photographer

Tipy jak si vybrat objektiv

Rubrika článkuJak fotit 23.02.2020

Spousta začátečníků má problém si vybrat správný objektiv. Neví třeba, co znamenají zkratky, které jsou v jejich názvu a někteří ani netuší, že každý objektiv je vhodný na něco jiného. Dnes se podíváme na základní dělení objektivů a řekneme si vše, co byste na začátek měli vědět.

Pevný nebo zoom?

První byste se měli rozhodnout, jestli chcete pevný nebo zoom objektiv. 

Typickým pevným objektivem je 35mm nebo 50mm a prostě každý objektiv, který má pevnou ohniskovou vzdálenost. I když místo zoomu musíte použít své vlastní nohy, vysoká kvalita jejich obrazu za nižší cenu vás určitě nezklame. Tyto objektivy jsou hodně oblíbené fotografy, kteří fotí v místnosti se sníženou viditelností a nebo třeba venku za tmy. Dá se na nich nastavit nižší maximální clona (např. f/1.4), než u zoomovacích objektivů a mají tendenci vytvářet fotky ve větší kvalitě než právě objektivy se zoomem.

Výhody – světelnost, nízká cena, vysoká kvalita obrazu, většinou je lehčí než zoomy

Nevýhody – musíme více používat nohy 🙁

 

lens

 

Zoom objektiv většinou dostanete ke svému novému fotoaparátu zdarma. Ten ale není vždy úplně vhodný. Některé zoom objektivy mohou hodně deformovat realitu a hlavně, nejsou tak světelné – nedá se na nich nastavit tak nízká maximální clona, jako u pevných objektivů. Já jsem na svém prvním objektivu měla clonu f/3,5-5,6, a na začátek mi na tom nepřišlo nic špatného, dnes už to je pro mě ale nedostačující. Proto vám doporučuji si hned na začátek koupit světelný objektiv. Ty jsou ale mnohem dražší, proto pokud nutně nepotřebujete zoom, zvažte možnost koupi pevného objektivu. Jestli ale máte peněz na rozhazování, nemusíte se tomu bránit. Aby jsme ale nemluvili jen o jejich nevýhodách, je vhodný třeba na cestování, protože vám nahradí několik různých objektivů.

Výhody – několik ohnisek v jednom

Nevýhody – těžší, dražší, někdy světelnost

 

photographer

Jaké ohnisko?

Ne každý objektiv se hodí, na to co fotíte a ohnisko je jedna z hlavních věcí, která byste měli sledovat, když si kupujete objektiv. Dělí se totiž na několik skupin, které by měl každý fotograf znát alespoň obecně.

Rybí oko – tyto objektivy mají nejkratší ohniskovou vzdálenost, od 6 až 16 mm a vyznačují se vysokou světelností. Můžete si je vzít na focení krajiny, mořský život a nebo na nějakou kreativní práci.

Ultra širokoúhlý – 14 až 24 mm

Širokoúhlý – 24 až 35 mm

O ultra širokoúhlém a širokoúhlém objektivu jste už určitě slyšeli. Oba dva se hodí stejně jako rybí oko na focení krajiny a kreativní práce a hodně fotografů si je bere na cesty. Můžete ho ale použít i na focení interiéru. Dávejte si ale pozor na zkreslení obrazu – rovné linie mohou být na fotografii zakřivené, někdy se to dá ale umělecky využít. Jestli se chystáte fotit svatbu, není od věci mít s sebou alespoň 35mm objektiv – doporučilo mi ho několik fotografů a i já sama ho používám. 🙂 Širokoúhlé objektivy zachytí širší úhel, než vidí naše oko. 

Základní – 30 až 200 mm. Tento objektiv je jednoduše základní, a každý fotograf má doma alespoň jeden. Dá se říct, že to je univerzální objektiv, s dobrou světelností a dá se použít na focení skoro všeho. 

Normální – 50mm. Tento objektiv napodobuje lidské oko, proto je mezi fotografy oblíbený hlavně na focení portrétů, ale i třeba krajiny.

Teleobjektivy – 100 až 300 mm. Tyto objektivy už nemají tak dobrou světelnost a mají u malý zroný úhel. Opět se hodí na cestování, focení koncertu, sportovní události, divoké zvěře, ale i třeba na astro fotografii. Pro portréty v exteriéru je oblíbený objektiv 700-200 mm (tip i pro svatební fotografy na např. obřad venku). Jsou jednou z největších, nejtěžších a nejdražších možností nákupu objektivu. 

Super teleobjektivy – 300 +. Teď už tu jsou jen ty nejdelší ohniska. Ty se hodí opět na astro fotografii, ale hlavně na focení divoké zvěře.

Macro – Poslední jsou macro objektivy. Ten může mít v podstatě jakoukoli ohniskovou délku, ale pro reklamní fotografii a malé předměty se typicky používá 30 až 60 mm. Macro objektivy umožňují dosáhnout jasného zaostření, i když jste velmi blízko fotografovanému objektu. Zvětšuje nejmenší předměty, jako je hmyz, stébla trávy a složité vzory a textury.

 

Každému na focení sedí něco jiného, proto vám mé tipy nemusí sedět 100%. 🙂

 

Tip: Na několika e-shopech najdete u každého objektivu štítek s nápisem, na jaký žánr/okruh se hodí.

 

architecture

 

Zkratky objektivů Canon

Zde nejdete všechny zkratky objektivů Canon, Nikon, Sony, Sigma i Fuji. Kdybyste si s některými z nich nevěděli rady, určitě se ozvěte. 🙂

 

Přesné typy objektivů

Tyto tipy budou čerpány z Canon bible, proto se omlouvám vlastníkům jiných značek. Ale věřím, že i tyto tipy vám pomůžou v rozhodování. 🙂

Krajina 

Canon EF 16-35mm f/2,8L III USM – rozsah ohniskových délek pokryje velkou většinu potřeb krajinářské fotografie, protože jen málokdy je potřeba ohnisko kratší než 16.

Canon EF 14mm f/2,8L II USM – fantastický krajinářský objektiv, který má zobrazení daleko širší než lidský zrak. Díky širokému úhlu se toho do záběru vejde opravdu hodně, ale také se výrazně oddělí pozadí od popředí.

Canon EF-S 10-18mm f/4,5-5,6 IS STM – tento objektiv je určen fotoaparátorům s crop factorem, který bude mít poté ohnisko 16-29mm. 

 

hora

 

Portréty v exteriéru

Canon EF 85mm f/1,2L II USM – není sice nejlevnější, ale pokud se chcete portrétnímu fotografování věnovat profesionálně, vyplatí se. Nabízí rychlé, tiché zaostřování a kruhovou clonu, která vytváří na pozadí nádherný bokeh. 

Canon EF 50mm f/1,2L USM

Canon EF 70-200mm f/2,8L IS II USM – umožňuje pracovat z větší vzdálenosti a nabídne větší kompoziční flexibilitu. Jak jsem psala výše, doporučuji na svatby 🙂

 

portrait

 

Na cesty

Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS STM – rychlé automatické ostření.

Canon EF 28-300mm f/3,5-5,6 IS USM – obrovský ohniskový rozsah, vyhnete se tak na cestách měnění objektivů a tím také znečištění senzoru.

Canon EF-S 55-250mm f/4-5,6mm IS II –  lehounký objektiv, malý a vhodný nejen na cesty. A nevíc je cenově velmi přijatelný.

 

travelling

 

Macro

Canon EF-S 60mm f/2,8 Macro USM – první skutečný makro objekiv v řadě EF-S. Dokáže promítat ostrý obraz ve zvětšení 1:1.

Canon EF 100mm f/2,8L Macro IS USM –  můžete fotografovat z větší vzdálenosti, takže je větší šance, že hmyz nebo malé živočichy nevyplaší. Také nebude vrhat žádný stít a bude se vám tak fotit lépe.

Canon EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM – Má zabudovanou světelnou diodu a usnadňuje zaostření na předměty.

 

makro

 

Sport a volně žijící zvěř

Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS II USM – hlavní nedostatek je jen světelnost a vysoká cena.

Canon EF 200mm f/2,8 II USM – kvalita snímku je jen těžko překonatelná a i jeho cena vás určitě potěší.

Canon EF 500mm f/4L IS II USM – dokonale ostré a kvalitní snímky, ale za vysokou cenu, obrovskou velikost i těžkou váhu. 

 

zvířata

 

Kreativní práce

Canon TS-E 90mm f/2,8 –  Krátký teleobjektiv, u kterého je možné ovládat perspektivu i hloubku ostrosti, takže lze vytvářet snímky, které by s jinými objektivy nebyly uskutečnitelné. Architektura, portréy, reklamní fotografie.

Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM – konstruován do nepříznivých meteorologických podmínek. 

Canon TS-E 17mm f/4L –  architektura

 

architecture

 

Na co si dále dávat pozor?

Když si budete vybírat objektiv, měli byste se také řídit podle toho, jestli je určený na APS-C fotoaparát nebo na Full frame. Objektivy určené pro FF se dají v pohodě použít na oba typy fotoaparátů, APS-C objektiv byste ale na FF použít neměli. Jak poznat, na co je váš objektiv určený se dozvíte ve zkratkách.

 

Některé objektivy jsou opravdu těžké a v kombinaci s těžkým objektivem je to ještě horší. Když je budete celý den tahat na krku, nebude to pro vás zrovna 2x příjemné. Myslete i na tohle:)

 

To hlavní, co byste určitě neměli přehlédnout je bajonet. Je to ta část, kterou se objektiv nasazuje na fotoaparát a když koupíte místo EF třeba EF-M, tak máte smůlu. V některých případech se dá použít redukce – vlastním bezzcadlovku s bajonetem R, ale díky mezikroužku R-EF mohu používat i objektivy EF. Jaký je rozdíl mezi bajonetem EF a EF-S se dozvíte zde.

 

Jelikož mají APS-C fotoaparáty menší zorné pole než FF fotoaparáty, musíte si spočítat crop factor, neboli ekvivalentní ohniskovou vzdálenost. To znamená, že ohnisková vzdálenost, která je uvedená u objektivu je ve skutečnosti úplně jiná. Skutečné ohnisko tedy zjistíte vykrátěním uvedené vzdálenosti s crop factorem, který se u každé značky liší. U Canonu je to 1,6. Příklad: jestliže jste si koupili objektiv 35mm vypočítejte to takhle – 35 x 1,6 = 56mm. Opravodvá ohnisková vzdálenost je tedy 56mm. Pokud vlastníte Full Frame, vás se tenhle odstavec netýká.

 

Poslední věc, na kterou vás upozorním je front a back focus. Tou se ale zabývejte až po koupi vašeho objektivu. Je to vada, kterou objektivy trpí, více se o ní dozvíte zde. Jestli si chce zkusit, jestli vše funguje jak má, neváhejte si tento článek přečíst. 🙂

 

lens

Komentáře

Autor článku

Kristýna Snášelová

Studentka oboru Fotografie na střední škole Art Econ. V budoucnu bych se ráda věnovala focení svateb, tak mi držte palce. :)

 

Mohlo by vás zajímat

Jak fotit pod stromečkem

Jak fotit pod stromečkem

Vánoce jsou jedno z nejkrásnějších ročních období. Rodinné fotografie pod stromečkem jsou většinou příliš tmavé nebo příliš světlé, kvůli světelným řetězům na stromech v kombinaci se světlem v pokoji. Ještě mnohem složitější je fotografování dětí, které rozhodně nepočkají a papír z dárku budou servávat rychlostí blesku. 🙂 I tak se Vám pokusíme dát pár tipů […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 23.12.2013
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Doma Jak fotit
Patrik Staněk

Patrik Staněk: „Photoshop je temnou komorou z analogových dob.“

Patrik Staněk se již téměř 10 let věnuje fotografování zvířat. Stejně jako každý jiný začínal s tou nejlevější zrcadlovkou a postupně se zdokonaloval. K dnešnímu dni absolvoval již okolo 30 kurzů fotografování u nejrůznějších fotografů a institucí, přičemž nelze než potvrdit jeho slova, že se „od každého snažil pochytit to nejlepší“. Na jeho nádherné „zvířecí“ […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 25.09.2016
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Rozhovory
Jak správně fotit

Jak správně fotit

Jak mám správně fotit, aniž bych investoval spoustu peněz do nových objektivů a drahého fotoaparátu? Od té doby, co se staly DSLR zrcadlovky dostupné pro širokou veřejnost, je stále více lidí, kteří si vyberou namísto kompaktu tento typ přístroje. Proč? Profesionální fotografové prezentují skvělé snímky z drahých přístrojů a nakonec můžeme nabít dojmu, že pouze […]

Autor článku Filip Obr Datum článku 15.09.2013
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Jak fotit Základy
Jak fotit v průmyslové zóně

Jak fotit průmyslové plochy

Ačkoli jsem nikdy nenavštívila Colours of Ostrava, musím uznat, že místo, kam byl festival přesunut si žádá dvakrát podtržené za jedna. A ačkoli zprofanované Colours of Ostrava nikdy nenavštívím, výlet do prostředí bývalé železárny v historickém Ślůnsku by přicházel v úvahu. Bez debat. Příroda bude pro mne vždy na prvním místě jakožto nevyčerpatelný zdroj inspirace pro fotografii […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 11.08.2014
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Jak fotit Ve městě