MRSN Chinese Downhill 2020

Včera byl Špindl již po šesté svědkem nelítostné, bezhlavé a zatraceně rychlé jízdy “bláznů” bajkerů při závodě Chinese Downhill 2020, který pořádá česká legenda Michal Maroši...

Autor: Jan Měšťák
Foto: Jan Měšťák
MRSN Chinese Downhill 2020

Letos se na startu sešlo na 222 bajkerů/rek, kteří se pustili po červené sjezdovce na Svatém Petru. Mezi nimi nechyběla věhlasná jména jako například Jakub Vencl, Tomáš Zejda a samozřejmě Michal Maroši. Počasí letošnímu ročníku přálo jak teplem, tak i relativním bezvětřím bez srážek. Ti, kterým přec jenom byla zima, měli před samotným závodem možnost se zúčastnit bunnyhop contestu.

Pro lenivější zde byl přichystán stánek s Jägerem, který zastal podobnou zahřívací funkci, a navíc přidal trochu té kuráže. Těsně před 16:00 se uzavřela sjezdovka, aby mohla vystartovat kvalifikační vlna. V té se nejlépe zhostil úkolu Marek Mrňák před Mikulášem Nevrklou a třetím Matoušem Silovským.

100 nejrychlejších sněžných jezdců se opět vydalo lanovkou na kopec, aby se znovu bezhlavě pustili dolů a utkali se o stupně vítězů. Ti, kterým nepřálo štěstí a nepodařilo se jim probojovat do hlavního závodu, rozšířili řady diváku a místo brzd tentokrát popustili uzdy svým hlasivkám.

Nejrychlejší ženou sobotního dne se stala Adéla Novotná (Sokol Bělehrad), která dojela před druhou Štěpánkou Nestlerovou (Norco Bicycles CZ). Mimochodem, závodu se zúčastnilo 5 odvážných žen.

“Jelo se mi obtížně, ale zároveň i dobře. Podmínky pro mě byly za ty 3 roky, co to jezdím, úplně nejtěžší a nejhorší, jelikož to bylo dost rozbředlý a ovládat to kolo v břečce, když není úplně velká rychlost, je fakt těžký. Samozřejmě chlapi to tam napálej, ale já mám ještě nějaký ženský pud sebezáchovy a furt jsem si tam dávala jistotu, abych to ubrzdila. Pak mě to samozřejmě párkrát zbrzdilo ve vysokém sněhu, ale jinak se mi jelo dobře. Druhé kolo ještě líp, protože už jsem věděla, do čeho jdu. Nakonec to prostě dalo na to vítězství, i když nečekaně,” prozradila v cíli Adéla.

Mezi muži byl letos nejrychlejší Mikuláš Nevrkla (Cycology), který si tak zopakoval prvenství z minulého ročníku. Za ním na druhém místě dojel Marek Mrňák a třetí Matouš Silovský (Looseriders).

“Musím přiznat, že letos to bylo o dost složitější než loňský rok. Ohledně podmínek to je teda paradoxně lepší, je tepleji, sníh byl nahoře lepší, ale co se týče spodní pasáže, tak oproti loňskému ledu, kterej parádně jel, ne sice tolik držel, ale dalo se to po tom suprově hulit, tak letos to bylo úplně rozsekaný. Bylo to mokrý, díry velký, bylo to fakt složitý. Dneska jsem nepadal, měl jsem párkrát namále, mám roztržený kalhoty od zadního pláště, ale bylo to v pohodě,” okomentoval sobotní nejrychlejší muž.

Sobotní den a svoji jízdu zhodnotil také otec závodu Michal Maroši: ”Myslím si, že letošní ročník bylo hodný počasí, teploučko, nikdo netrpěl zimou. V podstatě i ten výsledek hovoří za všechno, že jsme to odjeli bez zranění. Samozřejmě první jízda byla pro první jezdce úplně rovná, krásná, dobře se v tom zatáčelo, kolo reagovalo perfektně na brzdy. Druhá jízda už byla ve znamení toho najít si správnou stopu, protože ideální stopy byly plný kolejí, takže to bylo trošku losování a hledání správný cesty k vítězství. Co jsem tam postřehl od jezdců, se kterýma jsem mluvil, tak z toho byli nadšení, spokojení. Sám za sebe jsem rád, že se nikomu nic nestalo, že byla plná startovka. Jinak z pozice jezdce to samozřejmě bylo ošemetný. Na startu kolem pátého místa jsme se do sebe zapletli s nějakým dalším jezdcem a nemohli jsme si od sebe roztrhnout kola a ve chvíli, kdy se nám to podařilo, tak celý to startovný pole bylo pryč a už tam nebyla žádná možnost bojovat o solidní umístění, což v tomhle ročníku ale nebyl můj cíl. Cílem bylo to odjet čistě, bez zranění a to se splnilo, takže za mě spokojenost. Myslím, že i kluci z areálu odvedli pěknou práci, protože trať byla letos čitelná. Celkově jsem spokojenej a doufám, že příští rok na to jezdci nezanevřou a opět se potvrdí to, že tenhle závod je jedinečnej a má smysl v tom pokračovat dál.

Kompletní výsledky najdete zde www.sportt.cz

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. MRSN Chinese Downhill 2020
  2. Fotogalerie
Přečteno - 14900x Tagy: downhill dh mrsn
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: GT Fury 2024
    Fotogalerie: GT Fury 2024
  2. PreviewGT Fury 2024 - sjezdařův sen
    GT Fury 2024 - sjezdařův sen
  3. DoplňkyRock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
    Rock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
  4. PozvánkyNetopýr Bike Fest oslaví 10 let
    Netopýr Bike Fest oslaví 10 let
  5. Mistrovství světaRakušanka Valentina Holl a Brit Charlie Hatton mistry světa ve sjezdu
    Rakušanka Valentina Holl a Brit Charlie Hatton mistry světa ve sjezdu
  6. DoplňkyNový Rock Shox Boxxer 2024
    Nový Rock Shox Boxxer 2024

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744