Simona Šaturová debutuje v La Monnaie mozartovskou trilogií

V úterý 18. února 2020 debutovala česká sopranistka Simona Šaturová v Královské opeře La Monnaie v Bruselu jako Hraběnka Almaviva, a to premiérou Mozartovy opery Figarova svatba. O několik dní později (22. února 2020) vystoupila jako Donna Anna v opeře Don Giovanni v rámci téhož operního projektu.
Trilogia Mozart – Da Ponte, Opera La Monnaie 2020 (zdroj saturova.com)

Inscenace je součástí mimořádného projektu Opery La Monnaie Trilogia Mozart – Da Ponte. Jak již název napovídá, jedná se o trojici oper zkomponovaných Wolfgangem Amadeem Mozartem na libreta Lorenza Da Ponte: Figarova svatba, Così fan tutte a Don Giovanni. Premiéra první inscenace se konala 18. února 2020 a celkem osmnáct repríz se plánuje do konce března 2020.

O netradičním pojetí projektu Simona Šaturová sdělila: „Ve všech inscenacích účinkuje jedno obsazení, celkem třináct pěvců. Každý zpívá dvě hlavní role ve dvou operách – mne se týkají úlohy Hraběnky a Donny Anny – a ve třetí z inscenací účinkujeme bez zpívání, minimálně jenom pár taktů. Zkouškový proces i s natáčením scénických videí trval dvanáct týdnů a premiérou 18. února se tak zahajuje dlouhý maraton osmnácti představení až do konce března.“

Simona Šaturová, Trilogia Mozart – Da Ponte, Opera La Monnaie 2020 (zdroj saturova.com)

Operního projektu se zhostila tvůrčí skupina Clarac-Deloeuil > le lab, spolupracující s řadou evropských institucí, mezi jinými s Hessisches Staatstheater Wiesbaden, Staatstheater Nürnberg, Theater Freiburg, Casa da Musica Porto, Teatro Massimo Palermo, Gran Teatre del Liceu, Brussels Philharmonic, Opéra National de Paris, Opéra Comique, Cité de la Musique, Opéra Orchestre National de Montpellier, Opéra National de Bordeaux, Opéra de Limoges, Opéra de Rouen Normandie, Opéra de Toulon, Musica Festival Strasbourg a s řadou dalších. Za své projekty získal tým mnohá prestižní ocenění a v současnosti připravuje například Händelovu operu Serse v Opéra de Rouen Normandie, Haydnovo oratorium Sedm slov Vykupitele na kříži ve Staatstheater Hannover, Verdiho Trubadúra v Opéra National du Rhin či Griegova Peera Gynta v Opéra de Limoges.

Trilogia Mozart – Da Ponte, Opera La Monnaie 2020 (zdroj saturova.com)

„Projekt připravili nesmírně pečlivě a zkoušky probíhaly téměř podle minutového harmonogramu. Velkým bonusem produkce je dirigent Antonello Manacorda, který přistupuje k Mozartovi neotřelým způsobem. Všechny nás strhává svým nadšením a muzikálností k obrovskému nasazení a stále nás inspiruje k zlepšování. Jsem nesmírně ráda, že jsem mohla svůj debut připravit právě s ním,“ dodává Simona Šaturová.

Po skončení celé produkce poběží na webové stránce opery La Monnaie záznam z představení po dobu tří týdnů.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat