BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři si proti Mountfieldu mohou zajistit účast ve čtvrtfinále

21. 2. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Mladoboleslavští hokejisté sice v úterý Spartu vysoko přestříleli, výsledkově ale přímý souboj o druhou příčku nezvládli a velice produktivním Pražanům, na které v této sezoně nevyzráli ani napočtvrté, podlehli vysoko 2:6. Svěřenci trenérů Rulíka a Patery se aktuálně drží na třetí pozici, jejich náskok na sedmé Karlovy Vary činí patnáct bodů. Pokud budou Středočeši v neděli 23. února jakkoliv bodovat v zápase s Hradcem Králové, získají jistotu přímého postupu do čtvrtfinále a zároveň překonají klubový rekord v počtu získaných bodů během základní části Tipsport extraligy z ročníku 2015/16. Hráči Mountfieldu stále drží teoretickou šanci na umístění v elitní šestce, daleko pravděpodobněji se ale jeví jejich účast v předkole play-off. Začínáme v 16:00, tak neváhejte a přijďte fandit!

Východočeši skončili v Lize mistrů těsně pod vrcholem

Asi málokdo by před začátkem sezony čekal, že českým týmem, který dojde v této mezinárodní soutěži nejdále, bude právě Mountfield. Svěřenci Vladimíra Růžičky a Tomáše Martince po historickém postupu do vyřazovacích bojů postupně přešli přes Mannheim (1:0, 1:1), Zug (1:1, 4:0) a Djurgården (3:1, 3:0). Ve finále na ně čekal čtyřnásobný vítěz Ligy mistrů, švédská Frölunda, kterou Královéhradečtí po vítězství 3:2 zaskočili v základní skupině. Souboj o prvenství už podobné překvapení nepřinesl, seveřané potvrdili roli favorita a vyhráli 3:1. Jsem hrozně rád za český hokej, hlavně za hráče. Stojím si za tím, že jsou hrozně podceňovaní. Když jsme odehráli takový zápas s takovým mužstvem, které je opravdu asi nejlepší v Evropě, tak si myslím, že na hráče můžeme být pyšní. Ti jejich mají něco za sebou. Polovina našeho mužstva jsou taky zkušení, ale plno jich je mladých a takový zápas hráli vůbec poprvé," vyjádřil hrdost Vladimír Růžička.

V domácí soutěži se ale jeho svěřencům stále nevede dle očekávání. Dá se říct, že Mountfield v tomto ročníku Tipsport extraligy nenaplňuje potenciál, který se v mužstvu skrývá. Hradec momentálně drží devátou příčku, vedoucí šestka, kterou uzavírá Kometa Brno, je mu vzdálena na sedm bodů. Účast v předkole už by neměla Východočechy minout, vždyť jedenácté Vítkovice mají rovněž o sedm bodů méně a zároveň o dva odehrané zápasy více. Celek zpod Bílé věže se tedy ve zbytku základní části pokusí si zajistit co nejlepší výchozí pozici pro play-off, které by určitě rád začínal před vlastními fanoušky. Formu nemají finalisté Ligy mistrů ideální, z posledních pěti kol získali pouhopouhé čtyři body. V pátek měli hokejisté Mountfieldu velmi dobře rozehrané utkání s Litvínovem, vedení 4:2 ale neudrželi a nakonec padli po samostatných nájezdech.

Ještě před koncem přestupového období sáhlo vedení klubu k několika výměnám. Z Pardubic přišel švédský obránce Oscar Eklund, opačným směrem putoval Matej Paulovič. Ve Vítkovicích si Východočeši vyhlédli Petra Šidlíka, jehož získali výměnou za Mislava Rosandiče. Posilou last minute se stal Jakub Orsava z brněnské Komety, kam ještě předtím zamířil Rudolf Červený. Přišel do týmu jako rozdílový hráč a byl nadstandardně finančně ohodnocen. Naše očekávání nesplnil, poměr cena/výkon nebyl v rovnováze, a proto se vedení několikrát s Rudou, a poté i s jeho agentem sešlo, aby společně našli kompromisní řešení v motivační úpravě platu. Bohužel Ruda neprojevil sebemenší sebereflexi," nechal se slyšet prezident klubu Miroslav Schön. Nové smlouvy naopak s Mountfieldem podepsalo hned šest hráčů. I příští sezonu zde budou působit Filip Pavlík, Radim Šalda, Radek Smoleňák, Petr Koukal, Jordann Perret a Radovan Pavlík.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Peters – Hrdinka, Ševc (C), Dlapa, Pláněk, Hrbas (A), Fillman, Bernad – Skalický (A), Zbořil, Klepiš – Zohorna, Jeglič, Šťastný – Lunter, Bičevskis, Kašpar – Stránský, Najman, Kousal

Mountfield HK: Mazanec (náj. Lukeš) – Nedomlel (A), Eklund, Cibulskis, Šidlík, F. Pavlík (A), Šalda, Čáp – Smoleňák (C), Cingel, Chalupa – Orsava, Lev, Žejdl – Jergl, Klíma, Perret – R. Pavlík, Koukal, Miškář

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 23. 2. 2020 16:00

BK Mladá Boleslav 48. kolo Mountfield HK
4. místo, 83 bodů umístění 9. místo, 66 bodů
140:114 skóre 115:118
7:3 (Vítkovice) nejvyšší výhra 5:0 (Karlovy Vary)
2:6 (Sparta) nejvyšší prohra 0:6 (Třinec)
5 utkání bez vstřeleného gólu 7
4 utkání bez inkasovaných gólů 5
18,24 % využití přesilových her 14,61 %
31 góly v přesilových hrách
26
85,12 % ubráněná oslabení 80,36 %
4 góly v oslabeních 1
Pavol Skalický, 42 bodů nejproduktivnější hráč Radek Smoleňák, 32 bodů
Pavol Skalický, 17 branek nejlepší střelec Radek Smoleňák, 20 branek
Pavol Skalický, 25 asistencí nejlepší nahrávač Matěj Chalupa,
Aleš Jergl, oba 14 asistencí
Pavol Skalický, +23 nejlepší hráč v +/- Richard Nedomlel,
Filip Pavlík, oba +10
Lukáš Kašpar, -15 nejhorší hráč v +/- Oskars Cibulskis, -12
Martin Ševc, 50 minut nejtrestanější hráč Richard Nedomlel, 96 minut
Pavol Skalický, 102 bodů
Radegast index Richard Nedomlel, 137 bodů
Jan Růžička 95,73 %
Gašper Krošelj 91,95 %
Justin Peters 89,33 %
Radek Haas 88,73 %
úspěšnost brankářů Marek Mazanec 91,40 %
Štěpán Lukeš 86,84 %
Jan Růžička 1,35
Gašper Krošelj 2,18
Justin Peters 2,96
Radek Haas 4,17
průměr inkasovaných gólů na zápas Marek Mazanec 2,22
Štěpán Lukeš 4,00