České památky čekají rekonstrukce. Na opravu hradů a zámků poputují stamiliony

České památky čekají rozsáhlé rekonstrukce, proběhnout by měly například na hradě Karlštejn. Nejnákladnější opravy se letos chystají také na zámku v Telči, které zasáhnou třeba kapli Všech svatých nebo starý pivovar. Národní památkový ústav podle mluvčí Jany Hartmanové plánuje i velké úpravy zámku v Náchodě nebo Lysicích.

Rekonstrukce památek by se návštěvníků v letošní sezoně neměla nijak dotknout. Práce na zámku v Telči vyjdou celkově na 216 milionů korun, začít by se s nimi přitom mělo brzy na jaře.

„Obnova zahrne část starého gotického hradu, jižní křídlo nebo kapli Všech svatých. Opravena bude i část renesančního křídla, sklepy starého hradu a hospodářská budova starého pivovaru. Součástí rekonstrukce je i zámecká zahrada, plochy nádvoří, fasády a interiéry starého hradu včetně jižního paláce,“ sdělila mluvčí Národního památkového ústavu Jana Hartmanová. Podle ní v areálu vznikne i nové návštěvnické centrum.

I přes rozsah prací by měl ale zámek zůstat otevřený návštěvníkům stejně jako loni. „V roce 2020 by se stavební práce na objektu zámku Telč neměly dotknout jeho provozu. S tím, že přístup bude v současné podobě stejný jako během předcházející sezony,“ uvedl kastelán telčského zámku Bohumil Norek.

  • zámek Telč – 216 milionů
  • zámek Náchod – 160 milionů
  • zámek Lysice – 157 milionů
  • hrad Karlštejn – 150 milionů

Zámek Náchod se na druhou stranu po letech propojí s historickým centrem města. Dojde k obnovení cest, stabilizaci kopce a jeho celkovému odvodnění. Stavební práce nijak neovlivní návštěvnický provoz zámku. O úpravě neudržovaného zámeckého kopce, který byl původně pastevecký, se jednalo už od roku 2014. Obnova zámecké cesty vyjde na 160 milionů korun.

Oprava Karlštejna vyjde na 150 milionů

Opravy se nevyhnou ani jihomoravskému zámku Lysice. Tamní rekonstrukce se dotkne hlavně fíkovny z 18. století s posuvnou střechou. Zámek na projekt obdržel celkem 157 milionů korun. Změn se dočkají i zámecké zahrady, na kterých dojde k celkové úpravě výsadby.

Opravy v tomto roce začnou i na hradě Karlštejn, kde se zainvestuje jak do oprav vybraných částí hradu, tak i vzniku nových expozic a výstavby návštěvnického centra. „Rekonstruovat se bude východní část Purkrabství, kde vznikne nové návštěvnické centrum. V suterénu Císařského paláce bude vybudován multifunkční sál. Tam bude instalována stálá výstava tesařských prvků,“ vysvětlila Jana Hartmanová.

Podle ní se rekonstrukce dotknou i dalších karlštejnských objektů. V suterénu Purkrabství a pod nádvořím vzniknou nové expozice o historii vinařství a kamenictví. Obnovena bude také užitková zahrada na jižním parkánu. Rekonstrukce podle ní vyjde na 150 milionů korun. Ani na hradě Karlštejn nebude provoz omezen.