Hlavní obsah

Čekání na návrat zakončí Komorní filharmonie Pardubice koncertem Ve znamení klarinetu

Novinky, Dana Ehlová

Cyklus Čekání na návrat s Komorní filharmonií Pardubice v hlavní roli vyvrcholí v univerzitní Aule Arnošta z Pardubic 26. února koncertem nazvaným Ve znamení klarinetu, při němž se sólově blýskne Anna Paulová (klarinet) a dirigentské taktovky ujme Debashish Chaudhuri.

Foto: Komorní filharmonie Pardubice (archiv)

V roli sólistky se ve středu 26. února v Pardubicích představí vynikající klarinetistka Anna Paulová.

Článek

Program závěrečného koncertu cyklu Čekání na návrat tvoří hudba dvou vrcholných vídeňských klasiků W. A. Mozarta a J. Haydna a také anglického romantika F. Delia.

„Večer zahájí dvojice půvabných přírodních obrázků Fredericka Delia, sympatických svým klidem a pohodou - Při prvním kukaččím volání na jaře, kde nelze přeslechnout jemnou epizodu „kukaččího volání“, a Letní noc u řeky,“ uvedla Tereza Břízová, PR & propagace KFP.

„Následovat bude nepsaný král všech klarinetových koncertů – Koncert pro klarinet a orchestr A dur Wolfganga Amadea Mozarta, který byl v době kompozice tohoto díla na vrcholu svých tvůrčích schopností. Závěr koncertu bude patřit Symfonii č. 101 D dur Hodiny Josepha Haydna,” doplnila Tereza Břízová.

Není bez zajímavosti, že téma Mozartovy klarinetové kantilény se objevuje v nejrůznějších úpravách, mezi nejznámější patří pasáže ve slavném filmu Vzpomínky na Afriku, což jistě uvítají i posluchači, kteří poslech klasiky běžně nevyhledávají.

Během sólových partů se ve středu 26. února v Pardubicích představí vynikající klarinetistka Anna Paulová, semifinalistka loňského 68. ročníku mezinárodní hudební soutěže ARD v Mnichově, považované za jednu z největších na světě.

Program Ve znamení klarinetu diriguje Debashish Chaudhuri, pocházející z indické Kalkaty, který přijel do České republiky po studiích v Indii, USA, Singapuru a Anglii, a naše země se stala jeho novým domovem. Absolvoval zde nejprve dirigentské kurzy v Kroměříži a následně začal jako první Ind studovat dirigování na Pražské konzervatoři u Hynka Farkače.

V roce 2004 získal 1. cenu na dirigentské soutěži ve švýcarském Lausanne a o rok později se jako první Ind v historii probojoval mezi finalisty slavné dirigentské soutěže v Besançonu.

Spolupracuje s mnoha tělesy. V roce 2016 vedl turné zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů v Indii, kde český orchestr vystoupil po dlouhých 57 letech.

Koncert začíná v 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám