Má název Zeptejte se na radnici. Poněkud připomíná unikát komerční televize z devadesátých let Volejte řediteli. „Už mi to někdo říkal. Určitě to nebyl záměr,“ směje se starosta. V pořadu odpovídá na dotazy lidí. Ptají se, zda budou v létě na náměstí trhy, co se stane, když nezačne dostavba dukovanské elektrárny a kdy se bude opravovat silnice v jejich ulici.

Právě velké množství dotazů, které radnice dostává elektronicky i písmeně, bylo podle něj jedním z důvodů spuštění takzvaného oficiálního třebíčského televizního zpravodajství. „Reakce zde může být rychlá. Třebíčský zpravodaj vychází jednou měsíčně a není tam tolik prostoru na všechny odpovědi,“ vysvětlil starosta.

Ilustrační foto
Zkušební jezdec z Třebíče dojezdil. Kradl prodávaná kola

Nový počin třebíčské radnice oceňuje i opoziční politik Roman Pašek (Piráti). „Čím víc radnice komunikuje směrem k občanům, tím lépe,“ zmínil. Starostův pořad může být podle něj politicky sporný, protože se v něm zviditelňuje. „Vnímám ho i přesto spíše pozitivně, protože odpovídá na dotazy občanů,“ dodal.

Zaznělo na TV Třebíč

Starosta Pavel Pacal v internetové televizi TV Třebíč na webu města každé pondělí odpovídá na dotazy místních lidí. Občas přidá i nějakou zajímavost. Třeba o soše Cyrila a Metoděje na Karlově náměstí. Jeden z tázajících se zajímal, co se bude se sochou dít pří plánované opravě centra. „Vůbec nic,“ ubezpečil starosta. Podle něj je ovšem pod sochou umístěná časová schránka z roku 1885. „Prověřujeme možnosti, zda nejde časovou schránku při rekonstrukci náměstí vyjmout a doplnit ji současnými informacemi,“ řekl.

Starosta Pacal spojování politické kampaně a TV Třebíč odmítl. „Rozhodně to nemá s politikou nic společného. Je to způsob, jak občany informovat. Dotazů je sousta, a pokud lidé nedostanou odpovědi, vytváří si své vlastní, které se potom městem šíří prostřednictvím různých fám. Tohle je způsob, jak na otázky odpovědět,“ zdůraznil.

Jakékoli snahu radních o komunikaci s občany vnímá pozitivně také mediální analytička z Fakulty sociálních studií na Masarykově univerzitě Lenka Waschková Císařová. Úskalím je podle ní rozhodovací pravomoc vládnoucí koalice nad radničními médii. „Projevuje se už na výběru toho, co se v radničních médiích řekne, nebo neřekne,“ vysvětlila.

Zatímco v tištěném Třebíčském zpravodaji si opozice svého času vymínila svůj prostor, v TV Třebíč jej zatím nežádá. „Možná do budoucna o tom budeme přemýšlet,“ řekl Pašek.

TV Třebíč nabízí i krátké reportáže z kulturních a společenských akcí. Pro radnici je pořizuje externí kameraman.