Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Expremiér rozkryl zmizení letu MH370? Pilot spáchal sebevraždu a zabil 238 lidí, tvrdí

Autor: Darina Jíchová - 
22. února 2020
15:30

Se šokujícím tvrzením ohledně zmizení letu MH370 přišel australský expremiér Tony Abbott. Ten se nechal slyšet, že mu zdroje z nejvyšších kruhů malajsijské vlády potvrdily, že s letadlem záměrně havaroval jeho pilot Zaharie Ahmad Šáh, který chtěl spáchat sebevraždu. Kromě sebe ale zabil i zbylých 238 lidí, kteří s ním cestovali na palubě Boeingu 777 aerolinek Malaysia Airlines na trase Kuala Lumpur-Peking. Letadlo beze stopy zmizelo 8. března 2014 ve vzdušném prostoru nad Vietnamem, největší leteckou záhadu v historii se od té doby pokouší rozluštit mnoho oficiálních i soukromých vyšetřovatelů, z nichž řada předložila hypotézu o sebevražedném letu. Zprávu přinesl list Daily Mail.

Malajsijské letecké úřady oficiální vyšetření ukončily v lednu 2017 s tím, že příčiny nehody jsou neprůkazné. Abbott s odkazem na svůj vládní zdroj tvrdí, že lídři země dobře věděli, co se stalo. Australský expremiér informaci o tom, že šlo o sebevražedný let kapitána Šáha, dostal jen pár dní po zmizení letadla, na jehož palubě cestovalo 6 Australanů.

„Pokud tomu dobře rozumím, jen ti z nejvyšších vládních kruhů věděli, co se stalo. Už od začátku pátrání si byli jisti, že šlo o sebevraždu pilota, který záměrně havaroval a zabil ostatní,“ prohlásil Abbott v dokumentu o MH370, který ve středu 19. února odvysílala stanice Sky News.

Vyšetřovatelé nic nevěděli

„Neprozradím, kdo mi to řekl, ale opakuji a zdůrazňuji, že můj zdroj si byl naprosto jistý, že šlo o sebevraždu a masovou vraždu,“ tvrdí politik, který v době tragédie stál v čele australské vlády. Oficiální vyšetřovatelé ale podle Abbotta o závěrech vlády nevěděli a pracovali s hypotézou, že pilot s kopilotem byli mrtví nebo v bezvědomí a letadlo nikdo neřídil.

Na základě této teorie a posledních snímků z radarů stanovili předpokládanou dráhu letu a místo zřícení poté, co stroji došlo palivo. Boeing 777 měl havarovat v jižní části Indického oceánu. Pokud ale došlo k záměrnému zřícení a Šáh skutečně spáchal sebevraždu, mohl letoun dopadnout kamkoli.

Expremiér vyzval k obnovení pátrání po stroji

Je to vůbec poprvé, kdy Abbott promluvil o informacích, které obdržel od malajsijské vlády. Vysvětlil to tím, že „při vyšetřování a pátrání bylo třeba prověřit všechny možnosti“. „Věřím, že při pátrání byl pokryt maximální možný rozsah plochy, kam letoun mohl dopadnout. Nemám žádný důvod se domnívat, že vyšetřovatelé byli nějak omezeni vlastní domněnkou toho, že pilot s tragédií neměl, co dělat,“ doplnil Abbott.

Pro Sky News ale jasně uvedl, že sám je toho názoru, že vyšetřovatelům skutečně nebyla poskytnuta informace o pilotově sebevraždě. Abbott rovněž vyzval australskou vládou, aby zahájila nové šetření a začala pátrat po ztraceném Boeingu v potencionálních místech zřícení. „Přestaňme pracovat s verzí, že letadlo nikdo neřídil a že plachtilo, dokud mu nedošlo palivo. Pokud šlo o sebevražedný let, můžou být trosky v jakékoliv části oceánu,“ řekl Abbott.

Tehdejší ministr dopravy Warren Truss reagoval na expremiérova slova tím, že jeho úřad nikdy tyto informace neobdržel, když se podílel na šetření zmizení letu MH370. Nicméně teorii o sebevražedném letu pilota on i mnoho jeho kolegů považuje za jednu z nejpravděpodobnějších příčin zmizení. Abbott doplnil, že amatérská investigativní skupina Independent Group (IG), stejně jako další soukromí vyšetřovatelé, upozorňuje na to, že otočku při změně trasy letadla musel provést člověk.

Záhada letu MH370

Let MH370 odletěl z kualalumpurského letiště 8. března 2014 v 00:41 tamního času, v 1:19 proběhl poslední kontakt mezi pilotem a letovým dispečerem, o tři minuty později přestal reagovat radarový odpovídač letadla. V půl druhé ráno se strojem navázal spojení kapitán jiného letadla, v radiu slyšel ale jen huhlání a praskání statické elektřiny. Následně letadlo zachytily už jen vojenské radary, naposledy pak v 2:40 nad Malackým průlivem.

Boeing 777 zmizel z radarů ve vietnamském vzdušném prostoru. Trvalo však 18 minut, než řídící středisko na jihu Vietnamu kontaktovalo své kolegy v Kuala Lumpur. Předpokládá se, že v tomto „oknu“ se letadlo, ať už záměrně nebo chybou navigace, odklonilo ze svého kurzu. Letoun se otočil prudce na západ a potom na jih, což potvrzují satelity i vojenské radary. 

Americký pilot a novinář William Langewiesche, jenž se rovněž záhadou letu MH37 zabývá, se domnívá, že před změnou kurzu Šáh „zlikvidoval“ svého kopilota. Se strojem pak vystoupal na 12 kilometrů, pak rychle přešel do střemhlavého pádu, na palubě by tak došlo k ostrému snížení tlaku a cestující by se udusili ještě před nárazem na hladinu.

Langewiesche vyzpovídal známé kapitána Šáha, z jejich závěrů vyplývá, že to byl problémový a osamělý muž. Pilotovi přátelé přiznali, že vedl chaotický život a jeho duševní stav byl křehký, to je jediné vysvětlení, proč by se podle nich uchýlil k takovému kroku. Kapitán měl také problémy v manželství, ženu podváděl s letuškami.

Konspirační teorie

Oficiální malajsijské kanály zatím nepotvrdily Abbotovo tvrzení a verze o Šáhově sebevraždě zůstává jednou z mnoho konspiračních teorií, které se  se zmizením letu MH370 pojí. Mezi další oblíbené hypotézy patří to, že letadlo někdo unesl nebo nechal sestřelit. Konspirátoři se domnívají, že letoun mohl nechat „sundat“ ruský prezident Vladimir Putin, nebo severokorejský diktátor Kim Čong-un, oblíbená je i verze, že Boeing 777 omylem zasáhla malajsijská armáda.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 22. února 2020 18:06 )

S uvahami bych byl opatrny.Jinde se pise, ze pilot mel depresivni stavy.Takovy clovek nama za kniplem co delat. ovsem pripravirt o zivot dalsich 238 obcanu, to uiz jer neco horsiho, mnez deprese

Zobrazit celou diskusi