Vidíš měsíc, Danieli: Příběh muže zajatého teroristickou organizací Islámský stát

Slavný dánský režisér Niels Arden Oplev (Muži, kteří nenávidí ženy) přivádí do českých kin drama podle skutečných událostí Vidíš měsíc, Danieli. Podívejte se na mrazivý trailer.

V roce 2013 došlo k jednomu z nejhorších únosů poslední doby. Dánský fotoreportér Daniel Rye byl zajat teroristickou organizací Islámský stát a držen jako rukojmí 398 dnů, spolu s několika dalšími rukojmími včetně amerického novináře Jamese Foleyho. Film sleduje Danielův boj o přežití v zajetí, jeho přátelství s Jamesem, i hrůzu, kterou prožívala Danielova rodina v Dánsku, snažící se vyrovnat se strachem, že už nikdy neuvidí svého syna naživu. Klíčovou osobou celé události je vyjednávač Arthur, který sehrál zásadní roli při zajišťování Danielova propuštění.

Vidíš měsíc?

Název filmu je odkazem na úryvek z deníku Danielovy matky. Během jeho zajetí se uklidňovala pohledem na noční oblohu s vědomím, že její syn se nachází kdesi pod stejným nebem, jako ona. Během těchto úvah si zapsala myšlenku: „Doufám, že vidíš měsíc, Danieli.“

S teroristy nevyjednáváme.

Postoj USA, ale i Dánského království a dalších zemí je jasný – za žádnou cenu se nesnížit k tomu, aby s teroristy vedli oficiální dialog. Ani když se jedná o život rukojmích. Jde totiž o přímou podporu teroristických praktik a přistoupení na jejich hru, která ohrožuje celý civilizovaný svět. Co zní racionálně v globálním a obecném měřítku je ale jen těžké přijmout, když je v sázce život milované osoby.

Danielův příběh ilustruje ambivalenci tohoto postoje. Chladně racionální přístup za účelem většího dobra stojí v kontrastu s Danielovou lidskou touhou přežít a přáním jeho rodiny Daniela zachránit. Divák se musí rozhodnout, do jaké míry bylo Danielovo rozhodnutí vydat se na cestu zodpovědné. Na závěr též zůstává otázkou, jestli se Daniel dovede vůbec vrátit zpět do normálního života.

O režisérovi

Režisér Niels Arden Oplev (nar. 1961) vystudoval filmovou režii na National Film School v Dánsku. Jeho film Portland z roku 1996 byl zařazen do soutěže na MFF v Berlíně, odkud si o deset let později režisér odnesl Skleněného medvěda poroty za film Jednou budem dál (2006).

V roce 2009 natočil filmovou adaptaci slavného krimi románu Stiega Larssona Muži, kteří nenávidí ženy, za který získal cenu BAFTA pro Neanglicky mluvený film. Oplev také režíroval TV seriál Milénium, zpracovávající všechny tři knihy Larssonovy trilogie.

V kinech hrají od 27. února 2020.

Zdroj: Film Europe CZ