Jan Svoboda tvrdil, že není fotograf. Jeho snímky teď vystavuje prestižní galerie v Londýně

Události: Londýnská pocta českému fotografu Svobodovi (zdroj: ČT24)

V Londýně začala vůbec první zahraniční retrospektivní výstava fotografií Jana Svobody. U příležitosti třicátého výročí od úmrtí českého umělce ji spolupořádá Moravská galerie v Brně. Svoboda na britských ostrovech poprvé vystavoval už na počátku 80. let minulého století.

Rodák z Bohuňovic u Olomouce se proslavil výroky, že nenávidí fotografii a není fotograf, ale umělec. Odmítal společenskou představu o tom, jak má vypadat krásný snímek. „Jsou to ploché sochy, vlastně ležící na zdi, se speciálním systémem uchycení. Zároveň jsou prosté jakýchkoliv rámů, paspart,“ popisuje kurátor výstavy Pavel Vančát.

Svoboda je považován za nástupce Josefa Sudka, kterého obdivoval. Svým novátorským stylem okouzlil mnohé malíře a sochaře. „Mezinárodní uznání na něj dodneška čeká. Myslím si, že tato výstava je obrovský a důležitý krok k tomu, aby se mu ho dostalo,“ říká Vančát.

O to tragičtěji působí britské pozvánky, jež Svobodu vyzývaly, ať potvrdí svoji účast na výstavách v Londýně a Oxfordu. V roce 1982 ale nedostal povolení. „Byl to tehdy velmi důležitý moment pro britské obecenstvo, aby vidělo tento velmi rozdílný způsob, jak pracovat s fotografií. Cítili jsme, že i v roce 2020 Svoboda pořád není dost známý,“ uvedla Clare Grafiková z The Photographer's Gallery v Londýně.

Jan Svoboda ve svém bytě v 80. letech
Zdroj: Jiří Hanke

Svoboda trpěl depresemi, popíjel a bojoval s nemocemi. Nakonec zemřel s tím, že s fotografií díru do světa neudělá. Londýn teď oslavuje průkopníka české umělecké fotografie v galerii, která patří k těm nejprestižnějším v Evropě. Návštěvníci si budou moct největší výstavu Jana Svobody za téměř 40 let tady na britských ostrovech prohlédnout až do začátku června.