuscitace (ARO) s jednotkou intenzivní péče (JIP). Celkem je tady osmnáct lůžek. Díky novému pavilonu se uvolní místa na stávajících odděleních, které obsadí třeba porodnice.

Stavba nového pavilonu začala předloni v květnu. Dva propojovací krčky ho nyní spojují s ostatními budovami nemocnice. Kapacita JIP se zvýší z osmi lůžek na dvanáct.

„Dojde tím ke koncentraci a sloučení obou pracovišť na jedno místo. Doposud byly obě jednotky roztříštěné po areálu. Obě oddělení se tak mohou lépe technicky i personálně zastupovat,“ uvedl ředitel nemocnice Vít Němeček.

Dodal, že nový pavilon ovšem neznamená jen větší kapacitu a lepší prostředí pro pacienty i zaměstnance. 

„Důležité je také to, že se nám uvolní poměrně velké množství místa v dosavadních prostorách. Například namísto současné JIP vznikne takzvaný dospávací pokoj. Tam budou umístěni pacienti, kteří prodělali operaci a jsou několik hodin sledováni, než je kompletně vyvedeme z anestezie. Sníží se tím riziko pooperačních komplikací. Namísto ARA vznikne urgentní příjem. Tam, kde nyní sídlí vedení či jsou pokoje primářů, chceme další lůžkové oddělení, které zvýší kapacitu pro porodnici. Chirurgická ambulance se zase rozšíří o zákrokový sál,“ vyjmenoval Němeček.

Do Jablonce míří pacienti z daleka

Nemocnice má v současnosti 310 akutních a 67 lůžek následné péče. Pavilon intenzivní péče vyrostl mimo jiné i proto, že se do jablonecké nemocnice „hrnou“ pacienti z okolních měst a obcí, kde některé zdravotnické obory zanikly. 

„Přibližně od roku 2012 dochází k restrukturalizaci nemocnic a k přesunu pacientů do těch páteřních. V minulosti zanikla například pediatrie a porodnice v Turnově, kožní oddělení v Semilech nebo lůžková ambulance v Tanvaldu. Pavilonem jsme tak reagovali na zvýšený tlak a počet pacientů. Od zmíněného roku nám totiž počet operací stoupl zhruba o patnáct až dvacet procent,“ vysvětlil ředitel nemocnice.

Stavba pavilonu intenzivní medicíny nemocnici trvala necelé dva roky a předcházela jí dvouletá příprava. Zhotovení dostala na starosti firma Metrostav. Celou ji výlučně financovalo město. Na související investice za více jak 16 milionů korun přispěl dotací ve výši 7,6 milionu Liberecký kraj. Jde například o zpevněné plochy, vjezdové brány, parkování či dva záložní generátory pro případ, kdyby vypadl proud. 

Nákup některých zdravotnických přístrojů financovala nemocnice pomocí evropských strukturálních fondů a Libereckého kraje. Z vlastních zdrojů za přibližně 10,5 milionu pořídila nemocnice další přístrojové vybavení, nábytek, počítačovou techniku a zajistila terénní úpravy v okolí budovy. První pacienty by měl nový pavilon přivítat ve druhé polovině března.

Autor: