Přelet nad kukaččím hnízdem: Nicholson nesnášel Formana, během natáčení spolu nepromluvili

Přelet nad kukaččím hnízdem je americký film z roku 1975 režiséra Miloše Formana natočený podle románové předlohy spisovatele Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven v hlavní roli s Jackem Nicholsonem.
Zdroj: se souhlasem České televize
Přelet nad kukaččím hnízdem: Když svobodomyslný malý podvodníček Randle P. McMurphy (Jack Nicholson) přichází do státní psychiatrické nemocnice, jeho nakažlivý odpor k disciplíně otřese rutinou celého zařízení.On je jednou stranou nastávající války. Uhlazená, chladně monstrózní sestra Ratchedová (Louise Fletcher) druhou. V sázce je osud všech pacientů na oddělení...McMurphy na čas z oddělení zmizí. Lékař mu provede lobotomii mozku, aby jej zbavil "temperamentu". Když jej zřízenci ústavu dovezou zpět na oddělení jako apatickou trosku, film dospěje k památnému finále...Přelet nad kukaččím hnízdem je v pořadí druhý americký film režiséra Miloše Formana. Vznikl podle románové předlohy Kena Keseyho, která je u nás známá pod názvem Vyhoďme ho z kola ven.+ 3 fotky+ 4 fotky

Americký film z roku 1975 režiséra Miloše Formana natočený podle románové předlohy spisovatele Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven. Hlavní roli si sice zahrál Jack Nicholson, ale původně měl postavu McMurphyho ztvárnit James Caan, Marlon Brando nebo Gene Hackman. Důvodem byla nesnášenlivost mezi Nicholsonem a režisérem filmu.

Petra Járková
Petra Járková 23. 02. 2020 16:00

Legendární film Přelet nad kukaččím hnízdem se natáčel v psychiatrickém zařízení Oregon State Hospital v Salemu, stejné místo je uvedeno i v románu Vyhoďme ho z kola ven. Pod­vodník McMurphy se dostává do léčebny, protože se mu nechce pracovat. Předstírá tak pomalost a myslí si, že tam stráví příjemné chvíle, kdy se o něj někdo bude starat. Jenomže je vše jinak, vrchní sestra týrá své pacienty tak, jak si nikdo, natož McMurphy, neumí představit.

Nenávist na place

Největším problém byl při natáčení vztah mezi Nicholsonem a Formanem. Ti dva si totiž nemohli přijít na jméno. Když chtěl Forman Nicholsonovi poradit, jak svou roli hrát lépe, herec ho vůbec nebral na vědomí a odmítal ho poslouchat. Hrál tedy na několik způsobů a poté teprve Forman vybral tu nejlepší scénu. Nicholson s ním odmítal komunikovat. Prostředníka jim dělal kameraman. Třešničkou na dortu byl fakt, že Nicholson Formanovi nepoděkoval ani na předávání Oscarů.

Sadistická vrchní sestra

Slečna Ratchedová se během natáčení ani jednou nezasmála, prý by se to k její roli nehodilo. Po poslední klapce se ale herečka Louise Fletcher na place spontánně svlékla, aby ukázala, že s ní může být legrace. Obsadit někoho do tak náročné role nebylo vůbec snadné, roli odmítla Jane Fonda, Anne Bancroft, Ellen Burstyn nebo Fay Dunaway.

Náročná příprava

Přípravu na film nechtěl nikdo z herců podcenit, většina se jich nechala před natáčením zavřít do psychiatrické léčebny. Louise Fletcher a Jack Nicholson si navíc na vlastní kůži vyzkoušeli elektrošoky. Byli tedy naprosto přesně připraveni a věděli, co je čeká.

České slovíčko

Nejen, že tento úspěšný oscarový film režíroval Čech, ale najdete v něm i další odkaz na naši malou zemičku. Během karetní hry říká Danny DeVito slovíčko „hovno“ a jeho spoluhráč reaguje stejně.

Hlídač parku hercem

Will Sampson pracoval jako hlídač oregonského parku. Miloš Forman si ho vybral pro roli náčelníka díky jeho velké postavě. Nikdy předtím tento dvoumetrový příslušník indiánského kmene Maskogiů nehrál.

NA FOTKY Z FILMU PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA OSCAROVÝ FILM PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM SE PODÍVEJTE DNES VEČER OD 21:50 NA ČT2

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články