Recenze: Zasloužený Oscar pro Renée Zellweger v roli Judy Garland

Americká herečka Renée Zellweger si za roli Judy Garland nedávno došla pro Cenu Akademie. Proměnila tak druhou ze svých dosavadních čtyř nominací (první sošku dostala za vedlejší roli v Návrat do Cold Mountain). Snímek jako takový se ale zatím dočkává poněkud chladného přijetí…

Jméno Judy Garland pravděpodobně téměř nikomu není zcela neznámé. Většina si ji asi pamatuje hlavně jako Dorotku z Čaroděje ze země Oz, dále pak třeba ze snímků Setkáme se v St. Louis nebo Zrodila se hvězda. Kromě jejího herectví (a možná víc než to) publikum oslovovala svým zpěvem.

To nakonec vidíme i ve snímku Judy, nejnovějším počinu o jejím životě. Judy Garland v něm potkáváme půl roku před její předčasnou smrtí (zemřela ve 47letech) jako ženu zničenou osudem, která by si ze všeho nejvíc přála právě to, co nemůže mít – zůstat doma se svými dětmi. Místo toho ji okolnosti donutí odjet do Londýna a vystupovat několik večerů v tamním klubu. A celý její pobyt v Británii je jako na houpačce. Garland má slabé i oslňující chvilky, šťastné momenty ale také řadu svých démonů. 

Život Judy Garland byl bezesporu už od dětství složitý a plný strastí. Snímek se, jak je zmíněno výše, rozhodl věnovat poslední fázi jejího života, sérii koncertů v Londýně. Divák ale nesleduje jen to, tvůrci tohle životní období Judy, kdy hlavní postava řeší rodinnou situaci, novou lásku, pracovní povinnosti… většinu z toho se sklenkou v ruce a trpící insomnií, velice šikovně prokládají vzpomínkami hrdinky na její dětství a na proces vzniku jejího nejspíš nejznámějšího filmu a jednoho z (stále) nejvíce skloňovaných filmů pro děti – Čaroděje ze země Oz. Skrze tyto vzpomínky je pozorovateli předložen poněkud jiný pohled na protagonistku, celý příběh skvěle doplňují a třeba i osvětlují. Veškeré vzpomínkové pasáže jsou navíc vkládány pečlivě a s citem pro načasování. 

Vzhledem k nevelkému času, který byl retrospektivním momentům ponechán, pak ale události z natáčení  Čaroděje ze země Oz působí mnohem dramatičtěji než celý “dospělý” děj. A tady asi narážíme na největší problém filmu. Děj a celkové rozložení bylo poměrně vleklé, ne moc dobře rozprostřené a vypointované. Od prvních chvil je očividné, že Garland není šťastná, spokojená či zdravá, ale celou stopáž filmu se situace drží plus minus ve stejné linii. Příběh plyne bez dostatečného zvýraznění dramatických událostí, ačkoli takových není málo. Ve výsledném pojetí ale jaksi vyšumí. Celý děj je pak vleklý a stopáž působí naddimenzovaně.

Co celý film drží nad hladinou zapomenutelného průměru je obsazení v čele s Renée Zellweger. Ta si za roli Judy Garland všechna ocenění a veškerou chválu bezesporu zaslouží. Film stojí a padá s ní. Roli perfektně zahrála a i zazpívala. Bohužel hrála sice pestrobarevnou mnohovrstevnatou postavu, ale v celkem plochém ději a zpracování. Bez jejího výkonu by snímek nejspíš zmizel v propadlišti dějin, odkud by ho čas od času vytáhl pouze zarytý fanoušek Judy Garland, Zellweger film vyzdvihuje mírně nad průměr. Ostatní herci se svých rolí zhostili taktéž velmi dobře. Herecké výkony celý počin ale bohužel nezachrání. 

Verdikt

Je bez menších pochyb, že Renée Zellweger si za roli Judy Garland veškerá ocenění a všechnu chválu zaslouží. Předvedla vynikající herecký a taktéž pěvecký výkon. Celý film táhne a vyzdvihuje nad průměr. Bez ní by film zapadl a byl nejspíš zapomenut do pár dní po projekci. Což je velká škoda. Tvůrci si nevybrali špatný či nezajímavý námět, nezvládají ho ale zajímavě podat. Děj tak nějak plyne pořád na stejné úrovni, chybí jakákoli gradace nebo vyzdvihnutí toho či jiného. Tím pádem i celková, ačkoli v absolutních číslech poměrně rozumná stopáž, působí až příliš dlouze. Což je velká škoda.

Judy
Trailer
Životopisný / Drama / Romantický
Velká Británie, 2019, 118 min
Režie: Rupert Goold
Hrají: Renée Zellweger, Jessie Buckley, Finn Wittrock, Rufus Sewell, Michael Gambon, Richard Cordery, Royce Pierreson a další.

PŘEHLED RECENZE
Barbora Dršková
65 %
Předchozí článekDeštivý den v New Yorku: Soutěž o DVD
Další článekThe Green Knight: Dev Patel nasazuje život v artušovské legendě