Garín na antuce v Riu slaví první titul z turnaje ATP 500

23. 2. 2020, 23:22
Aktuality 10
ATP RIO DE JANEIRO - Cristian Garín dnes na antuce v Riu de Janeiro zvládl semifinálovou dohrávku proti Chorvatu Bornu Čoričovi, ve finále si poradil i s italským překvapením Gianlucou Magerem a získal svůj premiérový titul z turnaje ATP 500. Svou finálovou bilanci 23letý Chilan vylepšil na 4-1.
Profily hráčů
Cristian Garín (© AFP)

Cristian Garín v úvodu sezony vyhrál jediný ze šesti zápasů, po přesunu na oblíbenou antuku se však dostal na vítěznou vlnu. Na oranžové drti vyhrál všech devět zápasů, když triumfoval na domácí antuce v Córdobě a dnes i v brazilském Riu de Janeiro, kde získal svůj dosud nejcennější titul.

Třiadvacetiletý Chilan, jenž mezi dvěma triumfy vynechal kvůli bolestem nohy turnaj v Buenos Aires, si v Riu poradil se Slovákem Martinem, Argentinci Delbonisem a Coriou, Chorvatem Bornou Čoričem a ve finále s Italem Gianlucou Magerem.

V neděli Garín nejprve zvládl dohrávku druhého setu semifinále proti Čoričovi, kterého porazil 6-4 7-5. A o pár hodin později potvrdil roli favorita proti hráči z druhé světové stovky Magerovi, nad nímž vyhrál 7-6 7-5.

Třiadvacetiletý Chilan absolvoval i své páté finále na antuce, všechny si zahrál během uplynulých 12 měsíců. Poprvé v něm loni v březnu v Sau Paulo ještě neuspěl, od té chvíle ale už čtyřikrát v řadě triumfoval: v dubnu v Houstonu, květnu v Mnichově a letos v Córdobě a Riu, kde poprvé ovládl podnik ATP 500.

"Myslím, že je to dárek za všechny ty roky tvrdé dřiny. Je to můj sen, moc si to teď užívám. Něco takového jsme v životě vůbec neočekával. Jsem teď moc šťastný," ," který si ve světovém žebříčku polepší už na 18. místo a poprvé se tak objeví v Top 20.

"Je to pro mě hodně emotivní, triumf na Rio Open pro mě moc znamená. Je těžké slovy popsat uplynulý týden. Dnes jsem jsem asi jen čtyři hodiny a ráno se probudil strašně nervózní. A nakonec to byl jeden z nejlepších dnů v mém životě," popisoval Garín, jenž si z Brazílie odváží šek na 355.530 dolarů (více než 8 milionů korun).



Také pětadvacetiletý Mager má za sebou i přes finálovou porážku životní turnaj. Až dosud měl na kontě jen pět skalpů hráčů Top 100 a pouhé dva vítězné zápasy na okruhu ATP, v Riu však prošel z kvalifikace až do finále a navíc na akci kategorie ATP 500.

Mager v Brazílii vyřadil čerstvého šampiona z Buenos Aires Nora Caspera Ruuda či senzačně i vítěze Rio Open z roku 2017 a čtvrtého hráče světa Rakušana Dominica Thiema. Ve světovém žebříčku vyletí ze 128. na 77. místo a poprvé se tak objeví v elitní stovce.

"Neuvěřitelný týden. Je to pro mě neuvěřitelné. Je to jako sen porazit světovou čtyřku a zahrát si finále turnaje ATP 500. Jsem velmi šťastný a budu dál každý den na sobě pracovat a bojovat," řekl i přes porážku spokojený Mager.

Garín bude příští týden plnit roli nasazené jedničky na domácí antuce v Santiagu, kde bude mít velkou šanci vyhrát třetí turnaj v řadě. V úvodním kole má volný los. Do Chile se přesune i Mager, jehož v prvním kole vyzve slovenský kvalifikant Filip Horanský.

• ATP 500 RIO DE JANEIRO •
Brazílie, antuka, 1.915.485 dolarů
nedělní výsledky (23. 02. 2020)
• Dvouhra - semifinále •
Garín (3-Chile) - Čorič (5-Chorv.) 6-4 7-5
Mager (It.) - Balázs (Maď.) 7-6(4) 4-6 7-6(2)
• Dvouhra - finále •
Garín (3-Chile) - Mager (It.) 7-6(3) 7-5
• Čtyřhra - finále •
Granollers/Zeballos (3-Šp./Arg.) - Caruso/Gaio (It.) 6-4 5-7 10-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
steve79
Podle mě může Rafu porazit na antuce.
Reagovat
steve79
To bude velkej posun v žebříčku. Ted zase nějaký týden měsíc od antuky klídek a jde se na hrad do Dubaje :D
Reagovat
Elip13
Asi jen o 5 míst.
Reagovat
Elip13
Já ho pozorně sledovala loni. Na antuce je čím dál lepší:)). Jen tak dál.
Reagovat
Elip13
Ale ta antuka v jižní Americe to je stejně jinej svět:)). Tam je to pomalu na to založit si vlastní atp:))
Reagovat
smazaný uživatel
Ale cim je to take ine by ma zaujimalo? :)
Reagovat
paddy
neoficiálním vítězem je samozřejmě Thiem, antukový princ :)

jen magor by předpokládal, že ho porazí Mager
https://www.youtube.com/watch?v=RFLJvxWvMiE
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
turista
Ano. Pamatuji si na to. Rusové tomu říkali: "Giperbalaid inženěra Gárina".
Reagovat
smazaný uživatel
Garin ma neskutecny run. Ty zapasy, ktere otacel v Cordobe mu dodaly sebevedomi a pohodu. A zvlast finale s DS. Jsem za nej rad, konecne prodava svuj potencial. Jen tak dale.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist