www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. dubna 2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Startovka sobotní želechovické besedy s Engem v čele + video

21. února 2020 • 19:05

Rally Klub Paseky, o.s. Vás zve na tuto sobotu do Želechovic nad Dřevnicí na 13. ročník Besedy se závodníky rally. Startovní listina letos obsahuje našeho historicky jediného českého pilota Formule 1, dále spolujezdce, který spoluvládl české rally už v 80. letech, úřadujícího mistra ČR v kategorie 2WD, nebo historicky nejmladšího vítěze Rallysprint série z předloňské sezony.

Pojďme si tedy představit letošní hosty a program tradiční želechovické rally-besedy:

Besedy se závodníky rally 2019

Tomáš Enge: První, a dosud (nebo snad už navždy??) jediný český pilot Formule 1. A také IndyCar. Drží také kvalifikační rekord v počtu pole position v řadě v legendárním závodě 24h Le Mans, kde dojel mnohokrát v první desítce. Patří do světové špičky v závodech formulových a sportovních vozů GT. Aktivně také závodí s vozy GT3 a GT4. Jezdil A1GP, F3000, F3, GT1, GT2, LMP1, LMP2, V8 Supercars, DTM. Podílel na vývoji vozů Aston Martin, Camaro GT3, KTM X-BOW GT4. Ale na besedě bude proto, protože vždy a neskrývaně miloval rally! A tu jezdil a stále jezdí také maximálně špičkově, a hlavně pro diváky! Nyní s rodinnými historiky Ford Escort MkII či Škoda 130 LR, nicméně pamatujeme si ho také s plynovým Lancerem na CNG nebo s WRCčky Ford Focus a Škoda Octavia, se kterými absolutně vyhrál dva závody ve zlaté éře vozů WRC v Čechách.

Karel Jirátko: Do poloviny 80. let sbíral vavříny po boku Pavla Valouška sen., pak přesedl vedle Leo Pavlíka do tehdy u nás ojedinělého vozu Audi neméně ojedinělého Agroteamu JZD Slušovice. S tím se proslavil nejvíce a získali řadu československých absolutních titulů. Na začátku 90. let se pak vrátil na dvě sezony k Pavlovi Valouškovi sen. do Lancie Delta Integrale. Ze špičky startovního pole nezmizel ani a na přelomu tisíciletí, když absolvoval kompletní sezony ve WRCčkách vedle Tomáše Hrdinky a Pavla Sibery. Má na kontě dokonce i jednu sezonu v MS s Emilem Trinerem v kitové Felicii. Kromě toho Karel Jirátko jezdí již 20 let MČR v rally historických automobilů v roli jezdce, a to se samými zajímavými vozy, když postupně vystřídal Mini Coopera, BMW 2002, Alfu Romeo Gulia nyní prohání Fiat 131 Abarth.

Petr Semerád: Je mu osmnáct. Už předloni v sedmnácti při své první kompletní sezoně v rally suverénně zvítězil v absolutním pořadí Rallysprint série, stejně jako ve třídě 6 i v Poháru mládeže. Letos vyhrál Setkání mistrů v Sosnové s eR5kou. Někdo, od koho se čeká, že může čeřit vody českého nebo i mezinárodního rallysportu v příštích letech. Co se Semerádovic rodinným týmem chystá pro rok 2020?

René Dohnal: Úřadující mistr 'dvoukolek' ve velkém mistráku a současně vítěz třídy 6 a Peugeot Rally Cupu. Předloni byl v MČR 2WD druhý. Velmi dobře ví, co to znamená, když Vám auto přestane na rychlostní zkoušce z ničeho nic brzdit. S Rallysportem začínal v roce 2011 a na kontě má zatím 65 závodů.

Petr Nešetřil: Dvojnásobný vítěz třídy 4 v MČR v rally z posledních dvou let. To značí, že je to jeden z několika pilotů ušlechtilých plnokrevníků Porsche 997 GT 3 na českých tratích, dokonce ten nejúspěšnější. A to není všechno, díky startům na Korsické Rally (MS) a Rallye International Du Valais loni obsadil 2. místo v poháru FIA RGT Cup. No, a těchto úspěchů nedosáhl sám, ale s ...

Jiřím Černochem, který od roku 2016 tvoří dvojici s Petrem Nešetřilem, nicméně to je pouze zlomek jeho kariéry, protože Jirka Černoch má na svém kontě již 219 startů rozprostřených do již dvacetileté závodní kariéry. Mezi jeho jezdce patřili význační závodníci jako Vojtěch Štajf, Martin Hudec či Zdeněk Vlček (a celá řada dalších), takže má jistě mnoho zábavných příhod, které bychom rádi slyšeli.

Aleš Holakovský: Pilot ex-rodinného vozu Škoda Felicia sk. N, jejíž 40 kW motor má najeto 250 tisíc km, jenom se tam dala nějaká nová těsnění a nové rozvody. Nicméně i tak to stačilo na loňské vítězství na Barumce ve třídě 10 nebo na trojnásobné zdárné zdolání Jänner Rallye, jednou dokonce na třetím místě ve 2WD. V MČR je ale ve třídě zpravidla druhý, protože ten přemotorovaný Logan jde porazit jenom v případech, když je RZta převážně kopce. Jeho první závod skončil totálkou až na čtvrté RZ, ale za to jenom po 1,8 km ostré jízdy. Náklady na 1 km tak byly přibližně srovnatelné s náklady na 1 km jízdy ve formuli jedna, čímž se vracíme zase zpátky na začátek – k Tomáši Engemu.

Z besedy se musel v minulých dnech bohužel omluvit Leo Pavlík z důvodu důležité pracovní cesty do zahraničí. Leo Pavlík již želechovické besedy jednou zúčastnil a doufáme, že to vyjde i napodruhé třeba příště.

Jedno z letošních novinek bude rally simulátor Hyundai Accent WRC. Již od sobotních 13 hodin si budou moci před sokolovnou fanoušci zasoutěžit o hodnotné ceny. Bude se závodit na dvě jízdy, z toho bude jedna zkušební (tréninková). Nejlepší postoupí do finále. Letos budou jízdy na trenažeru zcela zdarma a účastnit se jich mohou všichni, kteří přijdou včas a budou zapsáni do startovní listiny.

Program XIII. Besedy se závodníky rally v Želechovicích nad Dřevnicí u Zlína:

1) 17:00-17:15: Nástup a představení přítomných rally jezdců a spolujezdců.

2) 17:15-cca 19:30 Hlavní část programu – otázky na jezdce a spolujezdce.

3) 19:30-20:15: Autogramiáda jezdců + výdej tomboly

4) cca 20:15: Společné fotografování s hosty

5) Vyhlášení vítězů soutěžních jízd diváků na rally-simulátoru Hyundai Accent WRC (soutěž o ceny).

6) po skončení oficiálního programu volná zábava a posezení až do nočních hodin

Moderuje Marcel Herbolt. U vchodu bude možné také zakoupit lístky do tomboly. Parkování možné na hřišti pod sokolovnou, příjezd od hlavní silnice Zlín-Vizovice.

Video z loňské besedy z roku 2019, kdy se besedy zúčastnili i čerství mistři Evropy WRC 2 Jan Kopecký / Pavel Dresler, můžete shlédnout zde:

Želechovickou besedu naleznete též na Facebooku.

Aleš Holakovský
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist