Režisérovi Jiřímu Menzelovi je 82 let. Tvůrce Ostře sledovaných vlaků navzdory ranám osudu neztratil vůli žít

Světově uznávaný režisér ma na svém kontě celou řadu skvělých filmů
Zdroj: Profimedia
V socialistickém Československu se nahota nenosila, Menzel ji původně měl nechat vystřihnoutLegendární se stala zejména scéna, kdy Josef Sommer coby výpravčí Hubička razítkuje zadeček Zdeničce SvatéPro Václava Neckáře to byla první filmová roleV průběhu filmu Hrma dospívá v hrdinu, který zlikviduje německý vlak s municí+ 2 fotky+ 3 fotky

Rok strávil Jiří Menzel v nemocnici po náročné operaci hlavy, poté byl propuštěn do domácí péče. Jeho manželka Olga dlouho nechtěla nic o jeho zdravotním stavu prozradit. Na podzim roku 2019 však promluvila a prozradila, že péče o režiséra není vůbec snadná.

Petra Járková
Petra Járková 23. 02. 2020 07:00

Jiří Menzel se narodil v roce 1938 v Praze jako syn spisovatele a scenáristy Josefa Menzela. V roce 1962 ukončil studium režie u Otakara Vávry na FAMU v Praze. V šedesátých letech 20. století byl spoluzakladatelem filmové československé nové vlny. Jeho první celovečerní film Ostře sledované vlaky podle literární předlohy jeho oblíbeného autora – Bohumila Hrabala – z roku 1966 získal Oscara za nejlepší zahraniční film.

Další úspěchy

Další z jeho filmů Vesničko má středisková byl na Oscara nominován v roce 1985. Trezorový film Skřivánci na niti obdržel v roce 1990 cenu Zlatý medvěd na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně, on sám pak roku 1996 získal Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu.

Anticharta

V roce 1977 podepsal Menzel Antichartu, která odsuzovala prohlášení Charty 77. Později v rozhovoru uvedl, že komunistickému režimu tehdy sloužila většina Čechů a on se za svůj podpis nestydí, protože je to ostuda především těch, kteří ho k podpisu donutili.

Rodinný život

Koncem října 2004 se ve svých šestašedesáti letech oženil. Během cesty po Asii si v Thajsku po pětileté známosti vzal o čtyřicet let mladší Olgu Kelymanovou. V prosinci roku 2008 se jeho manželce narodila dcera Anna Karolína. Zda je Jiří otcem, není však jisté. Spekuluje se, že jejím otcem je režisér Jaroslav Brabec. Následně se jim narodila ještě dcera Eva Marie, který prý už Mezlova je.

Operace hlavy

Velikánovi českého filmu v listopadu 2017 operovali hlavu, po náročném zákroku byl měsíc v umělém spánku a pak strávil rok v nemocnicích a rehabilitačních ústavech. Kromě milované manželky a pečovatelky mu doma dělají společnost i dcery Anna a Eva.

Domácí léčení

V říjnu roku 2018 Menzela propustili do domácího léčení. Následně jeho manželka prozradila, že režisér nechodí a pečuje se o něj čtyřiadvacet hodin denně. Také prozradila, že Jiří neztratil chuť a vůli k životu, což na něm velmi obdivuje. Posteskla si, že osud mu nadělil těžký závěr života. Každopádně mu prý pomáhá přítomnost holčiček, se kterými se často směje.

NA NEJZNÁMĚJŠÍ MENZELŮV FILM SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články