Zásah protimafiánské centrály na ministerstvu práce: detektivové kvůli IT zakázkám obvinili 2 úředníky

  • Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v pondělí dopoledne zasahovali na ministerstvu práce a sociálních věcí.
  • Dosud obvinili dva lidi z pletich při zadávání veřejné zakázky a kvůli zneužití pravomoci úřední osoby. Razie proběhla také ve společnosti OKsystem.
  • Mezi obviněnými je blízký spolupracovník šéfky resortu Jany Maláčové (ČSSD), náměstek pro řízení sekce ekonomické a IT Jan Baláč, a manažer kybernetické bezpečnosti Karel Macek.
  • Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. Dvojici hrozí až 12 let za mřížemi.

Praha (Aktualizováno: 16:51 24. 2. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Podávání informací z trestního řízení má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze. Žádné další informace tedy poskytnout nemohu,“ řekl v pondělí dopoledne serveru iROZHLAS.cz mluvčí protimafiánské centrály Jaroslav Ibehej.

Uniformovaní policisté, kteří zasahovali a hlídali vchody do budovy, krátce po půl jedné nasedli do policejní dodávky a od ministerstva odjeli.

‚Prvotní úkony‘

Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. „Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu provádějí prvotní úkony vyšetřování,“ přiblížila Radiožurnálu vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Policie podle ní zahájila trestní stíhání dvou lidí pro zločin pletich při zadání veřejné zakázky a pro zneužití pravomoci úřední osoby. „Trestná činnost se měla vztahovat k probíhajícímu a plánovanému zadávacímu řízení za veřejné zakázky ministerstva práce a sociálních věcí,“ pokračovala Bradáčová.

Pražský sociální demokrat řešící problematickou zakázku. Kdo je zadržený náměstek Jan Baláč?

Číst článek

Později doplnila, že oba stíhané zadrželi. O jakou zakázku přesně jde, ale neupřesnila. „Jelikož je vyšetřování na samém začátku, můžeme zveřejnit pouze tyto informace,“ reagovala na dotaz.

Serveru iROZHLAS.cz se však podařilo ověřit u vysoce důvěryhodných zdrojů, že zátah souvisí se zakázkou na informační systémy na výplatu sociálních dávek a že mezi obviněnými je skutečně náměstek Jan Baláč, jak uvedly také Lidové noviny.

Druhým obviněným je podle informací redakce Karel Macek, manažer kybernetické bezpečnosti na ministerstvu práce. V resortu působí od roku 2015, dříve pracoval v soukromém sektoru. Server iROZHLAS.cz se ho snažil kontaktovat, telefon ale nezvedá.

Razie u Maláčové

Sdělení obvinění dvojici úředníků svědčí o tom, že akce byla ze strany profimafiánské centrály pečlivě připravená a kriminalisté šli na jistotu. Policejní razii v budově ministerstva práce v centru Prahy sledoval přímo na místě reportér serveru iROZHLAS.cz. 

„Policejní akce na ministerstvu práce probíhá, ale kvůli čemu, nevíme ani my. Nejsme schopni to teď říci,“ řekl mu jeden ze zasahujících policistů. Muži v uniformách ještě před recepcí ministerstva legitimovali každého, kdo chce dovnitř. Odjeli zhruba půl hodiny po poledni.

Server iROZHLAS.cz se během dne pokoušel telefonicky spojit s vedoucími pracovníky IT odboru ministerstva, telefony ale v kancelářích nikdo nezvedal. Podle spojovatelky se na odbor nelze dovolat už delší dobu a hovory se vrací na ústřednu.

Ministryně Maláčová se k policejní akci vyjádřila až s několikahodinovým odstupem. Dopoledne se ještě zúčastnila jednání vlády. Do Lán, kde měla vláda naplánovaný oběd s prezidentem Milošem Zemanem, ale neodjela. 

Před novináře předstoupila až po 14. hodině, podrobnosti k policejní akci ale neřekla. „Vzhledem k tomu, že musím zachovat mlčenlivost, nebudu to komentovat. Můžu jenom říct, že ministerstvo poskytuje plnou součinnost,“ uvedla.

Vyjádřila se alespoň k možným kontaktům se společností OKsystem: „Já rozhodně nejsem ve spojení s OKsystemem, nikdy jsem nebyla.“

Pletichy podle § 257

(1) Kdo se dopustí pletich v souvislosti se zadáním veřejné zakázky nebo s veřejnou soutěží tím, že (…)
b) jinému poskytne, nabídne nebo slíbí majetkový nebo jiný prospěch za to, že se zdrží účasti v zadávacím řízení nebo ve veřejné soutěži.

(3) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 (…)
b) jako úřední osoba v úmyslu opatřit sobě nebo jinému značný prospěch.

Pletichy

O zásahu protimafiánské centrály informovalo vrchní státní zastupitelství také na svém webu.

„Dnešního dne zahájil policejní orgán Policie ČR, Národní centrála proti organizovanému zločinu SKPV, Odbor závažné hospodářské trestné činnosti, trestní stíhání dvou fyzických osob pro zločin pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži,“ přiblížil dozorující státní zástupce Zdeněk Matula s tím, že jde o plánované zadávací řízení na veřejné zakázky ministerstva práce.

Trestní zákoník stanovuje podle zmíněných paragrafů u pletich ve veřejných zakázkách trest odnětí svobody od tří do deseti let, u trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby se sazba pohybuje od pěti do dvanácti let s možným propadnutím majetku.

Zátah u OKsystemu

Jak již bylo zmíněno, policie dorazila i do sídla společnosti OKsystem, jak na místě ověřil reportér iROZHLAS.cz.

Před sídlem firmy na pražské Pankráci, která pro ministerstvo práce od roku 1993 zajišťuje IT systémy na výplatu dávek, stála policejní dodávka a na recepci hlídkovali uniformovaní policisté. Do firmy se v pondělí dopoledne nedalo dovolat, telefony na recepci nikdo nezvedal.

Na dotazy později reagoval ředitel a místopředseda představenstva společnosti Vítězslav Ciml. „Policisté z NCOZ v OKsystemu požádali o předání podkladů ve věci zakázky pro ministerstvo práce a sociálních věcí, která je stále ve fázi vyhodnocování. Zaměstnanci OKsystemu s policisty spolupracují a poskytují veškerou součinnost,“ řekl ČTK v pondělí. Další informace s ohledem na vyšetřování neposkytl.

10 dopisů od Babiše. ‚Odmítám alibistický až agresivní způsob reakce,‘ píše Maláčové k IT systémům

Číst článek

Resort se firmu OKsystem před deseti lety rozhodl vyměnit a zakázku přesoutěžil. Narazil ale na antimonopolní úřad, který v roce 2013 nově zvolený systém od Fujitsu Technology Solutions zakázal. Podle něj byl předražený a nefunkční. Úředníci se tak vrátili k OKsystemu.

Tendry se pokusila v minulém volebním nastartovat někdejší ministryně Michaela Marksová (ČSSD). Resort tak nejdříve v roce 2014 vysoutěžil dosavadní firmu OKsystem, od smlouvy ale pak odstoupil. OKsystem se brání žalobou.

Druhou soutěž ministerstvo vyhlásilo v roce 2017, vyhrála ji firma DXC Technology. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tehdy nařídil přezkum a ministerstvo po něm vítěze kvůli nízké ceně vyřadilo. Společnost se obrátila na antimonopolní úřad, který zakázku opět zakázal. Resort podle něj svůj krok transparentně nevysvětlil.

Babiš: Chci vysvětlení

Tendry opět obnovila současná šéfka resortu Maláčová. Kvůli zakázkám na informační systémy ji opakovaně kritizoval premiér Andrej Babiš (ANO). V uplynulém roce jí adresoval deset kritických dopisů, jejich obsah server iROZHLAS.cz o víkendu zveřejnil.

Babiš k policejní razii: Náměstek Maláčové se nám od začátku nelíbil, ministryně to musí vysvětlit

Číst článek

„IT zakázky jsem kritizoval dlouhodobě. Napsal jsem paní ministryni asi deset dopisů. Myslím, že si to někdo vyžádal na 106,“ řekl premiér po jednání vlády. Otázku, zda ho tedy zásah nepřekvapil, ale odmítl. „Samozřejmě že je to špatně, pokud je tam nějaká korupce,“ dodal.

Na tiskové konferenci po jednání s prezidentem v Lánech Babiš doplnil, že vedle Maláčové kritizoval také náměstka Baláče. „Máme ten názor, že není kompetentní. Nelíbilo se nám, jak tam působí, nemáme s ním dobré zkušenosti. Potom, co se stalo, budeme chtít od paní ministryně, aby nám to vysvětlila. Informace máme jenom z médií,“ uvedl šéf kabinetu.

Ministerstvo práce chystá nový resortní informační systém, který se skládá z několika větších systémů. Původně měl fungovat od roku 2017 a stát 1,5 miliardy korun. Nyní se počítá s provozem většiny částí od příštího roku a s cenou až o miliardu vyšší. Resort ale zatím ani po dvou tendrech nemá dodavatele systému pro vyplácení dávek a začátkem příštího roku mu vyprší smlouva s nynějším dodavatelem, jímž je společnost OKSystem.

kno, zit, jgr, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme