Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 26.4.2024, svátek má Oto 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TEORIE VŠEHO – TV tip – Nelehký úděl geniálního vědce

21.02.2020   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TEORIE VŠEHO – TV tip – Nelehký úděl geniálního vědceMálokterý životopisný film se tak dotkne vašich citů jako tento. Že géniové nemívají často lehký život bývá skoro pravidlem, ale takovou cestu životem, jakou se musel prodírat Stephen Howkings si těžko dovedeme představit. Přitom jde o všeobecně známého vědce, brilantního astrofyzika, zabývajícího se časoprostorovou singularitou, vznikem vesmíru a černými dírami. Jeden z největších mozků dnešní doby upoutaného na invalidní vozík zná snad každý. Méně už jeho knihu STRUČNÁ HISTORIE ČASU a jeho vědecké poznatky, jimž porozumět je zjevně nad síly drtivě většiny z nás.
 

Už jako mimořádně nadaný student na sebe poutal pozornost profesorů v Cambridgi a zdálo se, že ho čeká skvělá budoucnost. Žije naplno, má rád legraci a milují ho jak učitelé, tak spolužáci. A také ho šíleně zbožňuje půvabná Jane, která na téže škole studuje umění. V jednadvaceti letech přijde pro něho šok. Lékaři mu sdělí strašlivou diagnozu – nevyléčitelnou chorobu ALS čili amyotrofickou laterární sklerózu, později známou jako Lou Gehrigova nemoc. Předpovídají mu velmi rychlé ochrnutí celého nervového systému, ztrátu všech pohybových schopností a dávají mu dva až tři roky života. Hawking musel v sobě najít obrovskou sílu aby překonal apatii, rezignaci i hněv a rozhodl se nepřízni soudu čelit. Stejně tak – možná ještě více – musíte obdivovat rozhodnutí jeho milé Jane zůstat mu po boku a starat se o něho. Vezmou se, mají spolu děti, a snaží se žít, jak je to možné. Čas, jímž se Hawkins tak usilovně zabýval se mu podařilo porazit – místo tří let se dožil plných sedmdesáti šesti a zemřel 14. března 1918.
Film režiséra Jamese Marshe (Muž na laně) vychází z knihy Jane Hawkingové Cestování do nekonečna: Můj život se Stephenem a je to dojemný příběh nejen krutého osudu, ale i vytrvalé, pokorné, odhodlané lásky. Stejně jako v knize platí i ve filmu: Když pláče, pláčeme s ní, když se raduje, veselíme se s ní. Říká o svém manželovi „On vydrží všechno, věří všem a doufá ve všechno“ a vy cítíte, že svého muže milovala a dala mu vše, co bylo v dané situaci možné. Film je tak především příběhem lásky těchto dvou a řadit ho můžete k velkým romantickým příběhům. „Náš film je stejně tak o lásce k fyzikálním zákonům, jako o fyzikálních zákonech lásky,“ řekl režisér Marsh. „Ti dva dostali do vínku dva roky. Jak se z nich stalo deset let a pak dvacet let, dostával jejich vztah úplně novou formu. V tomhle je tento milostný příběh bezprecedentní,“ dodal scénárista Anthony McCarten.
Výsledný film byl nominován na pět Oscarů, z nichž nakonec zcela po právu si vzácnou sošku odnesl předstvavitel hlavní role Eddie Redmayne. Na tuto roli se musel dlouho připravovat, setkal se i s Hawkinsem a studoval jeho (jedině trochu pohyblivé) obličejové svaly. Získal i povolení k návštěvám pacientů s ALS na klinice i v jejich domácnostech. „Cítil jsem zodpovědnost za to, abych ztvárnil skutečnou tvář nemoci,“ řekl. Příkladnou hereckou práci odvedla i představitelka Jane Felicity Jonesová. Předvedla vytrvalost, pokoru, odhodlání a loajalitu a každé slovo i gesto jí věříte. Řekla, že tato roli byla vděčná. O Jane říká: „Nikdy se nevzdává. Je oddaná svému životu se Stephenem a  zároveň si zachovala smysl pro vlastní identitu,  Bylo pro ni důležité uchovat si aspoň kousek vlastního života, kvůli tomu pokračovala ve studiích, i když o něho pečovala, vychovávala děti a starala se o rodinu. Co ta žena dokázala!!“  a nešetří obdivem. Pozornost diváků si zaslouží i hudební doprovod  islandského skladatele Jóhanna Jóhanssona i další složky jako scénografie či kostýmy.
TEORIE V&SEHO je především romantickým filmem a studií nelehkého života nadějného ochrnutého fyzika a jeho manželky. Hledání jednoduché rovnice, která by dokázala sloučit Einsteinovu obecnou teorii relativity s kvantovou teorií se sice Hawkinsovi nepodařilo dovést ke konečnému cíli, ale je to stejné jako v životě. „Pokud by podobná „jednoduchá teorie“ platila mezi lidmi a dokázala osvětlit všechny lidské vztahy byl by život mnohem jednodušší. Množství příběhů, zkušeností, emocí, komplikací nebo vztahů však činí lidský život stejně tajemným a překvapujícím jako vesmír. Objevování obou může být úžasné cesta. TEORIE V&SEHO vezme diváky na takovou cestu,“ píše se v recenzi filmu na stránkách polského Filmwebu.
**************************
TEORIE V&SEHO
(The teory of Everything)
USA, Velká Británie, Japonsko 2014
režie James Marsh
uvádí v sobotu 28. února Nova Cinema od 20,00 hodin

 
 


 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0656 s