52 tisíc návštěvníků, 100 tisíc půjčených knih. Litvínovská knihovna zrekapitulovala loňský rok
Foto: Městská knihovna Litvínov
Litvínov

Litvínov - Městská knihovna Litvínov přivítala v loňském roce 52 000 návštěvníků, čtenářům vypůjčila téměř 100 000 knih a zahájila nový projekt pro mladé.

Rok 2019 se v litvínovské knihovně nesl v duchu stěhování 20 000 knih z polikliniky do nově zrekonstruovaného skladu a také velké letní revize (kontroly) knih. I přes nadměrné množství knihovnické práce s tím spojené se jejím zaměstnancům podařilo zachovat chod knihovny jako kulturní a vzdělávací instituce, a udržet služby veřejnosti v plném rozsahu. Knihovnu tak mohlo každý měsíc navštívit v průměru 4 400 návštěvníků, z toho mezi stálé čtenáře s průkazkou patří celkem 2 280 lidí různých věkových kategorií. Výrazný nárůst čtenářů oproti roku 2018 evidujeme v dětském oddělení. Pokud jde o knižní výpůjčky, domů si čtenáři vypůjčili téměř 99 000 knih a časopisů a v knihovně si jich prohlédli téměř 10 000. Do knihovního fondu během roku přibylo 3 299 novinek z krásné i naučné literatury a čtenáři si tak mohou vypůjčit až 78 000 knih. Meziknihovní výpůjční službou jsme našim čtenářům zajistili 132 knih z jiných knihoven a také roste obliba elektronických knih, jichž si čtenáři vypůjčili více než 170. Knihovna také nabízí ve svých studovnách přístup k internetu, tisk a skenování dokumentů, kroužkovou vazbu, laminování a balení knih. Tyto služby využilo v minulém roce přes 6 000 uživatelů z řad čtenářů i široké veřejnosti, z toho jen internet 4 300 uživatelů.

V současné době již knihovny nejsou jen půjčovnami knih, ale běžně pořádají mnoho kulturních a vzdělávacích aktivit. Jedna z nejoblíbenějších akcí litvínovské knihovny, burza knih, se bohužel z důvodu celoroční rekonstrukce skladu nekonala. Dospělé oddělení však úspěšně zachovalo jiné tradiční akce jako např. Tvoření bez talentu, Univerzitu volného času, Trénování paměti či Virtuální univerzitu (vzdělávání seniorů ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou). Velmi dobře se dvěma knihovnicím dospělého oddělení daří rozvíjet spolupráci se středními školami. Kromě lekcí informačního vzdělávání pořádají již třetí ročník přípravného kurzu k maturitě „Knížky mě baví“, jehož absolventi většinou odmaturovali z literatury na jedničku.

Střední školy rovněž navštívily cyklus přednášek k Mediální gramotnosti a vystoupení mistrů ve slam poetry Anatola Svahilce a Dejva. Vysokou návštěvnost jsme zaznamenali na besedách s regionálními osobnostmi - Josefem Bartoníčkem, Klárou Mandausovou a Květou Drdovou, a na povídání Hany Hindrákové o Keni či na přednášce Uvnitř Černobylské zóny. Nezapomenutelná byla i nocovačka pro mladé na téma Fantastická noc – noc oživlých fantastických postav. Dětské oddělení praská činnostmi pro malé čtenáře a jejich návštěvností přímo ve švech. Děti si mohou vyrobit vše, co si jen dokáží představit (od rámečků na fotky pro maminku po bomby do koupele), knihovníci pro ně organizují setkání s Vervákem, chemické pokusy, Listování, Noc s Andersenem, Dětský den či příměstský tábor. Dětští knihovníci také velmi dobře spolupracují se základními a mateřskými školami. Širokou nabídkou lekcí informačního vzdělávání prošlo nejméně 4 800 dětí. Knihovníci ale také myslí na benefice, a tak jako každý rok proběhla Sbírka pro světlušku, Chlupaté Vánoce a Poděkování fenky Ťapky. Z celkového počtu 537 akcí si tak přišlo na své více než 26 000 tisíc návštěvníků z řad dětí, mládeže, dospělých i seniorů.

Za zmínku jistě také stojí nově vytvořené hrací koutky v dětském oddělení a samostatná místnost vyhrazená čistě pro mladou generaci, kterou si mladí sami nazvali Komnatou nejvyšší potřeby.
K minulému roku se vyjádřila ředitelka Marcela Gűttnerová: „Jakkoli potěšující jsou loňská statistická čísla, knihovnická práce určitě neznamená jen množství výpůjček a pořádaných akcí. Knihovník může svou prací ovlivnit dění ve městě, případně život čtenáře, a proto jsou pro nás klíčové vztahy s našimi návštěvníky, jak se u nás lidé cítí, k čemu je knihovníci dokáží inspirovat. Velmi se spolu s kolegy těšíme na nové oddělení pro mládež, na jehož koncepci dlouhodobě spolupracujeme s odborníky z různých oborů, a také na každého návštěvníka, který k nám zavítá a bude s našimi službami spokojen. Všem svým kolegům za jejich dobrou práci velmi děkuji.“

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru