Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Naštvaná Jermanová šila do novináře. Experti: Selhání, válka i potíže s manželem

Aktualizováno -
21. února 2020
06:09
Autor: Sabina Dračková - 
20. února 2020
20:30

Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) vzbudila na tiskovce pořádný rozruch útokem na novináře, kterému vyčítala, že jeho dotazy vyšly úřad na 400 tisíc korun. Vedle toho však na Vojtěcha Blažka, reportéra Seznam Zpráv, vytáhla i to, kde bydlí. Hejtmance Středočeského kraje se nezamlouvá vytrvalý zájem novináře o to, jak její manžel využíval krajskou služební limuzínu. Obvinila novináře ze šikany, na ní samotnou se však ihned snesla lavina kritiky. Za selhání označují její počínání i oslovení experti.

„Já vám děkuji za váš zájem, je vás tady hodně a mě to tedy velice těší, musím říct,“ vítala minulý týden hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) nadšeně novináře na tiskové konferenci.

Jejich prostřednictvím chtěla dostat mezi veřejnost svůj pohled na kauzu údržby silnic. Policie tam totiž kvůli možnému rozkrádání peněz provedla razii.

Pak se ale Jermanová obrátila hned na jednoho ze zástupců médií. „Já támhle vidím pana Blažka a jsem ráda, že tady je. Pane Vojtěchu Blažku ze Seznamu, dnes jste vydal další lživý článek o tom, že můj manžel používá krajské auto,“ hněvala se.

O manželově leasingu víte, máte zvědy, bouří hejtmanka

To, že hejtmančin manžel používá auto kraje, už dříve řešila policie. Pokorná Jermanová připomněla, že se za celou věc už omluvila a že policie případ odložila. V zájmu toho, aby se věc už dál neřešila, také podotkla, že vše, co měla, již uhradila.

Hejtmanka řekla také, že její manžel má vlastní auto na operativní leasing. „Vy to určitě víte, protože své zvědy v Benešově máte a velmi často je využíváte,“ glosovala práci novináře.

S dalšími úředníky prý Jermanová sdílí jedno auto s řidičem a pak má, jak sama přiznala, ještě jedno služební auto k soukromým účelům. „Je to z titulu funkce předsedy bezpečnostní rady kraje,“ bránila se Jermanová s tím, že jde veskrze o služební jízdy. To, že její manžel auto může používat, je ve smlouvě uvedeno prý proto, že je to dáno interní směrnicí kraje.

Rozzuřená hejtmanka: Je to šikana

Po vlastní obhajobě ale hejtmanka ještě přitvrdila. „Já v tuto chvíli, pane Blažku, považuji vaše články ne za novinářskou práci, ale za šikanu, nezlobte se na mě, v tuto chvíli je to šikana,“ začala.

„Vaše dotazy, a je to dobře, že to slyší i ostatní novináři, v tuto chvíli krajský úřad vyšly na 400 tisíc korun,“ vypočítala Pokorná Jermanová zřejmě to, kolik stojí práce úředníků, aby zjistili a dali dohromady odpovědi na otázky, které novinář pokládal.

Hejtmanka si ještě přisadila. „400 tisíc korun je jedno nadstandardní vybavení počítačové učebny třeba ve škole v Kolíně, odkud vy pocházíte,“ vmetla novináři.

Blažka se pak ještě zeptala, jestli hodlá příště psát i o jejím synovi nebo o její roční dceři. Ten už při jejím projevu kroutil nesouhlasně hlavou. „Omlouvám se, byl to trošku nepříjemný tón, ale vždycky, když mi někdo sáhne na rodinu, tak se budu bránit, protože to nepovažuju za správné,“ ukončila svůj výstup.

Za to, jakým způsobem se Pokorná Jermanová vyhnula debatám o své kauze, čelí teď velké kritice od ostatních novinářů, a to i z řad konkurenčních médií.

Lutonský z ČT: 400 tisíc? Mohla normálně odpovědět

K celé věci se vyjádřil i zástupce šéfredaktora zpravodajství České televize František Lutonský. Na svém twitterovém účtu si postěžoval na chování političky. „Útoky politiků na novináře se zdají být čím dál promyšlenější,“ napsal.

„Moc by mě zajímalo, za co úřad vyhodil 400 tisíc, když mohla paní hejtmanka normálně odpovědět. Příležitostí má víc než dost,“ uvedl Lutonský.

Redaktor Hospodářských novin Marek Pokorný v reakci Blažkovi vzkázal, aby rovnou podal tzv. stošestku. Jde o zákon o svobodném přístupu k informacím, díky kterému by podle Pokorného Jermanová musela částku 400 tisíc vyčíslit a říct, na co přesně peníze šly.

Blažek: Na informace mám nárok

K tomu se ale vyjádřil i hejtmankou kritizovaný novinář a uvedl částku na pravou míru. „Oni mi už od 2018 a 2019 (asi v osmi případech) odpírají informace. Ja se odvolávám k ministerstvu vnitra, které jim jejich rozhodnutí vrací – s tím, že mám na info nárok. A takhle si to pinkáme. Neboli: kdyby mi ty informace dali, tak těch 400 tisíc ušetřili,“ uvedl Blažek.

„Žádám vás, pokud chcete vést boj za nějakou politickou stranu, abyste se k tomu přiznal,“ řekla naštvaná politička na tiskové konferenci.

Pak do novináře Blažka rýpla ještě s tím, že má na kolínské radnici vazby jeho bratr. A naznačila, že on sám má konexe na bývalého starostu Kolína Víta Rakušana (STAN), který je nyní poslancem. Ten se ale proti jejím narážkám hned ohradil. „Moje propojení na pana Blažka? Hraje volejbal. Jeho bratr taky. Já byl starosta. To dost smrdí...,“ uvedl ironicky.

Poslanec a předseda hnutí STAN si myslí, že Jermanová útokem na reportéra jen zakrývá fakt, že má k dispozici stále dvě auta a jedním jezdí její manžel. Pochybuje i o samotné zmíněné částce. „Zajímalo by mě, kde se tahle částka vzala, ale i kdybych jí věřil – nestačilo jednou sednout osobně k e-mailu a na dotazy prostě popravdě odpovědět?“ zmínil Rakušan.

Expert mluví o profesním selhání hejtmanky

„Reakce paní hejtmanky je nepochopitelná. Respektive je pochopitelná lidsky, kdy byla přistižena při zneužívání svého postavení a majetku kraje pro soukromé účely svého manžela a nemá to jak vysvětlit. Rozhodla se proto útočit na novináře, kteří na to upozornili,“ myslí si mediální expert z Masarykovy univerzity a politolog Miloš Gregor.

Šéfka Středočeského kraje se podle něj zachovala špatně. „Z profesního pohledu se jedná o selhání paní Pokorné Jermanové, která místo toho, aby využila zájmu médií a celou situaci vysvětlila, raději na novináře útočí a ve výsledku nevysvětlí vůbec nic,“ dodal.

Útok na emoce, míní Gregor

Ani Gregorovi se nezdá částka, kterou Jermanová zmínila. Uvedl proto: „Snaží se pouze útočit emotivním přirovnáním k ceně vybavení školy, které s danou situací nemá nic společného.“

Vyjadřovat politické postoje třeba na sociálních sítích se novinářům obecně příliš nedoporučuje. Například Česká televize to údajně dokonce zakazuje ve svých interních předpisech. Některá média to mají uvedeno v etickém kodexu. 

Pro novináře jde podle politologa zaměřeného na média ale o velmi složitou situaci. „Bohužel se nejedná o ojedinělou slabší chvilku paní hejtmanky, ale o její dlouhodobý styl jednání. V takové situaci se dá pochopit postoj novinářů, u kterých se její přístup setkává s posměšky a výsměchem,“ připouští Gregor některé z reakcí na sociálních sítích.

„Jestliže je paní Pokorná Jermanová hejtmankou za ANO, které samo sebe označuje za protikorupční a bojující proti zneužívání politických funkcí, její chování svědčí o pravém opaku,“ zmínil Miloš Gregor.

Politolog: Rozehrává válku s nevinnými médii

Dobrý krok Jermanová neudělala ani podle politologa Lukáše Jelínka, který má blízko k ČSSD. „Měla by především dbát na to, aby měla zameteno před svým vlastním prahem, což v případě užívání toho služebního vozu zjevně nemá. A hlavně není úkolem jakéhokoli politika kádrovat novináře,“ podotkl.

„Informování veřejnosti je přirozená součást jejich práce a i nepříjemné otázky jsou otázky,“ řekl politolog. Hejtmanka by podle něj měla vzít svá slova zpět. „Rozehrávat válku s médii, ve které jsou ještě navíc ta média nevinně, tak to si myslím, že může být nebezpečné,“ dodal Jelínek.

Dobrý hejtmančin krok není podle politologa i kvůli tomu, že se blíží krajské volby. „Myslím si, že jí také určitě záleží na tom, jak vyznívá její vztah k veřejnosti a médiím,“ vysvětlil.

cozumel ( 21. února 2020 11:03 )

Babiš ví, jenže ona krade a lže jako on, tak proč by se obtěžoval?

cozumel ( 21. února 2020 11:03 )

Bože, ta je blbá a ještě k tomu hnusná! Pan vychcánek manžel je kadeřník, a že jí neporadí nějaký jiný účes, takhle vypadá holka tak na padesát! A Babišovi je to putna, hlavně, že krade stejně jako on a lže jako on - prostě sekta Anoistů!

adeso ( 21. února 2020 10:43 )

mě odjakživa, tedy od svatby stačil její rodinný život. Vzít si o kolik let mladšího kadeřníka - tak co od ní chtít? A že to Babiš neví??? No neví, jinak by jí vykopl, ale on se stará o tu svou barbínu

bredy ( 21. února 2020 09:20 )

Bože můj a všichni svatí,ta je hloupá.

blamal ( 21. února 2020 08:28 )

Tupa, hl.oupa,hystericka a namyslena, nenaz.rana a papalasska🐄. Dalsi takova z protikorupcniho a pravdomluvneho chovu Burese.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa