Hlavní obsah

O miliardové zakázce promluvil druhý „pošťák“ z ANO. Šlo v ní i o jeho firmu

Foto: Profimedia.cz

Pavel Pustějovský (druhý zleva) byl jedním z poslanců, kteří ministru Kremlíkovi donesli složku s nabídkou firmy Batesys One.

Reklama

Pavel Pustějovský z hnutí ANO byl jedním z poslanců, kteří se zapojili do plánu miliardové zakázky na položení optických kabelů podél železnice. Poslanec, jenž zároveň řídí firmu Deza z koncernu Agrofert, tvrdí, že sehrál roli „pošťáka“. Deza přitom měla být klíčovou součástí projektu.

Článek

Byl srpen minulého roku, když tehdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík odmítl nabídku firmy Batesys One na zakázku za několik miliard. Batesys One chtěla vybudovat pro stát optickou síť kabelů podél tisíců kilometrů železničních cest v České republice.

Podle tehdejšího ministra Kremlíka však byla nabídka pro stát nevýhodná, a tak ji smetl ze stolu – přesto za ním podle jeho slov následně přišlo několik poslanců, aby se mu se zakázkou připomněli.

Ti dnes tvrdí, že byli pouze „pošťáky“, kteří nabídku doručili k ministrovi, a do složky s dokumenty k projektu se prý ani nepodívali.

Dva z nich jsou ve Sněmovně za hnutí ANO a oba – Martin Kolovratník i Pavel Pustějovský – jsou členy hospodářského výboru.

Právě Pavel Pustějovský, i když on sám to odmítá, hrál podle zjištění Seznam Zpráv v chystaném plánu klíčovou roli.

V deskách, které odnesli ministrovi, totiž byla i mapa s návrhem budoucího projektu. A součástí načrtnuté optické sítě kabelů byly, extra vyznačené, i dva uzlové body – areál firmy Synthesia u Pardubic a společnost Deza u Valašského Meziříčí.

Obě patří do koncernu Agrofert, který má Andrej Babiš zaparkovaný ve svěřenských fondech. A ve druhé jmenované společnosti je Pavel Pustějovský členem představenstva.

Případné napojení na síť optických kabelů by pro firmy mohlo být velmi zajímavé – poskytlo by to technologickou výhodu proti konkurenci. A síť optických kabelů měl v konečném důsledku podle nabídky donesené k ministrovi zaplatit stát.

Součástí dokumentů k nabídce firmy Batesys One byla i tato mapa. A na ní dva vyznačené uzlové body - firmy Deza a Synthesia.

Přestože Pustějovský v Deze působí už 25 let (v představenstvu je od konce roku 2016), spojení s projektem se diví.

„Já tam žádnou souvislost nevidím,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv.

„Deza zpracovává černouhelný dehet. Já jsem v Deze jako člen představenstva, jsem v ní už 25 let a nikdy jsme se o tom v představenstvu nebavili,“ dodal poslanec.

V kauze figuroval prý jen jako prostředník: „Nevím, co je v těch složkách. Já jsem se do té mapky nedíval, nevím, co v ní je. Neumím si to vysvětlit. Když dostanu nějakou obálku nebo dopis, s tím, že ho mám předat, tak se do něj nedívám.“

Exministr dopravy Vladimír Kremlík však zmiňuje ještě jednu situaci, kdy s Pavlem Pustějovským z hnutí ANO kvůli zakázce přišel do kontaktu.

Tvrdí, že mu ještě loni v listopadu poslanec Pustějovský v Poslanecké sněmovně řekl: „Stát by se tomu měl věnovat. Mají na tom zájem dva náměstci z Ministerstva dopravy – Tomáš Čoček a Ladislav Němec.“

Bylo to v době, kdy už ministr za svůj úřad nabídku Batesysu kvůli nevýhodnosti pro stát zrušil. Kremlík se proto na konci listopadu na své náměstky v případu znovu obrátil. Jenže jak vyplynulo z jejich korespondence, oba to obratem odmítli.

Pustějovský ovšem odmítá, že by se podobného nátlaku, jak ho popisuje exministr Kremlík, dopustil.

„To už jsou úplné výmysly pana ministra. Já se s ministry potkávám běžně, ale nevím, kde k této informaci přišel. Já jsem mu pouze předal desky.“

Roli v jednání o zakázce odmítá i Agrofert. „Role Agrofertu je v celém případu v podstatě nulová. Máme informace jen z médií. S výjimkou Prahy žádné datové centrum nikde jinde Agrofert nemá. Ani v Pardubicích, ani ve Valašském Meziříčí,“ sdělil jeho mluvčí Karel Hanzelka.

„Můžeme potvrdit, že dvě naše dceřiné firmy pan Čadek přibližně před rokem oslovil se svým záměrem. Jednání nemělo žádný závěr a nevzešla z něj žádná dohoda. Agrofert s firmou Batesys One nijak nespolupracuje a není s ní v žádném obchodním vztahu,“ dodal.

Podobně jako poslanec Pustějovský líčí své služby pro projekt Batesysu i další zákonodárce hnutí ANO Martin Kolovratník.

Ten hned, když ho Seznam Zprávy s případem konfrontovaly, přiznal, že složku k projektu na ministrův stůl osobně doručil. Ale také říká, že byl jen „pošťák“ a projekt ani firmu Batesys One neznal.

Pavel Pustějovský na rozdíl od něho na otázky Seznam Zpráv dlouho neodpovídal. Nereagoval ani na pokusy o volání, ani na SMS zprávy. A ještě ve středu, když ho novináři osobně oslovili po zasedání hospodářského výboru, věc nejprve odmítl komentovat.

„Žádná kauza tam není. Já to komentovat nebudu, protože necítím potřebu to dělat,“ odpověděl na první pokus.

Až později začal vysvětlovat, že také ministrovi dopravy zprostředkoval desky s dokumenty a že stejně jako Martin Kolovratník nevěděl, co v nich je.

„Dělá se to běžně. Někdo se na vás obrátí s tím, že potřebuje s někým propojit. Není žádný lobbing, když to pak předám přímo panu ministrovi,“ řekl Seznam Zprávám.

O firmě Batesys One podle svých slov nevěděl, že přijal jejího zástupce Zdeňka Čadka, však Pavel Pustějovský přiznal. „Byl za mnou pan Čadek, kterého znám delší dobu,“ uvedl.

Právě Zdeňka Čadka, předsedu dozorčí rady Batesysu, přijal na doporučení kolegy Pustějovského Martin Kolovratník.

„Dal mi na něj doporučení kolega, poslanec Pavel Pustějovský,“ řekl Seznam Zprávám Kolovratník. „Ale asi v tomhle nespekuluji, co by za tím mělo být, nebo nemělo. Protože je normální, že přijde někdo z poslanců a řekne: Chce tě někdo požádat o schůzku a já ho znám,“ dodal.

Kolovratník přitom říká, že mu Pustějovský tvrdil, že Čadka zná a že to není neznámý člověk. „A Pustějovskému důvěřuji, protože ho znám. Oni přišli s materiálem, který mně přišel zajímavý. A tu složku jsem přinesl ministrovi, to bych vám asi uměl dohledat,“ dodal Kolovratník.

Do plánů Batesysu však podle zjištění Seznam Zpráv nejsou z poslanců zapojeni jen dva muži z hnutí ANO.

V září se podle informací redakce doptával na nabídku i poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. Ten se kvůli ní ve Sněmovně obracel i na šéfa státní firmy Čepro Jana Duspěvu.

„Na jedné prezentaci v Poslanecké sněmovně se nás na ně ptal poslanec Zdeněk Ondráček,“ řekl Duspěva s tím, že i na Čepro anebo státní podnik Mero se firma Batesys One v minulosti obracela.

„Bylo to napříč politickým spektrem. Konkrétní jména ale už nevím,“ dodal na konci ledna sám exministr Vladimír Kremlík s tím, že poslanců bylo vícero.

Firma Batesys One, které šlo o zakázku pro stát za několik miliard korun, je přitom „prázdná schránka“. Podle informací z obchodního rejstříku vznikla před rokem a půl a sídlí spolu s další stovkou firem na virtuální adrese – v administrativní budově v Praze 4 má jako jedna z více než 300 firem svůj štítek, ale žádnou skutečnou kancelář.

Batesys One nemá žádné internetové stránky, dohledatelné nejsou ani žádné kontakty. Firma nemá žádné reference a nezveřejnila ani účetní závěrku. V předmětu podnikání stojí: pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor.

Podobný výsledek a zjištění pak přineslo pátrání po společnosti Geortess One, které Batesys One patří. Stejná virtuální adresa. Žádné reference, žádná webová stránka, žádné kontakty na vedení.

Akcie v hodnotě dvou milionů korun jsou psané na držitele, takže majitele nelze z veřejných zdrojů dohledat. Ředitelem společnosti je Zdeněk Čadek, jehož jméno najdete v rejstříku jako jednatele několika dalších společností se sídlem na Kypru.

Představitele Batesysu ani Geortessu se Seznam Zprávám ani přes opakované pokusy nepodařilo kontaktovat. Na telefonické volání ani na SMS zprávy nereagovali.

Vladimír Kremlík podle svých slov informace o nabídce Batesysu předal tajné službě BIS. Ta podle informací redakce sepsala zprávu a předala ji dalším adresátům, mezi nimiž byl i premiér Andrej Babiš.

Ten Seznam Zprávám napsal, že Batesys One nezná a že je informován, že zakázka byla zrušena.

Reklama

Doporučované