Mirka Filipi (38) už má 176 Brouků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Mirka Filipi (38) už má 176 Brouků!

„Tenhle je můj nejvzácnější, protože byl vyroben při příležitosti olympiády v roce 2008 a jen v několika málo kusech,“ představila Mirka model v měřítku 1:18.
„Tenhle je můj nejvzácnější, protože byl vyroben při příležitosti olympiády v roce 2008 a jen v několika málo kusech,“ představila Mirka model v měřítku 1:18. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, agentura Dobrý den)

Legendární vůz, Volkswagen New Beetle neboli Brouk, touží mít už léta Mirka Filipi (38) z Opatovce na Svitavsku. Zatím ho nemá. Proto sbírá aspoň jeho malé modely, ve vitrínách jí doma parkuje už 176 kusů.

Vozidlo Volkswagen New Beetle Mirce učarovalo v roce 2000, kdy se s ním setkávala často v Německu, kam jela pracovat jako au-pair. Starým Broukem v provedení kabriolet jezdila sousedka i rodina, ve které bydlela. „Hned jsem si ho zamilovala. Zalíbila se mi ta jeho roztomilost, něžnost,“ řekla Mirka.

Sbírá 15 let
Modely moderního Brouka začala jeho obdivovatelka sbírat v roce 2005, kdy shodou okolností vznikla americká komedie Můj auťák Brouk! o vraku, ze kterého se stal úspěšný závodní speciál. „Pracovala jsem v obchodním domě na oddělení hraček a moc se mi tam líbil, až jsem si ho nakonec koupila. Řekla jsem si, že když nemám skutečného, tak budu mít aspoň malého na mazlení,“ vzpomínala sběratelka.

Jaro splní sen
K prvnímu autíčku pořídila brzy stejný model, ale v menším měřítku a postupně k nim přibývaly další. Některé modely koupila, jiné dostala darem. „Ty největší mám v měřítku 1:18 a je jich 12 a úplně nejmenších v měřítku 1:87 je devět,“ řekla žena, jejíž sbírka byla před pár týdny zapsána do české knihy rekordů. Nakonec prozradila, že na jaře si její rodina konečně koupí opravdového Brouka. „Určitě to bude kabriolet. Líbil by se mi v tyrkysové barvě,“ uzavřela Mirka, kterou v její zálibě hodně podporují manžel a jejich dvě děti.

Rekordních 21 žen
Mirka ráda jezdí i na srazy milovníků těchto aut a účastní se pokusů o rekord. Byla jednou z 21 žen, které se loni vměstnaly do tohoto vozítka a v uzavřeném autě vydržely 10 sekund. Auto přitom bylo vybaveno všemi sedadly. Chyběly jen hlavové opěrky, krycí plato zavazadlového prostoru a rezervní kolo včetně dna. Výkon se stal českým rekordem.

Loni skončila výroba
Výroba má 81letou historii, přičemž jeho modernější verze nazvaná New Bettle se zrodila v roce 1998. Jejich produkce ale loni v létě skončila. Z montážní linky sjel úplně poslední vůz této specifické podoby, který putoval rovnou do muzea. Své největší popularity dosáhl Brouk v 60. letech.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.