V několika českých knihkupectvích je v kategorii titulů pro děti k dostání knížka Jedovatá houba z roku 1938. Jedná se o nacistickou protižidovskou propagandu. Autor například dětem radí, že Židy poznají podle odporného nasládlého zápachu.

Na to, že česká internetová knihkupectví nabízejí jednu z knih z portfolia Guidemedia, upozornil před pár dny novinář Jakub Szántó na svém Twitteru. Na obalu knihy s názvem Jedovatá houba je urážlivá karikatura Žida. Knihu napsal v roce 1938 německý novinář Ernst Hiemer. S výjimkou e-shopu Náš směr internetová knihkupectví během dne knihu stáhla.

Kniha však ukazuje, jak je jednoduché dostat na pulty knihkupectví antisemitistický obsah. Například specialista zákaznické podpory knihkupectví Libristo a Librum David Hollman redakci Irozhlas napsal, že kniha se do prodeje zařadila automaticky při výměně dat mezi nimi a dodavateli. „Na zmíněný titul jsme byli upozorněni a do vyřešení celé situace jsme jej stáhli z naší nabídky,“ doplnil. Podobně se zachovalo i knihkupectví Dobré knihy. „Pokud bychom měli nabízet jen kvalitní literaturu, která mimo jiné není názorově, politicky, ideově, jazykově ani jiným způsobem konfrontační a naopak nabízet literaturu, kterou jako knihkupci považujeme za kvalitní, tak naši nabídku zúžíme na několik tisíc titulů. O kvalitě literatury rozhoduje zákazník, který si knihu koupí,“ uvedlo knihkupectví v prohlášení.

Dvojici vydavatelů přitom už v minulosti policie obvinila z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy, a to v souvislosti s vydáním knihy Adolf Hitler: Projevy. Nejvyšší soud ale nakonec v červnu vydavatele zprostil obžaloby. Vydavatelství vydalo v minulosti tituly jako Mírové dílo Adolfa Hitlera, Co řekli naši velikáni o Židech či Hitlerem napsaná Druhá kniha. Funguje oficiálně od roku 2013 a stojí za ním i dvě známé postavy české ultrapravicové scény: Pavel Kamas, figurující jako jednatel.

Erik Sedláček, bývalý ideový lídr Národního odporu, byl autorem elektronického zinu Poslední generace, který byl šířen prostřednictvím webu NSEC88. Pavel Kamas je zase známý z „pietní akce“ předního českého antisemity Adama B. Bartoše, který se před lety pokusil zneužít výročí smrti Anežky Hrůzové. Připomeňme, že Adam B. Bartoš s Ladislavem Zemánkem nechali v březnu 2015 u hrobu Anežky Hrůzové novou ceduli. Stálo na ní, že „Její smrt český národ semkla a s naléhavostí mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena.“ Text publikovali i na stranickém webu. Okresní soud v Jihlavě uznal Bartoše i Zemánka vinnými z hanobení a podněcování nenávisti, krajský soud verdikt potvrdil.

Kniha Jedovatá houba však není jediným případem za poslední dobu. Na pultech mnoha knihkupectví najdeme knihu Mýtus 6 miliónů, kterou napsal neonacista David L. Hoggan. V češtině ji vydal už v roce 2016 pod záštitou své manželky další neonacista Radomír Fiksa.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.