Muž pro naši dobu - začala konference věnovaná Josefu Toufarovi

Muž pro naši dobu - začala konference věnovaná Josefu Toufarovi
21. února 2020 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Přednáškou publicisty Miloše Doležala začala dvoudenní vzpomínka k 70. výročí úmrtí patera Josefa Toufara (1902-1950), kterou pořádá královéhradecké biskupství a želivští premonstráti v tamním klášteře. 

"Domníváme se, že osobnost patera Toufara i po 70 letech od jeho násilné smrti má co říci člověku 21. století," řekl Proglasu za organizátory akce publicista Miloš Doležal. "Byl to kněz, který v pastoraci předběhl svoji dobu, byl nesmírně otevřený, žil s lidmi jejich každodennost," upozornil Doležal a zdůraznil, že ve finále svého života, kdy stál proti přesile příslušníků státní bezpečnosti, si zachoval své svědomí, průzračnost a pevnost. "Je to skutečně postava, která může inspirovat i dnes. ?Myslím, že by se velice líbil papeži Františkovi," poznamenal.

Program připomínající sedmdesáté výročí mučednické smrti Josefa Toufara v Želivě zahrnuje nejen přednášky ale i křížovou cestu s úvodem od prof. Tomáše Petráčka, scénické čtení s hudbou a promítáním fotografií, i mši svatou, kterou zítra, v sobotu, v 11 hodin bude celebrovat biskup Jan Vokál. 

zdroj: www.joseftoufar.cz

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony