Hlavní obsah

Dům ve Valašském Meziříčí naplnil touhu městského člověka po bydlení v přírodě

Novinky, Text: Martin Strakoš, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektovi Josefovi Místeckému se podařilo při návrhu vlastního domu ve Valašském Meziříčí harmonicky propojit vnitřní a vnější prostor, dům rozměrnými okny proslunit a udělat tak zahradu součástí domova. Tím naplnil touhu moderního městského člověka po bydlení v přírodě.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Zlínského kraje

Vila s adresou: Valašské Meziříčí, Králova 63/592. Pohled na stavbu před rekonstrukcí.

Článek

Architekt Místecký byl rodák z Poličné nedaleko Valašského Meziříčí. Stavbě prvního domu předcházela dlouhá fáze zrání, vzdělávání a praxe.

Po studiu gymnázia navštěvoval Odbornou školu pro zpracování dřeva, kde prošel mistrovskou truhlářskou školou pod vedením žáka slavného architekta Jana Kotěry. Následně brzy odešel do Prahy.

Vzdělával se i na pražské Uměleckoprůmyslové škole u Josipa Plečnika. I při studiích nadále pracoval jako praktikant v různých ateliérech.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Zlínského kraje

Dům má díky velkorysému prosklení hodně prosvětlený interiér.

Po válce pokračoval ve studiu u Jana Kotěry na pražské Akademii výtvarných umění a následně se vrátil do Valašského Meziříčí, aby nastoupil jako odborný učitel na dřevařské škole.

První jeho práce ve staronovém působišti vycházejí z rondokubismu a dekorativismu, jako například rodinný dům A. Baslera, kde kombinoval režnou cihlu s omítaným zdivem, aby dosáhl dekorativního vyznění průčelí.

Architekt bodoval s ložnicí z citronového dřeva

Dokladem jeho úspěchů se stala Grand Prix ze světové výstavy dekorativního umění v Paříži roku 1925. Tu získal za navrženou ložnici z citronového dřeva, koupenou na výstavě členem známé bankéřské rodiny Rothschildů.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Zlínského kraje

Architekt myslel na pohodlí při příchodu domů.

Pro návrh vlastního domu si Místečtí vybrali pozemek na jižním okraji města pod návrším zvaným Stínadla. Lokalita sousedila přímo s loukami a poli. Do svahu, spadajícího k západu, Místecký navrhl dům završený jehlancovou střechou, krytou pálenými taškami.

Do ulice je obrácena terasa, odkud musel být před výstavbou sousedního panelového sídliště pěkný výhled do údolí k řece Bečvě. Terasa v patře přechází v nároží na přízemní výstupek boční strany vily, který přispívá k rozčlenění domu.

Interiéru dominuje dřevěné schodiště

Vnitřní uspořádání se rozvíjí kolem průchodní místnosti s pozoruhodným dřevěným dvojramenným schodištěm, které nejspíš patří k příkladům práce tamní dřevařské školy.

V přízemí i patře na schodišťový prostor navazují obytné místnosti příjemných velikostí.

Dům působí dobře hlavně díky zasazení do terénu a bohatě členěným obdélným oknům. Ta jsou složena do působivých, rytmicky pojatých seskupení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám