InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Milevskem prošlo 816 masek!

   Autor: Ivo Bukač

    Autor: Ivo Bukač

MILEVSKO - Kdo se vydal v sobotu do Milevska, nelitoval. Milevské maškary se letos velmi vydařily a přálo jim i počasí. Čeho se organizátoři obávají, je déšť a vítr, obojího byli ušetřeni. Napočítáno bylo 816 masek. To je oficiální počet těch, kteří se registrovali a tím získali možnost pobavit tisíce lidí kolem trasy průvodu. A taky nárok na řízek s okurkou a chlebem. Pro maškary bylo po průvodu připraveno občerstvení v sále domu kultury, pro všechny ostatní stánky s masopustními dobrotami na náměstí.

 

Zvědavé diváky čekal hned v čele průvodu šok. Šéf Maškarního sdružení Karel Procházka nevedl letos průvod v převleku za Švejka, ale sám za sebe. Ve velmi vydařené masce záchranáře měl s sebou i svoji partnerku - zdravotní sestřičku Jitku. Než ale diváci stihli docenit, že si šéf maškar umí udělat srandu i sám ze sebe, najednou se objevil všem známý Švejk. Kdo tedy byl v převleku za Procházku? Odtajnilo se to až po skončení průvodu u stánku Mandlárny z Hustopečí po nějakém tom panáku mandlovky. Dvojníka Karla Procházky vytvořil fenomenální Zdeněk Kolařík, který už před lety zachránil s několika pomocníky milevského draka. Zdeněk Kolařík prozradil, že na masce s podobou Karla Procházky makal dva měsíce a nejvíc prý mu dala zabrat brada. "Karlovo fotkama jsem měl oblepené všechny stěny a pořád to nebylo ono," svěřil se. Nakonec ale v průvodu bezpečně identifikoval Karla Procházku každý, kdo ho zná. 

Pak už následovaly jednotlivé skupiny a zástupci spřátelených obcí a přestože průvod šel od domu kultury na náměstí skoro dvě hodiny, diváci se nenudili. Pořád bylo na co se dívat. Maškary rozhazovaly bonbony, ale taky tahaly lidi z publika do pojízdné gynekologie - divné bylo, když tam skončil i bubeník kapely Fusky Dus, anebo do hrejkovické ambulance k preventivní chlapské akci kníráčů Movember. V průvodu nechyběla ani patronka milevských maškar herečka a zpěvačka Anička Slováčková. Kdekdo se s ní chtěl vyfotit. 

Když už dojeli na náměstí i popeláři z Mostu, mohlo dojít na jevišti na popravu Bakuse. Do té doby bavil publikum moderátor Václav Žmolík zpovídáním jednatele maškarního spolku Jiřího Kálala, který vzpomínal na některé momenty ze 158 leté historie milevských maškar - byly svého času zakázané a jiného prvorepublikového času musel pro změnu schválit účast každé masky speciální komitét neboli maškarní výbor. O stovkách masek a tisících návštěvníků se ale předkům určitě ani nesnilo. 

Maškary došly do cíle a muselo dojít na každoroční popravu Bakuse. Marně na jevišti John Lennon žádal mír. Lennona odvlekli a herci z Kovářovské OPONY za plachtou připravili Bakuse o hlavu. Tu vítězoslavně ukázali publiku, po odhalení plachty se ale zjevil malý Bakus, příslib, že milevské maškary žijí dál. 

Na samý závěr se na pódiu představily také manažerka táborského Muzea čokolády a marcipánu Lenka Želivská s Ivetou Hortovou z Malšic, která je autorkou marcipánového milevského maškarního průvodu, který byl vystaven po dobu milevského masopustu v Muzeu milevských maškar. Jeho návštěvu si během soboty nenechalo ujít přes dvě stě návštěvníků. Marcipánový maškarní průvod se ale už v pondělí vrátí do táborského Muzea čokolády a marcipánu a bude tam nastálo jako pozvánka do milevského Muzea maškar, neboť obě turistické atrakce se staly partnery a budou se navzájem podporovat. 

A ještě notnou chvíli poté, co už se na náměstí rozebíralo pódium a kolem zavládla tma, největší vytrvalci obklopovali stánek Mandlárny z partnerského města Hustopeče, kde ochutnávali pálenku mandlovku a další pochutiny, které se urodily na Moravě. Tak zase za rok na největším jihočeském masopustu!

Diskuse k článku - 17 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    něco úžasného-Milevské maškary-jednička!!Ráda opět zavítám do Milevska v roce 2021,díky Vám všem

    Vloženo 24.2.2020 12:42:42

  • Maskary 

    Reagovat

     

    Jako vždy, Milevsko úžasné! Lidé si to užívají, přijďte i vy příští rok do průvodu, může jít naprosto každý.

    Vloženo 24.2.2020 08:19:27

  • Majka 

    Reagovat

     

    Super maškarní průvod, krásné počasí, naše tři vnoučata si to užila. V Milevsku jsme bydleli před třiceti roky a stále se sem rádi vracíme, hezké město a lidé se smyslem pro humor. Díky.

    Vloženo 23.2.2020 20:55:05

  • Marie 

    Reagovat

     

    Počasí skvělé a vše bylo nádherné. Anička Slováčková super. Všem to náramně slušelo. Krásný pátek i sobota .Díky.

    Vloženo 23.2.2020 14:02:21

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Díky tomu, kdo domluvil počasí, bylo to super.

    Vloženo 23.2.2020 12:47:48

« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace