Dnes Pátek - skorojasno 15°C
Zítra Sobota - jasno 20°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
I nová malá skvrna na kůži může značit velké problémy. Kdy by měli lidé zpozornět?
V rámci prevence je dobré se na jaře a v létě především kolem poledne nevystavovat slunečním paprskům. Ilustrační foto: Dragan Sasic / Freeimages.com

I nová malá skvrna na kůži může značit velké problémy. Kdy by měli lidé zpozornět?

Lidé často odkládají kontrolu podezřelého znaménka. Ze zdravotního i estetického hlediska je však důležité řešit problém včas. Plastičtí chirurgové proto chtějí apelovat na praktické lékaře, aby si více všímali podezřelých kožních útvarů svých pacientů, a to nejen při preventivních prohlídkách. Na ty se totiž dostaví jen kolem třetiny dospělých.

„Často se setkáváme s tím, že lidé přicházejí s pokročilým stadiem kožních nádorů. Návštěvy specialisty se často bojí, protože tuší, že něco není v pořádku. Počet pacientů s rakovinou kůže přitom rok od roku stoupá,“ vysvětluje specialista plastické chirurgie Daniel Stehlík.

„Je to právě praktický lékař, který má k pacientům nejblíž, a nejlépe je tak může zbavit zbytečných obav z případných zákroků,“ dodává.

Ročně si jen diagnózu rakoviny kůže vyslechne kolem 16 000 mužů a 14 500 žen. Jde o nejčastější nádorové onemocnění v Česku, které má, co do počtu pacientů, velký náskok před dalšími onkologickými onemocněními.

„Na preventivních prohlídkách kontroluji pacientům znaménka vždy. Někdy si všimnu zvláštního znaménka nebo útvaru, i když léčím pacienta kvůli nachlazení. To hned píšu doporučení na kožní ambulanci,“ vysvětluje praktická lékařka Irena Moravíková ze Sdružení praktických lékařů.

Na preventivní vyšetření u praktického lékaře mají dospělí nárok jednou za dva roky. Pravidelně ho využívá jen asi 30 procent lidí.

Nejčastěji se rakovina kůže vyskytuje ve formě takzvaných bazaliomů a spinaliomů. Zprvu vypadají jako malé uzlíky či hrbolky. Rostou velmi pomalu, časem však mohou ničit tkáně a kosti ve svém okolí. Spinaliom má navíc tendenci vytvářet v těle pacienta další nádorová ložiska (metastázy).

Nejnebezpečnějším typem rakoviny kůže je nechvalně známý melanom. Vypadá jako drobná skvrna na kůži nebo se skrývá za mateřským znaménkem. Jeho agresivita spočívá především v nezvykle časném vytváření metastáz a rychlém rozrůstání.

Zvláštní kategorii mateřských znamének, ze kterých se časem může rozvinout rakovina, tvoří takzvané rozsáhlé névocelulární névy. Za gigantické jsou považovány ty, které v dospělosti dosáhnou průměru 20 cm a více. V dětství tomu odpovídá velikost 3 až 4 krát menší.

„S takovými znaménky se rodí jedno dítě na 20 000 narozených dětí. Jejich přítomnost je spojena s řadou dalších vývojových anomálií, které s sebou nesou například poruchy nervového systému. Kolem patnácti let navíc hrozí, že se některé zdravé buňky ve znaménku promění v nádorové,“ říká Bohumil Zálešák, primář oddělení plastické a estetické chirurgie ve Fakultní nemocnici Olomouc.

I takto rozsáhlá znaménka dnes dokáže plastická chirurgie úspěšně odstranit. Ideální věk pro operaci rozsáhlých znamének je Zálešáka kolem tří až čtyř let. „Důležité je, aby tyto děti byly od malička sledovány. Pediatři by měli znát rizika i možnosti odstranění těchto znamének a rodičům doporučit návštěvu u dermatologa. I když se ukáže, že znaménko není nebezpečné, pro dítě může v budoucnu znamenat velké stigma,“ doplňuje Zálešák.

Zatímco příčina vzniku mateřských znamének není přesně známá, o hlavním viníkovi rozvoje rakoviny kůže víme již dlouho. Je jím UV záření. Lékaři proto doporučují nevystavovat se slunečním paprskům v době kolem poledne, používat opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem a pravidelně sledovat svá znaménka.

Za znepokojující se považují asymetrické tvary, nepravidelné ohraničení, různé zabarvení, průměr větší než pět milimetrů nebo vyvýšení znaménka. „Zpozornět by lidé měli i v případě, že se jim na kůži objeví nový útvar, který během dvou až čtyř týdnů nezmizí,“ dodává specialista Daniel Stehlík.


Autor: Lucie Rychlá

Celostátní kolo Zeměpisné olympiády opět po roce na Albertově

20. dubna 2024 ve 13:09

Ve školním roce 2023/2024 se koná již 26. ročník Zeměpisné olympiády, soutěže pro nadané žáky v zeměpise (geografii). Ve dnech 25. a 26. dubna se pak v prostorách Přírodovědecké fakulty UK na Albertově uskuteční celostátní kolo soutěže, ve kterém se úspěšní řešitelé krajských kol se utkají...

V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru