Alena Vitásková má novou šanci na odškodnění. Za stíhání chce 35 milionů

Soud se musí znovu zabývat žalobou bývalé šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové na stát. Žádá 35milionové odškodnění za trestní stíhání v kauze solárních podvodů. Obvodní soud žalobu zamítl, ale odvolací Městský soud v Praze nařídil nové projednání, sdělila ČT mluvčí prvoinstančního soudu Marcela Pröllerová.

Odvolací soud vrátil projednávání žaloby Aleny Vitáskové na začátek, dal jí tedy novou šanci na úspěch. „Rozhodnutí soudu prvního stupně bylo zrušeno a vráceno k novému projednání,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.

Žalobu o odškodnění podávala Vitásková kvůli svému trestnímu stíhání v kauze solárních podvodů. Případ se týkal vydávání licencí dvěma elektrárnám Zdeněk-Sun a Saša-Sun na Chomutovsku. Někdejší předsedkyni Energetického regulačního úřadu nejprve poslal krajský soud na 8,5 roku do vězení za zneužití pravomoci. Vrchní soud ale nakonec dospěl k závěru, že není dostatek důkazů k prokázání viny a Vitáskovou pravomocně zprostil obžaloby.

Alena Vitásková figuruje ještě v jednom trestním případu. Obžaloba ji viní, že zneužila pravomoc a porušila povinnosti při správě cizího majetku, když jmenovala bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou místopředsedkyní ERÚ. Vesecká neměla potřebnou praxi. Loni v listopadu uznal prvoinstanční soud Vitáskovou vinnou a nepravomocně jí udělil podmíněný trest. Proti tomuto rozsudku se ale odvolali obhájce i státní zástupce.