Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V ivančické galerii vystavují svatební šaty z minulého století

V ivančické galerii Alfonse Muchy vystavují svatební šaty z první poloviny minulého století. Výstava s názvem Vítej, nevěsto milá je otevřená do 10. května, uvedla mluvčí Muzea Brněnska Lenka Buchtová. Část výstavy se věnuje měšťanskému a část venkovskému prostředí, k vidění je i řada doplňků.

Návštěvníci uvidí nejstarší kousky z počátků 20. století a také svatební šaty místních z okolí Ivančic. Z doplňků uvidí například závoje, voničky, kabelky, rukavičky nebo klobouky.

Ve druhé části výstavy si návštěvníci mohou prohlédnout venkovský svatební oděv, který doplňují věnce, voničky, modely účesů a ženské čepce, které připomínají změnu postavení dívky ve společnosti.

Autorka výstavy Barbora Svobodová vyzdvihla venkovské krojové šaty z Krumvíře z roku 1915, které patřily Josefě Benáčkové a šaty, ve kterých se vdávala její dcera v roce 1936. "Na tomto příkladu můžeme pozorovat proměnu venkovského prostředí a vliv města a městské módy," uvedla Svobodová.

Návštěvníci mohou vidět také šaty pro družičky, ukázky svatebních oznámení či blahopřání, módních časopisů, výbavy nevěsty nebo galerie svatebních fotografií. Dozví se také, že existovaly nadace pro podporu chudých nevěst.

Vystavené šaty patří do sbírek různých jihomoravských paměťových institucí a některé předměty zapůjčili soukromí majitelé.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum Brněnska

Štítky výstava, Ivančice, šaty, svatba, kultura, svatební šaty, galerie, nevěsta, oblečení, Alfons Mucha, Muzeum Brněnska, Krumvíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ivančické galerii vystavují svatební šaty z minulého století  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.