metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 11 °C

Čtvrtek 25. dubna 2024. Svátek má Marek

Na Lennona s laserem. Graffiti se dá odstraňovat i v zimě

  12:41
Lennonova zeď je jednou z ozdob Kampy. Deník Metro se však včera přesvědčil, že tvář Johna Lennona, loni v listopadu vyčištěná a vymalovaná přizvanými umělci, je beznadějně počmáraná. Zase. „V řádu týdnů, až skončí zima, se zeď bude znovu čistit,“ říká Hedvika Čepelová, mluvčí řádu maltézských rytířů, jemuž populární místo patří.
Stav Lennonovy zdi | foto: Metro.cz

Metro oslovilo několik expertů na čištění zdí a fasád. Jan Hrdlička z firmy Fasádní servis nejprve vysvětluje stanovisko Čepelové: „Když na to jdete obvykle a používáte vodu nebo páru, musíte přidávat větší nebo menší množství chemických čistidel. Jenže jak klesá teplota, klesá i jejich účinnost. Při teplotě nižší než pět stupňů prakticky nemá cenu se do odstraňování graffiti pouštět,“ uvádí Hrdlička. A upozorňuje, že i v mrazech fungují dvě technologie. Jde o laser a mikroabrazivní vakuové Tornado.

Ač jsou oba postupy zcela odlišné, shodně dokážou odstranit barvu ze zdi, aniž by ji poškodily – úbytek materiálu se pohybuje v řádu jednotek mikronů, což je několikrát méně než tloušťka lidského vlasu. Díky tomu mají tyto technologie široké uplatnění včetně likvidace graffiti z historických památek. Problémem pro ně nejsou vápenné omítky, které rozšířené vodní čištění znehodnocuje, ani moderní akrylové nebo silikonové fasády, ani kamenné obklady.

„Naše Tornado je německý patent. Přestože jde o mikroabrazivní systém, beze stop čistí i vysoce leštěný mramor. Díky tomu, že odstranění graffiti probíhá ve vakuové pracovní hlavici, nikde okolo nejsou žádné nečistoty,“ uvádí Hrdlička z Fasádního servisu.

Druhou zmíněnou technologii, laser, nabízí v tuzemsku například liberecká firma Sved. Ta se sama označuje za jejího průkopníka v Česku. „Na tento postup jsme přišli metodou pokus omyl, napadlo mě stříknout v dílně sprej na zeď. Původně tento stroj sloužil k čištění forem na vstřikolisy,“ popisuje začátky Libor Fechtner ze Svedu.

V zahraničí laserové čištění graffiti slaví úspěchy v italské Florencii, kde s ním začala skupina dobrovolníků zvaná Andělé krásy. Skupina již má na kontě vyčištění několika desítek památek UNESCO. Schválení památkovými úřady v EU pro odstraňování graffiti z památek UNESCO má i německý systém Tornado. 

Autor: David Halatka Metro.cz

Hlavní zprávy

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Dáte si lážo i plážo? Na kole za pivem, houpačkami, trampolínami i klobáskami

vydáno 25. dubna 2024  12:58

Vezměte děti na výlet v bezprostřední blízkosti Vltavy. Čekají na vás tři pecky, které jsou trochu gastronomické, trochu punkové a především velmi...  celý článek

Policie prověřuje zlínského zastupitele za SPD kvůli tajně pořízené nahrávce

vydáno 25. dubna 2024  18:42

Zlínský opoziční zastupitel Pavel Sekula (SPD) je i předsedou Bytového družstva Podlesí a právě na jeho domovní schůzi letos v únoru podle všeho pronesl...  celý článek

Káva tu byla dřív než člověk. Vědci rozebrali genom kávovníku a sestavili jeho rodokmen

vydáno 25. dubna 2024  16:00

Lidstvo vypije denně 2,25 miliardy šálků kávy. Horký povzbuzující nápoj opřádají četné mýty a pověsti.  celý článek