Marco Tirelli vystavuje v Budějovicích světlo, které osvítí temnotu

Italského výtvarníka Marca Tirelliho zajímají kontrasty světla a stínu, hledá přesah v čase a prostoru. Svou tvorbu od února poprvé představuje i v Česku. Jeho černobílá díla zaplnila českobudějovickou Galerii současného umění a architektury.

Obrazy, náčrty a grafiky Marca Tirelliho jsou jako duchové. Nezachycují realitu, jen její otisky v podobě odstínů mezi světlem a tmou. „Vizuální realita existuje jen díky tomu, že existuje světlo, které osvítí temnotu,“ vysvětluje výtvarník.

Výstava přibližuje dvě roviny jeho tvorby. „Dá se říct, že jsou to určité deníkové záznamy, bludiště paměti, kterému se Tirelli kontinuálně věnuje,“ představuje první z nich kurátor Michal Škoda. Druhou částí výstavy jsou pak velkoformátové instalace vystupující ze zdí přímo do prostoru. „Z kreseb vyrůstají skulptury nebo malby,“ upřesnil jejich autor. 

V Česku, a vůbec v celé východní Evropě, představuje svá díla poprvé. Dostat Tirelliho do jižních Čech nebylo složité. Díky renomé, které si místní Galerie současného umění a architektury ve světě vydobyla. „Není to první a ani poslední případ, kdy významný světový autor vystavuje poprvé v Čechách právě v Budějovicích,“ podotýká kurátor Škoda.

Ze zahraničních umělců představí galerie letos na jaře ještě Lawrence Carrolla a architektonický ateliér Miller & Maranta. Tirelliho černobílý svět bude k vidění do 20. března.

Marco Tirelli poprvé vystavuje v Česku (zdroj: ČT24)