Ambulantní porod: Pro koho je vhodný a co pro něj udělat?

Pro páry, kterým se nedaří je tu stále umělé oplodnění
Zdroj: Pixabay.com
Psychická pohoda: Může pomoci hluboké dýchání, relaxační hudba a naprosté soukromí.Stres: Čerstvé maminky by se neměly stresovat tím, že je mléka málo nebo není žádné.Odpočinek: Šestinedělka by měla hodně odpočívat.Jídlo a pití: Žena by měla přijímat o třetinu více vyvážených potravin, než by potřebovala jen pro sebe, a dbát na dostatečný pitný režim.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pokud se bojíte nemocničního prostředí i lékařů, ale nechcete rodit ani doma, přichází na řadu ambulantní porod. Co to vůbec znamená? Jak si ho zařídit a co vlastně bude obnášet?

Petra Járková
Petra Járková 23. 02. 2020 10:00

Ambulantní porod by se měl trochu podobat porodu domácímu. Rodička sice porodí v porodnici, ale následně poté odchází s miminkem domů. Ne všechny porodnice jsou však této alternativě nakloněné, ale pamatujte, že v žádné vás nemohou držet proti vaší vůli. Pokud je tedy po porodu všechno v pořádku, můžete z porodnice odejít přímo z porodního sálu a ne po doporučených 72 hodinách.

Komplikovaný porod

Pamatujte však na to, že pokud byl váš porod těžký, komplikovaný nebo jste rodila císařským řezem, rozhodně je lepší v porodnici na pozorování zůstat. Vše by vám měl odklepnout pediatr, který narozené miminko prohlédne.

Nepřipravenost porodnic

Problém je však v tom, že naše zdravotnická zařízení nejsou na ambulantní porody připravená. Pokud tedy budoucí maminka o tento typ porodu stojí, musí si vše zařídit sama a částečně i na své náklady. Důležitá je fundovaná a šikovná porodní asistentka či laktační poradkyně. Také je samozřejmě nutné informovat a zajistit pediatra, který miminko prohlédne. Doma prostě musíte mít komfort, který vám dopřeje v prvních dnech po porodu klid a odpočinek.

Zdravotní pojišťovna

Pokud vámi zvolený pediatr odmítá dítě kvůli ambulantnímu porodu ošetřit a vzít do péče, kontaktujte svou zdravotní pojišťovnu, která by vám měla pomoci najít pediatra, jenž se o novorozeně postará. Ideální je ho mít domluveného už před porodem. Porodnice nemůže při propouštění požadovat potvrzení pediatra, že vezme dítě do péče, ale rozhodně je lepší mít ho s sebou.

Reverz

Připravte se na to, že nejspíš budete podepisovat negativní reverz o tom, že jste byla poučena o rizikách svého rozhodnutí, ale i přesto na něm trváte. Jeden vás čeká na šestinedělí, druhý na novorozeneckém oddělení.

Vyšetření

Jediné vyšetření, které se na oddělení šestinedělí probíhá je novorozenecký screening - odběr krve z patičky miminka. Ten však může po domluvě provést i pediatr, dětská sestra nebo porodní asistentka u vás doma.

NA RADY, KTERÉ PODPOŘÍ LAKTACI, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články