The Capitals: „Putinův šéfkuchař“ zaslouží sankce, volají litevští poslanci

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 

///

SEVER

VILNIUS

„Putinův šéfkuchař“ zaslouží sankce, volají litevští poslanci. Poslanci litevského parlamentu tlačí na to, aby byl Rus Jevgenij Prigožin, přezdívaný jako „Putinův šéfkuchař“, zahrnut do sankčního seznamu Evropské unie. Prigožin je spojován se soukromou ruskou vojenskou společností Wagner, která operuje na Ukrajině, v Sýrii a v několika afrických zemích, píše Baltská tisková služba (BNS). Více u litevské LRT.

///

HELSINKY

Svědkové Jehovovi chtějí do Finska. Od roku 2017 požádalo o azyl ve Finsku zhruba dvě stě členů Svědků Jehovových z Ruska. Podle Finska bylo asi 90 % žádostí zamítnuto a narůstá počet těch, kteří jsou deportování zpět do Ruska. Někteří ale zatím čekají na druhé čtení. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

///

ZÁPAD

BERLÍN

Odsouzení pravicového extremismu po útoku v Hanau. Po středeční střelbě ve městě Hanau, které leží nedaleko od Frankfurtu, volá mnoho Němců po omezení pravicového extremismu. Útok v Hanau, který včetně útočníka a jeho matky zanechal 11 mrtvých, je zatím posledním v sérii podobných útoků spáchaných v minulém roce. Zároveň se jedná o nejhorší projev pravicového násilí od sjednocení Německa. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

///

VÍDEŇ

Skryté příspěvky pro FPÖ. V nechvalně proslulém „videu z Ibizy“, které stálo tehdejšího vicekancléře Heinz-Christiana Stracheho z rakouské Svobodné strany (FPÖ) jeho místo ve vládě, Strache zmiňuje způsob, jakým lze skrývat politické příspěvky před finanční správou. Dárci prý mohli posílat peníze společnostem bez politické příslušnosti, které byly ovládány lidmi spojenými s FPÖ. Ti následně peníze straně přeposlali. Vyšetřovatelé nyní objevili čtyři takové společnosti, které ve všech případech vedou lidé blízcí členům FPÖ. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

///

PAŘÍŽ

Macron vyčkává v otázce rozpočtu. Francouzský prezident Emmanuel Macron si vezme „kolik času bude zapotřebí“ k tomu, aby byla dosažena „ambiciózní dohoda“ v otázce evropského rozpočtu. Uvedl to při příležitosti mimořádného evropského summitu, který se na toto téma koná. „Existuje způsob, jakým lze na tomto summitu dosáhnout shody. Může to zabrat několik hodin, několik nocí, několik dní. Na to jsem připraven,“ dodal. Macron zároveň uvedl, že bude pro nadcházející rozpočet „usilovat o takovou společnou zemědělskou politiku (SZP), která by naplnila ambice“. SZP je v evropském rozpočtu dlouhodobě francouzskou prioritou. Největší francouzský zemědělský veletrh, kterého se má Macron po skočení summitu účastnit, je toho jen důkazem. (EURACTIV.fr)

///

BRUSEL

Karnevalová roztržka. Izraelský ministr zahraničí Israel Katz vyzval na Twitteru Belgii k tomu, aby „odsoudila a zakázala“ každoročně konaný karneval ve městě Aalst, který je podle něj „projevem antisemitismu“. Aalstký karneval byl od roku 2010 na seznamu památek UNESCO, odkud byl ale po nařknutí z antisemitismu minulý prosinec odebrán. Stalo se tak potom, co jedno z průvodních vozidel vyobrazilo skupinu ortodoxních židů s křivými nosy, kteří svými prsty ochraňují trezor. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

///

DUBLIN

Zpráva o ochraně dat. Irská komisařka pro ochranu dat Helen Dixonová včera odhalila zprávu Komise pro ochranu dat (DPC) za rok 2019, která poprvé pokrývá práci DPC za celý kalendářní rok od platnosti unijního nařízení na ochranu dat (GDPR).

Podle klíčových nálezů zprávy došlo k 75% nárůstu celkového počtu stížnosti obdržených v roce 2018 a k 71% nárůstu celkového počtu narušení bezpečnosti platných dat zaznamenaných v minulém roce. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

///

LONDÝN

Britští odborníci zůstávají v EFSA. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) si navzdory brexitu ponechá ve svých řadách britské experty. Věda totiž nezná hranic. V rozhovoru pro EURACTIV.com to uvedl ředitel úřadu Bernhard Url.

///

JIH

MADRID

Začátek katalánsko-španělských jednání. Španělský premiér Pedro Sánchez (PSOE) se příští středu (26. února) konečně setká s katalánským prezidentem Quimem Torrou. Tématem setkání bude „politická krize“ v Katalánsku. (EuroEFE.EURACTIV.es)

///

LISABON

První krok k dekriminalizaci eutanázie. Portugalský parlament ve čtvrtek 20. února schválil pět zákonů o dekriminalizaci lékařsky asistované smrti, což je první krok v legislativním procesu. Nyní přijde na řadu debata ve specializovaném parlamentním výboru. O zákonu pak bude hlasovat všech 230 poslanců. (Lusa.pt)

///

ŘÍM

Přetahovaná s Renzim. Italský premiér Giuseppe Conte přijal žádost o schůzku s lídrem strany Italia Viva Matteem Renzim. „Moje dveře jsou vždy otevřené, potkáme se příští týden,“ řekl při příjezdu na unijní summit. Po setkání s Renzim se Conte vydá do parlamentu, kde představí Agendu 2023 – seznam priorit k oživení italské ekonomiky. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

ATHÉNY

Řecký premiér nesouhlasí s plánovanými škrty v zemědělství. Kyriakos Mitsotakis během včerejšího summitu bojoval proti navrženým škrtům ve společné zemědělské politice. Právě agrární fondy podle něj přispěly k tomu, že Řecko zůstalo v eurozóně. (Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)

///

VISEGRÁD

PRAHA

Čínské výhrůžky. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) se ohradil proti dopisu čínské ambasády, který byl adresován bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi. Dopis, který na veřejnost unikl v tomto týdnu, obsahuje mimo jiné výhrůžky spojené s plánem Kubery navštívit Tchaj-wan. „České podniky, které mají ekonomické zájmy v Číně, budou muset za návštěvu Tchaj-wanu předsedou Kuberou platit,“ stojí v dopise.

Kubera, který v lednu náhle zemřel, dopis zanechal ve své kanceláři, kde jej objevil jeho nástupce. V reakci na obsah dopisu si již Petříček předvolal čínského velvyslance a uvedl, že „toto není standardní forma diplomatické komunikace, nicméně ne nadarmo se diplomacie nedělá veřejně, takže k tomu v tuto chvíli víc říkat nebudu,“ cituje ministra server Akutálně.cz. (Lukáš Hendrych | EURACTIV.cz)

///

VARŠAVA

Více evropských daní? „Stálo by za to, abychom se na digitální daň dívali jako na zdroj vlastních příjmů, daň z evropského jednotného trhu, nebo například uhlíkovou daň,“ řekl polský premiér Mateusz Morawiecki při příjezdu do Bruselu na mimořádný summit Evropské rady k dlouhodobému rozpočtu EU. Loni Polsko od digitální daně ustoupilo kvůli tlaku USA, teď se ale situace může změnit. Na summitu Polsko bojuje za menší škrty v zemědělských a kohezních fondech.  (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

///

BRATISLAVA

S takovými přáteli… „Ještě jsem nečetl svěřený mandát, ale myslím si, že slovenskou prioritou číslo jedna je zemědělství a rozvoj venkova,“ řekl český premiér Andrej Babiš před summitem Evropské rady k víceletému rozpočtu. Babiš totiž ve čtvrtek Slovensko na summitu zastupoval, protože slovenský premiér se ten večer účastnil jedné z hlavních televizních předvolebních debat. Zemědělství však slovenskou prioritou číslo jedna není, je to spíše výše rozpočtu pro kohezní fondy. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

BUDAPEŠŤ

Konec jurisdikce Evropského soudu pro lidská práva? Vysoce postavený člen vládní strany KDNP Imre Vejkey se domnívá, že Maďarsko by mělo zvážit pozastavení jurisdikce Evropského soudu pro lidská práva a odstoupení z Evropské úmluvy o ochraně lidských práv. (Željko Trkanjec|EURACTIV.hr)

///

BALKÁN

BUKUREŠŤ

Jmenování státních zástupců na nejvyšších pozicích. Rumunský prezident Klaus Iohannis svým podpisem potvrdil jmenování nových státních zástupců, kteří se postaví do čela Antikorupčního direktorátu (DNA), Direktorátu pro boj s organizovaným zločinem a terorismem (DIICOT) a Nejvyššího státního zastupitelství. Iohannis je podle svých slov velmi spokojený s nově jmenovanou trojicí, občanská společnost však na ni reagovala vlažně. Vrchní rada magistracie, ústřední orgán odpovědný v rámci soudního systému za regulaci profese státních zástupců, zároveň vydal negativní stanovisko u dvou ze tří nováčků. (EURACTIV.ro)

///

SOFIE

Turistická daň pro Airbnb. Podle nových opatření přijatých parlamentem se bude muset za apartmány a pokoje určené pro krátkodobý nájem turistů odvádět úřadům turistická daň. Pravidlo platí také pro nemovitosti pronajaté přes online platformy, jako je Airbnb a Booking. (dnevnik.bg)

///

LUBLAŇ

Snaha dokončit síť vodních elektráren. Skupina 51 poslanců v čele s Igorem Zozčičem (SMC, RE) předložila novelu zákona o podmínkách koncese pro využití energetického potenciálu řeky Dolní Sáva. Poslanci chtějí docílit usnadnění a urychlení dokončení sítě vodních elektráren díky odstranění některých právních překážek. Environmentální skupiny tento projekt silně odmítají. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

BĚLEHRAD

Zrušení pozvánky. Černohorský prezident Milo Djukanovic měl v březnu přijet do Bosny a Hercegoviny na oficiální návštěvu, srbský člen tříčlenného předsednictva země Milorad Dodik však rozhodnutí 19. února vetoval. Návštěva by podle něj „poškozovala klíčové národní zájmy“. Dodik zároveň vetoval přijetí dohody s EU o aktivitách agentury Frontex na bosenském území. (EURACTIV.rs betabriefing.com)

///

ZÁHŘEB

Předvolební klání se vyostřuje. Ministr obrany a kandidát premiéra Andreje Plenkoviće na místopředsedu HDZ Tomo Medved včera vyvracel nařčení z tábora svého protikandidáta Mira Kovace, podle kterého Medved vyhrožoval jeho podporovatelům a bránil sběru podpisů pro březnové vnitrostranické volby. Plenković a jeho tým sesbírali více než minimální počet podpisů do stanoveného termínu, Kovacův tým s tím měl ale problémy vzhledem k údajným obstrukcím ze strany Plenkovićova vlivného lobby. (Karla Junicic, EURACTIV.hr)

///

PRIŠTINA

Grenell i nadále prostředníkem dialogu.Americký velvyslanec v Německu Richard Grenell, který zároveň nově působí jako ředitel národních zpravodajských služeb, zůstane v pozici speciálního zmocněnce pro mírové rozhovory mezi Srbskem a Kosovem. Odmítl zprávy o tom, že USA stále podporuje výměnu území mezi Kosovem a Srbskem. „Jsou to fake news, měli jste zavolat a zeptat se. Chci to, na čem se dohodly všechny strany – soustředím se na ekonomický rozvoj, ne na politiku,“ napsal Grenell na Twitter. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář