LIVE: Fanoušci Sigmy, Rudimental a Sigaly, zajděte na Kosheen!

Vydáno 24.02.2020 | autor: Jan Trávníček

Také vás ten titulek zarazil? Ano, na první pohled tyto interprety nic nespojuje. Jak ale ukázala první z pěti letošních zastávek Kosheen po České republice, mají toho britské legendy s aktuálními hvězdami hitparád společného víc, než se zdá.

LIVE: Fanoušci Sigmy, Rudimental a Sigaly, zajděte na Kosheen! LIVE: Fanoušci Sigmy, Rudimental a Sigaly, zajděte na Kosheen!


KOSHEEN
LUCERNA MUSIC BAR, PRAHA
23. 2. 2020

Známý hudební publicista Honza Vedral před pár lety napsal na Facebook status, v němž ironicky glosoval, že pokud se u nás na něco v hudbě můžeme spolehnout, je to jistota, že každý rok někde v Česku zahrají Kosheen a The Subways. Tehdy to platilo. V roce 2015 ale společná cesta silného trojlístku skončila a plamen se znovu rozhořel až o čtyři roky později.

FOTOREPORT: Kosheen zahájili české miniturné. Pražský klub roztančili

Soudě podle nadšeného výrazu zpěvačky Sian Evans jí společné koncerty chyběly. A to i přesto, že nyní v rozhovorech tvrdí, že by radši jezdila s akustickým programem, jenže o ten prý promotéři nejeví zájem. Věrní fanoušci možná v diskuzi dodají, co nového si rodáci z Bristolu pro letošek připravili, pisatel ale skupinu viděl jen jednou, a to v Panenském týnci na Open Air Festivalu před deseti lety, kdy tam navíc skupina dorazila jen s DJským setem a bez zpěvačky. Jaké to tehdy bylo zklamání.

A to je přesně to slovo, které do dojmů z jedné ze dvou letošních zastávek v Lucerna Music Baru použít vůbec nelze. Snad jen pro zmínku, že singl All In My Head s nezapomenutelným klipem plným vody, který v roce 2003 běžel v hitparádě Eso, naživo bohužel chyběl. Jeho interpretka mezitím zestárla a s image vaší učitelky angličtiny velmi rychle dokázala, že jestli jí z těch let něco zůstalo, je to nezlomnost.

Sian Evans (Kosheen) interview: Připravovala jsem akustické koncerty, ale promotéři chtějí stále elektronické Kosheen

Od úvodní skladby Damage bylo jasné, že to bude skvělá show. Frontwoman sice na pohled jen krčila rameny do rytmu nebo se stojanem od mikrofonu skláněla až nad fanoušky, co jí ale zůstalo, byl ten jedinečný, podmanivý hlas, který si s nikým jiným nespletete. Obrovská výhoda kapely, díky níž se na ni nejen v našich luzích a hájích nezapomnělo ani přesto, že poslední album vydala už před sedmi lety.


NEJEN HIT HIDE U 

V úvodní části přes hodinu a půl dlouhého vystoupení dominovaly spíše pomalejší, trip-hopové výlety, u nichž si v nekuřáckém prostoru nejeden návštěvník potáhl z jointa. Postupně ale tempo rostlo a nálada byla stále lepší. "Musím se trochu profackovat, abych si dala zpátky do normálu obličej, už mě bolí tváře, jak se pořád culím," pronesla naoko omluvně zpěvačka, než začala atmosféru v sálu gradovat střídavými přechody z breakbeatu do drum'n'bassu.

Právě na posledním jmenovaném žánru bylo krásně vidět, že to, co dneska hrají v titulku zmínění DJové, producenti a nejedna taneční kapela, tady bylo už před více jak dekádou v podání Sian Evans a spol. Klavír v úvodu, devadesátkové synťáky a perfektní rytmus gradující k nezapomenutelnému refrénu. Kosheen totiž nejsou jenom Hide U, byť i tento hit samozřejmě publikem silně rezonoval.

"Nemám slov a to u mě není normální," prohlásila zpěvačka, když si po bouřlivém a nekončícím potlesku utírala slzu, aby náhle opět přehodila výhybku a prostor dostala instrumentálně náročnější skladba Dependency.

Přídavek obstaral dost možná poslední velký hit Louder, v němž se černovlasá vokalistka propůjčila do spárů DJ Freshe a vznikla z toho šťavnatá a svěží letní pařba s úchvatnou drum'n'bassovou koncovkou. Po ní ještě došlo na obligátní Catch a alou do hajan. Pokud máte lístek i na další koncerty nejen v Praze, ale třeba i v Pardubicích, Ostravě nebo Brně, ještě tento týden si můžete dát repete. Určitě v tom nebudete sami.

text: Jan Trávníček, foto: Michal Benák

Témata: Kosheen, Sian Evans, Lucerna Music Bar

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít