Tisíce lovců mladých dívek uvázly V síti. Často jen nemají partnerku, líčí tvůrci dokumentu

90´ ČT24: Dokument V síti představí autoři i herečky (zdroj: ČT24)

Do kin příští týden přijde dokument V síti, který mapuje zneužívání dětí na internetu. „Neflirtovali jsme, nezačínali konverzaci, nesváděli,“ popsal režisér Vít Klusák. Přesto se třem herečkám, které předstíraly, že je jim dvanáct let, za deset dní ozvalo víc než dva a půl tisíce mužů. Vznik filmu i chování dětí na internetu přiblížili režiséři Vít Klusák a Barbora Chalupová s herečkami Terezou Těžkou, Sabinou Dlouhou a Anežkou Pithartovou a dalšími hosty v pořadu 90' ČT24.

„Stál před námi fenomén, který se odehrává za dveřmi dětského pokojíku. Věděli jsme, že z reportáží bychom ten problém neukázali, proto jsme se uchýlili k mystifikaci,“ vysvětlila režisérka Chalupová.

„Jinak to nešlo udělat. Těžko by nás rodiče pustili do pokojíčku k dětem, které to zažívají. Museli jsme si ty pokoje sami postavit a sehnat svoje tři vlastní děti,“ dodal Klusák.

Chování dětí na sociálních sítích
Zdroj: ČT24/Univerzita Palackého v Olomouci

Smyslem dokumentu V síti a navazujících aktivit je upozornit na téma zneužívání dětí na internetu. Tři dospělé herečky s mladým vzhledem v něm předstírají dvanáctileté dívky. Filmaři jim vytvořili věrné kopie dívčích pokojíků i odpovídající profily na sociálních sítích. Chatují a skypují s muži, kteří je přes internet aktivně oslovili, většinou s nabídkou sexuálního obsahu.

„Zajímalo nás, jak to ti muži dělají, jak si to dítě získávají, jak s ním komunikují. Věděli jsme, že mají nějaké finty: je to metoda cukru a biče nebo třeba metoda zrcadlení, kdy vytváří dojem, že mají s dítětem něco společného, protože kopírují jeho zájmy,“ popsal Klusák.

Chování dětí na sociálních sítích
Zdroj: ČT24/Univerzita Palackého v Olomouci

Na „výrobě“ dvanáctiletých dívek si dal tým filmařů záležet. „Vytvořili jsme jim profily i profily jejich rodiny, herečky nám poskytly svoje vlastní fotografie z dětství, zadávali jsme jejich základní školy a manipulovali jsme s IP adresou, aby predátor nezjistil, že herečky sedí vedle sebe ve studiu,“ popsala Chalupová.

Zapojila se i maskérka. „Vypadá to, že nemáme žádný make-up, ale ve skutečnosti to byla práce maskérky, která nás maskovala denně hodinu a půl. Dospívající dívky se jinak prokrvují v obličeji, jinde se červenají, mají jiné rysy,“ popsala Těžká.

Náhražka za dospělou partnerku

Herečky za deset dnů natáčení oslovilo 2458 mužů. „Byly tam i nějaké ženy, ale ty si nechtěly skypovat, takže jsme nemohli ověřit, že to opravdu jsou ženy,“ uvedla Chalupová.

Muži po dívkách vyžadovali citlivé fotografie, schůzky či společnou masturbaci. Autoři dokumentu zdůrazňují, že predátoři na sociálních sítích nejsou pedofilové. „To je diagnóza, která popisuje nastavení sexuality. Ale to nikoho automaticky nedisponuje k tomu, aby se člověk dopustil deliktu, to je vždycky věc rozhodnutí,“ uvedla sexuoložka z Národního ústavu duševního zdraví Renáta Androvičová.

Teaser 2 k dokumentu V síti (zdroj: Hypermarket Film)

To je podle ní důležité v kontextu filmu: většina predátorů byli „normální“ lidé. „My víme, že zhruba pět procent těch mužů byli pedofilové, kteří mají diagnózu. Třicet procent mužů má zase diagnózu psychosexuální infantility, dále tam jsou exhibicionisté a muži s patosexuální agresí. Ale šedesát procent jsou muži, kteří by nezískali žádnou diagnózu a běžně preferují dospělou partnerku,“ zdůraznila Androvičová.

„Ale z různých důvodů se může stát, že když není dospělá partnerka k dispozici, tak se rozhodnou pro náhradní objekt, třeba dospívající dívku. Z několika mužů během natáčení vypadlo, že jsou dlouhodobě sami a jediná jejich možnost realizace sexuality je pornografie,“ dodala sexuoložka.

Je to i směšné, lákají herečky do kina

Herečky varují, že film může být šokující. „Když chcete bojovat se zlem, měli byste ho poznat,“ apeluje však Anežka Pithartová.

„Ve filmu jsou i komické scény, kdy se směje celé kino. Někdy ti muži komunikují tak vtipně a absurdně, že si člověk uleví smíchem,“ dodala Tereza Těžká. „Mně třeba přišlo směšné, když se na schůzce muž, který už objednával Uber, vyděsil, když jsem se z legrace zeptala, jestli by mi koupil víno. To se vyděsil, že mi není osmnáct, že to nejde, že by to byl průšvih.“

Dokument V síti se začne od 27. února promítat ve dvou verzích: vedle „normální“, přístupné od patnácti let, vznikla i sestříhaná podoba pro diváky starší dvanácti let.

Klip Tomáše Kluse k dokumentu V síti: Je doma máma? (zdroj: Hypermarket Film)