Pedagogická fakulta vysílá živě do celého světa

Fakulta pedagogická (FPE) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) navázala spolupráci s rádiem rakouské Pedagogické vysoké školy Štýrsko.

Cílená propagace v Plzni

Vzdělávací Radioigel (rádio Ježek) sídlí v Grazu a Fakulta pedagogická ZČU se stala s označením Radioigel Plzeň jeho prvním zahraničním studiem. Premiérové živé vysílání se uskutečnilo v úterý 18. února v Rakouské knihovně v Evropském domě na plzeňském náměstí Republiky.

„Studenti četli své básnické i prozaické texty, povídalo se o Plzni, o loutkářství, vysílání obohatila i hudební čísla v podání našich studentů a dokonce jsme díky našemu absolventovi Vladislavu Janouškovcovi, sportovnímu redaktorovi Radiožurnálu, ukazovali, jak se v češtině komentuje plzeňský hokej a fotbal,“ popisuje proděkanka Fakulty pedagogické Michaela Voltrová, jak vypadalo první živé zahraniční vysílání v historii rakouského Radioigel. Vstup z Plzně, který běžel od 18 do 19.45 hodin na webu radioigel.at, moderoval rakouský lektor působící na katedře německého jazyka FPE Jürgen Ehrenmüller. Součástí vysílání byly také dva rozhovory s proděkankou Michaelou Voltrovou o Západočeské univerzitě, Fakultě pedagogické i samotné katedře německého jazyka.   

Vedle audio vysílání lze prostřednictvím webových stránek radioigel.at sledovat také televizní vysílání IgelTV. Rádio vytváří v režii studentů nejen live vysílání, ale i vzdělávací obsah v podobě podcastů, který se v Rakousku využívá i při výuce na základních školách. Studenti díky rádiu získávají zkušenosti v oblasti mediální komunikace, ověřují zásady hlasové výchovy, trénují práci v týmu, profesionální vystupování a řadu dalších dovedností, které později mohou využít ve svém profesním životě.

„Pro studenty němčiny je to samozřejmě skvělá jazyková zkušenost,“ upozorňuje Michaela Voltrová a dodává, že do budoucna fakulta počítá i s tím, že kromě live vysílání bude vytvářet i vlastní podcasty. Ty mohou být nejen v němčině, ale i v angličtině. Česky připravené podcasty mohou studenti učitelství německého jazyka přetlumočit do němčiny. „Pokud by měl někdo zájem prezentovat svoji práci v plzeňském Radioigel, ať kontaktuje Jürgena Ehrenmüllera,“ nabízí především studentům a pedagogům ZČU proděkanka Fakulty pedagogické, podle níž je spolupráce s Radioigel výjimečnou formou zahraniční spolupráce.

O dalším vysílání stanice Radioigel Plzeň bude Fakulta pedagogická ZČU informovat na svém facebookovém profilu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka